Ταχυδιυλιστήρια στη Λιμνοδεξαμενή του Βαφειού για να έχουν νερό σε Πέτρα και Μόλυβο

limnodexameni-vafeio
Ερώτηση προς τον Δήμαρχο Λέσβου και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ υπέβαλε η Δημοτική Σύμβουλος Χρυσούλα Ζωγράφου, για την προώθηση της δημιουργίας των δύο ταχυδιυλιστηρίων που απαιτούνται, προκειμένου η λιμνοδεξαμενή στην περιοχή του Βαφειού, να παρέχει πόσιμο νερό στην Πέτρα και τον Μόλυβο.
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ 1.κ.Δήμαρχο Λέσβου

2.κ.Πρόεδρο ΔΕΥΑΛ

Αξιότιμοι κ. Δήμαρχε και κ. Πρόεδρε της ΔΕΥΑΛ ,

εδώ και πολλά χρόνια κατασκευάστηκε η λιμνοδεξαμενή στην περιοχή ΒΑΦΕΙΟΣ Μήθυμνας , με σκοπό αφενός μεν την άρδευση και αφετέρου την ύδρευση της ευρύτερης περιοχής.

Ένα μεγάλο έργο, που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο όσον αφορά το σκέλος της ύδρευσης για τις ΔΕ Πέτρας και Μήθυμνας, τόσο απαραίτητο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η περιοχή δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Είναι γνωστό επίσης ότι η περιοχή, όπως και όλη η Λέσβος, αντιμετωπίζει πρόβλημα πόσιμου νερού εξαιτίας αφενός της μικρής βροχόπτωσης και της παρατεταμένης ξηρασίας και αφετέρου του φθαρμένου και απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης ( εσωτερικού και εξωτερικού) με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες, στα μικρά υδάτινα αποθέματα.

Για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η λιμνοδεξαμενή για την ύδρευση της Πέτρας και της Μήθυμνας, απαιτείται η κατασκευή δύο ταχυδιυλιστηρίων αντίστοιχα. Η μελέτη του έργου αυτού έχει εκπονηθεί και έχει εγκριθεί εδώ και χρόνια, με σκοπό την υποβολή πρότασης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013. Η υποβολή πρότασης ωστόσο δεν κατέστη δυνατή αφενός μεν λόγω της διοικητικής ενοποίησης της Λέσβου λόγω του Καλλικράτη, όσο και για θέματα αρμοδιότητας ή ιδιοκτησιακού καθεστώτος , που δεν υφίστανται πλέον.

Ήδη από τις 30/9/16 έχει κοινοποιηθεί από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου η Δημόσια πρόσκληση με κωδικό ΒΑ_ΕΤΠΑ_6β_19, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014-2020 και στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014- 2020, με τίτλο:

Έργα ορθολογικής και αποδοτικής διαχείρισης πόσιμου ύδατος και ημερομηνία λήξης την 31/1/2017 και δικαιούχο την ΔΕΥΑΛ.

Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία για την υποβολή πρότασης προκειμένου να κατασκευαστεί αυτό το αναπτυξιακό έργο για την περιοχή Πέτρας- Μήθυμνας

Κατόπιν τούτων:

Ερωτώνται οι κ.κ Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ

  • Υπάρχει στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΛ η υποβολή πρότασης για το συγκεκριμένο έργο;

  • Εάν ναι, με δεδομένο ότι για την υποβολή πρότασης για το έργο αυτό , ενδεχομένως απαιτείται επικαιροποίηση των μελετών ή και άλλες διοικητικές ενέργειες μεταξύ Δήμου Λέσβου και ΔΕΥΑΛ ως δικαιούχου, η προθεσμία εκπνέει στις 31/1/17, για την επιλεξιμότητα του έργου θα ληφθεί υπόψη ο βαθμός ωρίμανσης , θα υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση κλπ., σε ποιες ενέργειες έχετε ήδη προβεί, προκειμένου να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία.

  • Επίσης ποιες άλλες προτάσεις για έργα ύδρευσης προτίθεστε να καταθέσετε, αξιοποιώντας την παραπάνω πρόσκληση.

Μυτιλήνη 9 /11/2016

Η ερωτώσα

Ζωγράφου Χρυσούλα

Δημ.Σύμβουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο