“Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος” Ομαδική έκθεση στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου

thavmastos-kosmos

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή σε μια νεοκλασική κατοικία στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Διαφορετικοί αλλά και τόσο όμοιοι, οι άνθρωποι ζουν σε ένα φαύλο κύκλο όπου νέες ανάγκες και επιθυμίες αναμένονται διαρκώς να εκπληρωθούν. O Aldous Huxley παρουσιάζει στο δυστοπικό φουτουριστικό μυθιστόρημα Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος (1932), άτομα να απολαμβάνουν την κοινωνική σταθερότητα, υγεία και νεανικότητα μακριά από κακοτυχίες και το φόβο του θανάτου. Γιατί τώρα ζούμε στην εποχή του άγχους παρά την εντυπωσιακή πρόοδο στη γνώση; Ποιά είναι η πρωταρχική ανάγκη για μια προσωπική και κατά συνέπεια παγκόσμια επιβίωση;

Κεντρικό σημείο της έκθεσης αποτελεί μια σειρά μεταλλικών πλακών απο τη συλλογή του Terje Storli που φέρουν ανθρώπινες φιγούρες, όργανα του σώματος και αντικείμενα. Τα τάματα αποτελούν ένα σημαντικό corpus του υλικού πολιτισμού του Αιγαίου συνδεδεμένο με την τελετουργική πράξη της προσφοράς στο θείο. Καθιστώντας ορατές τις εσώτερες πτυχές της ανθρώπινης ψυχής, αποτελούν αναθήματα που μεταδίδουν ένα αρχετυπικό μήνυμα: την εύρεση τάξης στη ζωή.

Ξεκινώντας απο μια ιστορία των ουτοπιών ανασυγκρότησης, η έκθεση διευρευνά τις σχέσεις μεταξύ παρόντος και μέλλοντος με έμφαση στην έννοια της πίστης. Εξι ανερχόμενοι καλλιτέχνες κινούνται μεταξύ των επιπέδων που δημιουργεί ο τόπος και η ανθρώπινη παρουσία, παρεμβαίνοντας στην εσωτερική αρχιτεκτονική του ακατοίκητου σπιτιού όπως αυτή διαμορφώθηκε απο τους προηγούμενους ενοίκους του. Οι εγκατάστασεις τους περιστρέφονται γύρω απο ζητήματα της ανθρώπινης αναπαράστασης, σωματικών λειτουργιών και καθημερινών δραστηριοτήτων. Αντανακλούν την ενστικτώδη ανθρώπινη τάση προς τον ορθολογισμό αλλά και τη μεταφυσική ως μέρη μιας συνεχούς αναδιαμόρφωσης του σύγχρονου κόσμου.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες | Emre Baloglu, Elena Bellantoni, Stéphane Broc, Cat Del Buono, Δημήτρης Γκέτσις, Virginia Garra, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Aurora Kalemi, Γεωργία Λαλέ, Matt Lee, Cole Lu, Ηλέκτρα Μάιπα, Ορέστης Μαυρουδής, Mirka Morales, Joas Nebe, Παναγιώτης Πολίτης, Giulia Pellegrini, Luca Resta, Mιχάλης Σιφναίος, Βασιλική Στασινάκη, Lucia Schweigert, Shubhangi Singh, Luca Staccioli, Hope Tucker, Adrianna Wallis, Dominic Watson, Εμμανουήλ Χουσάκος και η Συλλογή Terje Storli.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ (21:00 – 23:00)

08/08 Virginia Garra

09/08 Αλέξανδρος Κακλαμάνος

10/08 Matt Lee

11/08 Stéphane Broc

12/08 Dominic Watson

13/08 Cole Lu

14/08 Γεωργία Λαλέ

16/08 Shubhangi Singh

17/08 Hope Tucker

18/08 Elena Bellantoni

19/08 Giulia Pellegrini

20/08 Ορέστης Μαυρουδής

21/08 Lucia Schweigert

22/08 Luca Staccioli

23/08 Mirka Morales

24/08 Emre Baloglu

25/08 Βασιλική Στασινάκη

26/08 Aurora Kalemi

27/08 Cat Del Buono

28/08 Joas Nebe

PERFORMANCE 08/08 Παναγιώτης Πολίτης (21:30)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 09/08 Κατερίνα Ζάγκλη (18:00)

Ξενάγηση στην έκθεση και εργαστήριο εισαγωγής στη σύγχρονη τέχνη για παιδιά

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Συνδιοργάνωση: Κ-Gold Temporary Gallery και Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου

Χορηγός Φιλοξενίας: Kaloni Village Holiday Houses

Δημιουργικός Συνεργάτης: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

K-GOLD TEMPORARY GALLERY

Ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο και αποτελεί μια προσωρινή, νομαδική πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης.

Εστιάζει στην πολιτιστική παραγωγή συμμετοχικού χαρακτήρα εντός και εκτός νησιού, ενεργοποιώντας εναλλακτικούς χώρους και προσφέροντας την ευκαιρία σε καλλιτέχνες και επιμελητές να διευρύνουν την πρακτική τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

K-Gold Temporary Gallery

Οικία Βασιλείας Ταφύλια

Αγία Παρασκευή, 81102

Λέσβος

 

Ώρες Λειτουργίας:

18:00 – 23:00

ή με ραντεβού

 

kgoldtemporarygallery.tumblr.com

kgoldtemporarygallery@yahoo.com

facebook.com/kgoldtemporarygallery

instagram.com/kgoldtemporarygallery

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

8 Άποψη για τα ““Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος” Ομαδική έκθεση στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου”

Αφήστε ένα σχόλιο