Ξεκινά η επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία

metanastes-metafora-dikeli

Μέσα στα άγρια χαράματα αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση επαναπροώθησης στην Τουρκία, των παρανόμως εισελθέντων στη χώρα μας μεταναστών από της 20ης Μαρτίου, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας, κρατούνται επί του παρόντος περίπου 3.000 παράνομοι μετανάστες, από τους οποίους οι 1.500 περίπου έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και περιμένουν την έγκριση της χορήγησής τους.

Οι υπόλοιποι θα πάρουν σιγά – σιγά το δρόμο της επιστροφής προς την Τουρκία από σήμερα 4 Απριλίου, όπου βάσει του σχεδίου θα ξεκινήσει η μεταφορά – επιστροφή τους στη γείτονα χώρα.

Για το λόγο αυτό η FRONTEX έχει ναυλώσει δύο πλοιάρια – NAZLI JALE και ΛΕΣΒΟΣ της TURYOL – που θα εκτελούν τρία δρομολόγια καθημερινά από Μυτιλήνη για Δικελί, μεταφέροντας περίπου 300 μετανάστες καθημερινά.

300 στον αριθμό θα είναι και οι φρουροί της FRONTEX που θα τους συνοδεύουν – ένας φρουρός για κάθε κρατούμενο μετανάστη – ενώ στα πλοιάρια επάνω θα βρίσκονται και αξιωματούχοι που θα επιβλέπουν την επιχείρηση.

Οι τοπικές αρχές ασφαλείας της Λέσβου, σε συνεργασία με τη FRONTEX έχουν καταστρώσει δύο σχέδια για την όλη επιχείρηση, από τη στιγμή της μεταφοράς των μεταναστών από τη Μόρια μέχρι και τον τελικό τους προορισμό.

Τα δρακόντεια μέτρα που θα εφαρμοστούν, θα μετατρέψουν το λιμάνι της Μυτιλήνης σε φρούριο και από ξηρά και από θάλασσα για την αποτροπή τυχόν αντιδράσεων από αλληλέγγυους των μεταναστών αλλά και από τους ίδιους τους μετανάστες οι οποίοι δεν θέλουν επ’ ουδενί λόγο να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Ωστόσο αντιδράσεις υπάρχουν και στην Τουρκία, όπου ο Δήμαρχος στο Δικελί Μούσταφα Τοσούν, δεν επιθυμεί με τίποτα, όλη η διαδικασία της επιστροφής των μεταναστών, να περνάει από την περιοχή του.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

68 Άποψη για τα “Ξεκινά η επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία”

Αφήστε ένα σχόλιο