Τι κρύβει η σιωπή της Μητρόπολης Μυτιλήνης για τα 140.000 δολάρια των ομογενών μας προς τους Βρισαγώτες;

Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες, από τότε που το LesvosNews.gr πρώτο αποκάλυψε στις 27 Σεπτεμβρίου ότι οι ομογενείς μας της Αυστραλίας, άκουσαν μία καταγγελία που έκαναν Βρισαγώτες σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης, για 140.000 δολάρια που συγκέντρωσε η εκεί Αρχιεπισκοπή και τα έστειλε στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, για να δοθούν στους σεισμόπληκτους της Βρίσας και τα οποία κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται.

Από τότε έχουν σταλεί από το Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας – Λέσβου προς τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τώρα προς την Ιερά Σύνοδο, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν πάρει κάποια απάντηση για την τύχη αυτών των χρημάτων.

Μένουμε έκπληκτοι γνωρίζοντας την ευαισθησία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβου, δεδομένου ότι ολόκληρος ο τοπικός τύπος έχει αναδείξει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο το θέμα και μέχρι τώρα δεν έχει πάρει θέση ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και κάποιος εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μυτιλήνης.

Ο Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας – Λέσβου, βλέποντας αυτή την αδιαφορία, έστειλε νέα επιστολή αυτή τη φορά προς την Ιερά Σύνοδο, στην οποία αναφέρει:

Προς

Την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

Θέμα: Διαχείριση των χρημάτων για τους σεισμοπαθείς της

Λέσβου από την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης

 

Σεβασμιώτατοι Πατέρες,

Προερχόμαστε από το χωριό Βρίσα Λέσβου, το οποίο έπληξε ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του νησιού μας. Οι ναοί και η πλειονότητα των οικιών καταστράφηκαν ενώ οι κάτοικοι όχι μόνο έμειναν άστεγοι αλλά πολλοί δεν κατάφεραν να διασώσουν ούτε τα στοιχειώδη για τις ανάγκες τους. Σημαντικό πλήγμα επήλθε και στις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής. Οι επιπτώσεις του σεισμού προβλέπεται να είναι μακροχρόνιες και είναι αναγκαία η υποστήριξη των ανθρώπων, ώστε να παραμείνουν στην ακριτική μας αυτή περιοχή για το καλό της πατρίδας και της πίστης μας.

Η Ιερά Επισκοπή Αυστραλίας, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της καταστροφής και σε μία γενναιόψυχη προσπάθεια συμπαράστασης στον τόπο μας, διενήργησε έρανο ανά εκάστη ενορία – κοινότητα σε όλη την Αυστραλία, από τον οποίο συγκεντρώθηκε το ποσόν των 150.000 δολαρίων. Το χρηματικό αυτό ποσόν απέστειλε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στην Μητρόπολη Μυτιλήνης για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων του Νησιού. Επίσης, ιδιώτες αλλά και φορείς έκαναν δωρεές για τον ίδιο σκοπό. Καμία όμως χορηγία, έρανος ή δωρεά δεν έφτασε ποτέ στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει ποικίλους προβληματισμούς και ερωτήματα.

Με επιστολή  του Συλλόγου μας και άλλων φορέων του χωριού μας στις 12 Σεπτεμβρίου και μία νέα επιστολή στις 26  Σεπτεμβρίου 2017, παρακαλέσαμε τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης  κ.κ. Ιάκωβο να μας ενημερώσει για το πώς προτίθεται να διαθέσει τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά ως τώρα δεν λάβαμε καμία απάντηση.         Έγινε  επίσης αίτημα από την τοπική κοινωνία της Βρίσας μας προς τη Μητρόπολη  να κατασκευάσει ένα στέγαστρο δίπλα στον μικρό ναό  του Αγίου Ευστρατίου στα Βατερά, ο οποίος πλέον είναι ο κύριος ναός των Βατερών –Βρίσας , ώστε να βρίσκουν λίγη ζεστασιά και να κάθονται  οι υπερήλικες του χωριού  κατα τον εκκλησιασμό τους,  αλλά  δυστυχώς  το αίτημα αυτό απορρίφτηκε.

Με επιστολή μας στις 4 Οκτωβρίου 2017 ζητήσαμε να μας δεχθεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος για να του εκθέσουμε την κατάσταση και ευελπιστούμε ότι αίτημά μας αυτό θα εισακουστεί.

Προσφεύγουμε στην Διαρκή Ιερά Σύνοδό σας, αιτώντας και τη δική σας συνδρομή, ώστε να διευκρινισθεί η τύχη των χρημάτων που έχουν προσφερθεί για τους σεισμοπαθείς του νησιού μας και τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της Μητρόπολης Μυτιλήνης. Η παράταση της υπάρχουσας εκκρεμότητητας θεωρούμε ότι, εκτός των άλλων ζητημάτων, επιφέρει πλήγμα και στην ίδια την Εκκλησία.

Ελπίζουμε ότι το αίτημά μας θα τύχει θετικής ανταπόκρισης και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Επισυνάπτουμε:

  1. τις δύο επιστολές προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης
  2. την επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος
  3. την εφημερίδα ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ της Αυστραλίας  με τα ποσά που συγκέντρωσε  η κάθε ενορία

4   την εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας    για  το λόγο  του  ειδικού ερανικού δίσκου

Με σεβασμό και τιμή

Κωνσταντίνος Σταυρινός                        Αικατερίνη Σκιά

Πρόεδρος του Δ.Σ.                          Γενική Γραμματέας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Άποψη για τα “Τι κρύβει η σιωπή της Μητρόπολης Μυτιλήνης για τα 140.000 δολάρια των ομογενών μας προς τους Βρισαγώτες;”

  1. […] στον Λεσβιακό λαό αλλά και στους ομογενείς μας, κυρίως διότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν πάρει θέση, για το σημαντικότατο αυτό […]

Αφήστε ένα σχόλιο