Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ

Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Μάλιστα κατά την άφιξή του στο νησί ο Αμερικανός πρέσβης, ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter και φωτογραφία με τη λεζάντα, «Μόλις έφτασα στην όμορφη Λέσβο».

Από νωρίς το πρωί ο κ. Πάιατ συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Μυτιλήνης, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό. Με το δήμαρχο, ο κ. Πάιατ είχε μακρά συνομιλία κατά την οποία ενημερώθηκε για όλο το φάσμα των πρωτοβουλιών και δράσεων του δήμου και συζήτησε μαζί του διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις δυνατότητες εξαγωγών προϊόντων του νησιού στις ΗΠΑ, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πνεύμα μιας δημιουργικής συνεργασίας με σκοπό να υπάρξουν σύντομα πρακτικά αποτελέσματα. Ο κ. Γαληνός τόνισε την ανάγκη στήριξης της τοπικής κοινωνίας και γενικότερα της Λέσβου σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρεσβευτής ευχαρίστησε το δήμαρχο για την υποδοχή, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και δεσμεύθηκε να είναι αρωγός στις προσπάθειες του δήμου. Συνεχάρη, επίσης, τον κ. Γαληνό για την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση του δήμου Λέσβου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12ης Ιουνίου που έπληξε το νησί. Ο κ. Πάιατ τόνισε πως είναι εκπληκτική η ανταπόκριση του δήμου σε κάθε κρίση, όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά και στον πρόσφατο σεισμό. «Οφείλω να σας δώσω συγχαρητήρια για τα αντανακλαστικά σας αλλά και για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις κρίσιμες αυτές στιγμές που προσέφερε τα μέγιστα στην σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Είναι ένα μοντέλο αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο θα μπορούσε σίγουρα να χρησιμοποιηθεί και στις ΗΠΑ».

Ο πρέσβης ενδιαφέρθηκε να μάθει λεπτομέρειες για το δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ ενώ ρώτησε για τις σχέσεις με την Τουρκία και για το αν έρχονται στο νησί Τούρκοι τουρίστες.

Επίσης ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στον επιτελάρχη του Ντόναλντ Τραμπ, Ράινς Πρίμπους, που κατάγεται από το Πλωμάρι το οποίο θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα, ενώ σημείωσε πως θα μείνει και μια δυο μέρες στη Λέσβο για διακοπές με τη σύζυγό του.

Αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Γαληνός τόνισε ότι οι ροές είναι πλέον ελεγχόμενες, αλλά υπάρχει ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης του κέντρου της Μόριας και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Ο κ. Πάιατ ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό και μια φωτογραφία από τη συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Ιάκωβο.

«Εχω την τιμή να συναντώ τον Μητροπολίτη Ιάκωβο της Μυτιλήνης με τον οποίο συζητήσαμε για τη βοήθεια που παρείχε η Εκκλησία μετά τον σεισμό και για την κατάσταση στη Λέσβο», έγραψε στην ανάρτηση.

Στη συνέχεια ο κ. Πάιατ επισκέφτηκε την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Στον Αμερικανό διπλαμάτη παρουσιάστηκαν από την περιφερειάρχη και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Σουλακέλλη οι επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης στον τομέα του τουρισμού, αλλά και του εμπορίου και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες προώθησης των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ για τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα των νησιών του βορείου Αιγαίου όπως το λάδι, το ούζο, το κρασί, η μαστίχα και το μέλι.

Τέλος, αναφερόμενη στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα η περιφερειάρχης επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου, ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και η συνεπακόλουθη αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε και με μέλη της ελληνικής ακτοφυλακής, με τα οποία συζήτησε για τη συνεργασία του Λιμενικού με τη Frontex.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρέσβης θα μεταβεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ.

Το απόγευμα θα συναντηθεί με εκπρόσωπο της μη Κυβερνητικής οργάνωσης «Αγκαλιά» και μέλη της αμερικανικής κοινότητας στη Λέσβο. Σήμερα και αύριο θα επισκεφθεί το Μουσείο της ποτοποιίας Ισιδώρου Αρβανίτη στο Πλωμάρι, το Μουσείο Τεριάντ, το κάστρο του Μολύβου και το ελαιοτριβείο-μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας.

Ο Τζέφρι Πάιατ κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης επίσκεψής του στη Λέσβο, επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη, από όπου είναι και η φωτογραφία που σας δημοσιεύουμε.

kathimerini.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο