Το Lesvosnews.gr σας προτείνει που να περάσετε την τελευταία Κυριακή της αποκριάς ωραία και ανέξοδα !!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο χορό των αποκριάτικων εκδηλώσεων ολόκληρη η Ελλάδα και φυσικά και η Λέσβος.

Το Lesvosnews.gr σας προτείνει τέσσερις επιλογές ώστε να περάσετε τη σημερινή σας ημέρα πολύ ωραία και …ανέξοδα !!!

ΑΓΙΑΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ 10, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Πιστό στο ετήσιο διαχρονικό ραντεβού του με την Αποκριά το Αγιασώτικο Καρναβάλι ετοιμάζεται να υποδεχτεί και φέτος τους πολυπληθείς θιασώτες του.

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019: Λάτι να του τρίψουμι, του αντέτ’ να ποίσουμι…

Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 το Αναγνωστήριο Αγιάσου θα αναβιώσει τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της Πατινάδας και της Περικεφαλαίας που γίνονταν από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γραμματέας του Δ.Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής.

Στις 3 μ.μ. θα ξεκινήσει από το Αναγνωστήριο πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον Μεγαλέξαντρο και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας θα σεργιανίσει στους μαχαλάδες του χωριού τραγουδώντας τα παλιά παραδοσιακά μας τραγούδια και τα προαιώνια φαλλικά τριψίματα. Ο αγερμός, αφού γυρίσει όλο σχεδόν το χωριό, θα καταλήξει στο παλιό κουιτούκι της Μαρμάρας, στην χιλιοτραγουδισμένη Μπουτζαλιά, όπου θα αναστήσει το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας) και θα στήσει τρικούβερτο λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια. Στο κοντινό τρίστρατο θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα κι ένας κάπελας θα σερβίρει τσίπουρο και ούζο με μεζεδάκια. Τα Χορευτικά Ενηλίκων και Εφήβων του Αναγνωστηρίου θα χορέψουν αγαπημένους παραδοσιακούς σκοπούς. Σε κάποια ανάπαυλα του ξεφαντώματος θα καταφθάσουν στο χώρο της εκδήλωσης από διαφορετικές κατευθύνσεις δυο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια και θα αναβιώσουν το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας). Πρωταγωνιστές της στιχουργικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο …φύλων ο Παναγιώτης Δ. Κορομηλάς (καρναβαλίνα) και ο Μαρίνος Δ. Κορομηλάς (καρνάβαλος).

Στο ρόλο του Μεγαλέξαντρου (κορυφαίου-αρχινιστή) ο Στρατής Β. Μαγλογιάννης.

Την παραδοσιακή κομπανία στελεχώνουν οι γνωστοί λαϊκοί οργανοπαίχτες Κώστας Ζαφειρίου (σαντούρι), Παναγιώτης Πρ. Σουσαμλής (νταούλι), Ιγνάτης Σιμενής (τρομπέτα) και Τάσος Θεοδοσίου (κλαρίνο).

Καθαρή Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019: Καυστική σάτιρα και συμβολικά άρματα

Την Καθαρή Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019, στις 3 μμ στην Πλατεία Δημαρχείου θα γίνουν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ».

Αντιπροσωπευτικό δείγμα «αντικαθεστωτικού» καρναβαλιού, που αποδομεί κάθε εξουσία και φέρνει έντονο το στίγμα της δριμείας κοινωνικής διαμαρτυρίας και κριτικής, το καρναβάλι της Αγιάσου ξεχώριζε από πολύ παλιά για την εκφραστική ιδιομορφία του, την καυστική και σπιρτόζικη έμμετρη σάτιρά του, που την εκφράζουν με το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα οι λαϊκοί ποιητές. Το καρναβάλι λειτουργεί σαν καθρέφτης της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο ποιητής λαός δε μασκαρεύεται απλά για να τέρψει το ακροατήριό του, αλλά και για να φρονηματίσει. Με την καυστική αθυροστομία του κάνει ενέσεις στον άρρωστο κοινωνικό οργανισμό. Δεν είναι σεμνότυφος. Χτυπά αλύπητα τα στραβά, μιλά σταράτα και ειλικρινά. Είναι τολμηρός και προφητικός. Δε φοβάται, δε χαρίζεται σε κανέναν.

Φέτος οι καρνάβαλοι με την μορφή των Ghostbusters (κυνηγών – εξορκιστών φαντασμάτων) θα ξορκίσουν τα κακά πνεύματα, τα δαιμόνια και τα φαντάσματα που πλανώνται πάνω από την Ελλάδα και στοιχειώνουν τον τόπο και τον λαό της. Θα σχολιαστούν τα θέματα της πρόσφατης και τρέχουσας επικαιρότητας (η έξαρση του εθνικισμού και του νεοναζισμού, η Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικές «μεταγραφές», οι επερχόμενες εκλογές, η διάσπαση του Δήμου Λέσβου κλπ). Την σάτιρα του Παναγιώτη Κορομηλά θα εκφωνήσουν οι: Γλεζέλη Μαρία, Κορομηλάς Π. Δημήτρης, Κορομηλάς Κλ. Δημήτρης, Κορομηλάς Μαρίνος, Αϊβαλιώτης Χαρίλαος, Κουφέλος Χρίστος, Λημναίος Αλέξανδρος, Παπαπορφυρίου Μανώλης, Παπαπορφυρίου Κατερίνα, Ακαμάτη Γιώτα, Κουταλέλης Ηλίας, Γλεζέλης Θρασύβουλος, Κουταλέλης Ταξιάρχης. Συμμετέχει ο Κλήμος Χρίστος και πολλά παιδιά. Την κατασκευή των αρμάτων επιμελήθηκαν οι Κουφέλος Χρίστος, Κορομηλάς Μαρίνος, Κουταλέλης Ταξιάρχης, Κουταλέλης Ηλίας. Η σκηνογραφία και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της Κουτσκουδή -Βουρλή Μυρσίνης.

Λόγω της έναρξης της σαρακοστής στο χώρο των εκδηλώσεων θα προσφέρονται από τον Σύλλογο δωρεάν στον κόσμο ποτά και νηστίσιμα μεζεδάκια. Επίσης θα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης για τρόφιμα και είδη υγιεινής και σπιτιού για την ομάδα “ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ”. (Η ομάδα «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ» δημιουργήθηκε από κατοίκους της Λέσβου, ντόπιους και μη, με σκοπό την παροχή υλικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.facebook.com/groups/339552456642797/)

Είστε προσκαλεσμένοι όλοι!

ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Την Κυριακή 10/3/2019 στις 15:00, στην πλατεία Σαπφούς, θα γίνει η μεγάλη εκδήλωση και η αποκορύφωση της αποκριάς με την παρέλαση των πληρωμάτων (εκπλήξεις και δώρα σας περιμένουν!!!)

Μεσοτοπίτικη Αποκριά-Καρναβάλι Μεσοτόπου!!!

Όλοι οι δρόμοι την Κυριακή οδηγούν στον Μεσότοπο! Κουδουνάτοι-σατυρικές ρίμες, σισίτια-μασκαράδες, πλούσιοι μεζέδες-η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα,σας περιμένουν! Χαρείτε την Αποκριά το μεσημέρι της Κυριακής στον φιλόξενο Μεσότοπο και μην ξεχάσετε να σεριανίσετε στα σοκάκια, να προμηθευτείτε τοπικά πρόϊόντα, ανάμεσά τους και την εξαιρετική ΦΕΤΑ (!) ,να επισκεφθείτε την γραφική Πλατεία και το όμορφο Ταβάρι για ούζο, καλό φαγητό σε γλεντζέδικη και χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Σας περιμένουν όλους στο καρναβάλι Μεσοτόπου .
Έχουν πλούσιο μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα και φυσικά την πατροπαράδοτη κολοκυθόπιτα με αγνά προϊόντα τον ντόπιων παραγωγών , πάρτε μια μικρή γεύση…
Καλή Αποκριά

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο