Ξενοδόχοι Λέσβου: Βλέπουμε διχογνωμία των θεσμικών φορέων για τα προβλήματά μας

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021, αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου επισκέφθηκε, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη και τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη με στόχο την ενημέρωση τους για τις εξελίξεις στο μείζον θέμα του Μεταναστευτικού και την προσδοκώμενη στήριξη του Τουριστικού κλάδου μέσα από προβλεπόμενα από το κράτος μέτρα στήριξης.

Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η διχογνωμία των θεσμικών φορέων στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού η οποία συμβάλει στη κωλυσιεργία της επίλυσης του. Μετά από 5 χρόνια θα περίμενε κανείς να είχε βρεθεί μια λύση διαχείρισης του ζητήματος αυτού, ώστε επιτέλους να επικρατήσει μια ροή καλών και μόνο ειδήσεων και εικόνων που βγαίνουν από το νησί.

Στη συζήτηση με το Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Κύτελη παρουσία και του γενικού γραμματέα κ. Ηρακλή Κουντουρέλλη δρομολογήθηκαν ενέργειες για την εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης που θα επιτρέψουν τις επιχειρήσεις να μη καταβάλουν Δημοτικά Tέλη λόγο των επιπτώσεων του COVID-19. Στην πάγια θέση της Ε.ΞΕ.Λ. για την αποζημίωση του Ξενοδοχειακού κλάδου από τις μεγάλες απώλειες τζίρου λόγω μεταναστευτικού από το 2015 και εντεύθεν, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης δεσμεύτηκε να προωθήσει προς την Κυβέρνηση το αίτημα με τα σχετικά δικαιολογητικά. Παρέμεινε όμως αναπάντητη η ερώτηση γιατί είναι αναγκαία η δημιουργία κέντρου υποδοχής, εάν τηρηθούν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης περί αποσυμφόρησης και αποτελεσματικής φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.

Στην επίσκεψη μας στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχηs κ. Μουτζούρης ενημερώθηκε για τις αντιδράσεις της Ε.ΞΕ.Λ και ολόκληρης της τουριστικής βιομηχανίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την μείωση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης του τουριστικού κλάδου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και συγκεκριμένα από τη δράση «Ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το COVID-19». Η μείωση αυτή από 50000€ σε 35000€ είναι η μεγαλύτερη που έγινε στο πρόγραμμα μεταξύ των 13ων Περιφερειών και μάλιστα επηρεάζει κυρίως τις επιχειρήσεις που μετά το μεταναστευτικό χτυπήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλον και από την υγειονομική κρίση. Ο κ. Περιφερειάρχης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη αυτή τη μείωση και μετά από έρευνα που έκανε, όπως μας είχε υποσχεθεί, μας ενημέρωσε ότι δεν είναι δυνατή καμιά αλλαγή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

ΔΗΜ. ΒΑΤΗΣ ΔΗΜ. ΤΕΚΕΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο