Βολές Δημάρχων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου κατά Μουζάλα για το μεταναστευτικό πρόβλημα

Στην άρνηση των νησιών να προχωρήσουν στη διεύρυνση των χώρων υποδοχής απέδωσε τις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στην στέγαση των μεταναστών ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στην κριτική που διατύπωσαν οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, σε ειδική συνεδρίαση που έγινε στη Βουλή.

Νωρίτερα οι δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είχαν στραφεί κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας «Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Μας θυσίασαν».

«Είχαμε πει τον Σεπτέμβριο για διεύρυνση των χώρων υποδοχής, για προαναχωρησιακά κέντρα για να διευκολύνονται οι επιστροφές.. Δεν έγινε.

Στην Κω που έγινε, τα πράγματα πάνε καλύτερα, στα άλλα νησιά που δεν έγιναν, τα πράγματα πάνε χειρότερα», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ως δικαιολογημένη την κούραση που εκφράζουν οι πολίτες και οι δήμαρχοι στα συγκεκριμένα νησιά , αλλά αυτό όπως είπε δεν δικαιολογεί την στήριξη ρατσιστικών αιτήματα

«Ο λαός έχει κουραστεί δεν φταίει, οι δήμαρχοι πιθανώς απελπίστηκαν από τα κυβερνητικά λάθη.

Ομως είναι ντροπή η ταύτιση με ακραία αντιρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία, όχι η ταύτιση των δημάρχων η ταύτιση των αιτημάτων με αυτά τα στοιχεία.

Συμφωνούμε όλοι ότι κανείς μας δεν θέλει να γυρίσουμε στο 2015. Είναι πολύ εύκολο ο καθένας μας να πει το δράμα του το δράμα αυτών που εκπροσωπεί, η λύση ποια είναι; Η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας δείχνει ότι αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος, θα πρέπει να βρούμε τρόπους καλύτερου χειρισμού αυτού του πράγματος».

Ο κ.Μουζάλας απέδωσε την καθυστέρηση στην μεταφορά μεταναστών στην Τουρκία σε νομικούς λόγους ενώ παραδέχτηκε ότι ένα 20% είναι δική του ευθύνη.

«Οι μεταφορές στην Τουρκία έχουν καθυστερήσει. Το 80% της καθυστέρησης έχει να κάνει με νομικούς λόγους με το διεθνές δίκαιο με τη συνθήκη της Γενεύης. Το 20% είναι ίσως ευθύνη δικιά μου, την αποδέχομαι, υποδείξτε μου ομω τι πρέπει να κάνω για να το κάνω».

Ο κ.Μουζάλας απάντησε και στο αίτημα πολλών δημάρχων για μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα λέγοντας ότι αν αυτό το αίτημα επεκταθεί σε λίγους μήνες τα νησιά θα επιστρέψουν στην κατάσταση του 2015.

«Κάνουμε πολλές επιστροφές στην ενδοχώρα κάτι που αποκρύπτεται αλλά όχι σκόπιμα.

1360 πρόσφυγες μεταφέραμε από τα νησιά τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη.

Εάν περάσουμε σε λογικές «μεταφέρτε τους όλους στην ενδοχώρα» σε 2 μήνες τα νησιά μας θα βρίσκονται στην κατάσταση του 2015, κανείς δεν το θέλει αυτό.

Χρειάζονται πρακτικές λύσεις ούτε αντιπολίτευσεις ούτε συμπολιτευσεις».

Τέλος απαντώντας στην κριτική των δημάρχων ότι η κυβέρνηση έκανε τα νησιά πύλες εισόδου μεταναστών ο κΜουζάλας είπε:

«Δεν κάναμε εμείς ως κυβέρνηση τα νησιά πύλες εισόδου.

Οι δουλέμποροι το έκαναν και ένα παρακράτος στην Τουρκία που βοήθησε αυτό το πράγμα. Το έκαναν με όρους ελεύθερης αγοράς: «η πιο συμφέρουσα και η πιο ασφαλής δίοδος στην Ευρώπη».Αυτό έγινε!

Νωρίτερα οι δήμαρχοι των νησιών που έχουν υποδειχθεί πολλούς πρόσφυγες άσκησαν έντονη κριτική στην πολιτική του κυρίου Μουζάλα.

Δήμαρχος Λέσβου: Δυστυχώς είμαστε μόνοι

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ανέφερε ότι το νησί έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

«Δυστυχώς είμαστε μόνοι και εξακολουθούμε να είμαστε μόνοι απέναντι σε όλο το πρόβλημα που έχουμε να σηκώσουμε και να διαχειριστούμε αλλά και απέναντι σε κοινωνίες οι οποίες πια έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.

Το τελευταίο διάστημα θεωρώ ότι βρισκόμαστε υπό την επήρεια εκβιασμού εκβιαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από τις τοπικές κοινωνίες» .

Και ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς Μίλησε για τις επιδράσεις που υπάρχουν στον τοπικό πληθυσμό οι οποίες όπως είναι περαστικά και επέκρινε τον κύριο Μουζάλα γιατί στην συμφωνία Τουρκίας ευρωπαικής ένωσης δεν εφαρμόστηκε το κομμάτι που μιλάει για επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία.

Δήμαρχος Κω: Μας θυσίασαν, Αρκετά ως εδώ!

Ο Δήμαρχος Κω, Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε «σηκώσαμε και σηκώνουμε όλο το βάρος. Ακούσαμε ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά παράνομων μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα. Είναι αναληθές. Παρακαλέσαμε να φέρουν το συγκεκριμένο εδάφιο της συμφωνίας. Η αλήθεια είναι ότι τα νησιά πληρώνουν το τίμημα για να έχουν κάποιοι άλλοι την ησυχία τους. Μας θυσίασαν. Όσοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα λύνεται κάτω από το χαλί των νησιών κάνουν λάθος. Αν η εθνική ασφάλεια αμφισβητηθεί σε οποιαδήποτε γωνία κανείς δεν θα αισθάνεται ασφαλής».

Μάλιστα, ο δήμαρχος Κω σημείωσε ότι η κυβέρνηση προαναγγέλλει και τη δημιουργία πλωτών κέντρων. «Προφανώς η εξαγγελία για πλωτά hot spot θα ‘’ενθουσιάσει’’ τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας , οι οποίες και θα βγάλουν τα νησιά από τα δρομολόγιά τους» προειδοποίησε ειρωνικά συμπληρώνοντας ότι «το ίδιο ισχύει και για την επέκταση της χωρητικότητας των hot spot , που σημαίνει αύξηση του αριθμού των εγκλωβισμένων στα νησιά».

Για να καταλήξει ο κ. Κυρίτσης: «Οι μάσκες έπεσαν και κανείς πλέον δεν μπορεί να έχει αυταπάτες.Η Κως δεν πρόκειται να συναινέσει. Δεν δέχεται ούτε νέο hot spot ούτε πλωτά κέντρα. Αρκετά. Έως εδώ. Οφείλουν όλοι πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σφοδρή κριτική και από βουλευτές 

Εκτός από τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου κριτική στην πολιτική του Γιάννη Μουζάλα άσκησαν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά  του  κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη βουλευτής Χίου του  ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την κυβερνητική πολιτική.

«Σέρνεται πίσω από καταστάσεις και επιχειρεί περιστασιακά να λύσει το πρόβλημα. Επικρατεί τραγική εικόνα για μετανάστες και νησιώτες. Γίνονται κάποιες προσπάθειες από την κυβέρνηση. Όμως διατυπώνω ερωτήματα  αν η προσπάθεια αυτή είναι σε μια συγκροτημένη στρατηγική ή σέρνεται πίσω από καταστάσεις και επιχειρεί περιστασιακά να λύσει προβλήματα. Το ερώτημα δεν είναι μόνο δικό μου και η κυβέρνηση οφείλει να το απαντήσει».

Στη δευτερολογία του και κλείνοντας την συνεδρίαση ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής επέμεινε ότι οι δήμαρχοι δεν πρέπει να ζητούν μεταφορά των προσφύγων στην ενδοχώρα  διότι αυτή η ρητορική μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους  και έτσι κινδυνεύουμε να πέσει η συμφωνία με την Τουρκία με δική μας ευθύνη.

Ακόμη ο κ. Μουζάλας ζήτησε εκ νέου από τους δημάρχους να μην προβάλουν εμπόδια προκειμένου να δημιουργηθούν νέοι  χώροι  και προαναχωρισιακά κέντρα : «Για να μην γίνουν τα νησιά αποθήκες  πρέπει να υπάρξει διεύρυνση αυτών  των  χώρων  και καλυτέρευση των συνθηκών και  να δημιουργηθούν ξεχωριστά προαναχωρισιακά κέντρα. Αλλιώς τα νησιά κινδυνεύουν να γυρίσουν στην κατάσταση του 2015»

iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο