ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: “Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις διαβίωσής μας”

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ

“Είναι απολύτως κατανοητές οι ανησυχίες και τα ερωτήματα που προκαλούνται στους πολίτες, σχετικά με μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ που ισχύον στο νησί μας. Ολοι και όλες έχουμε ανάγκη  την διατήρηση τους. Τυχόν κατάργησή τους, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο, εδώ και χρόνια επιβαρυμένο, επίπεδο διαβίωσης μας.

Για το θέμα αυτό, ενημερώνουμε τους πολίτες της Λέσβου για τα παρακάτω

  1. Στην περίπτωση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, το έδαφος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ήταν από την αρχή «ναρκοθετημένο».

Οι απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργηση τους αλλά και η αποδοχή τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν ήδη καταγραφεί από το πρώτο μνημόνιο. Τότε, ανάμεσα στα άλλα επώδυνα, μέτρα που συμφώνησαν για την περίοδο 2012 -2014, ήταν και η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων”.

Με το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη», το 2014, καταγράφηκε για ακόμα μια φορά καθαρά η δέσμευση της τότε  κυβέρνησης της Ν.Δ., για «την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου». 

  1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν κατάφερε να αποκρούσει αυτή την απαίτηση των δανειστών. Κατάφερε όμως να καταγραφεί ρητά στις νέες συμφωνίες που προέκυψαν, ότι όσον αφορά τους κατοίκους των νησιών θα υπάρχουν συγκεκριμένα αντισταθμιστικά,έτσι ώστε, η όποια επιβάρυνση προκύψει για αυτούς από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, να είναι όσο το δυνατό πιο μικρότερη.
  2. Για  δύο συνεχιζόμενες χρονιές η κυβέρνηση ανέστειλε την έναρξη της υλοποίησης του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών. Υπενθυμίζουμε, ότι η σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού που έγινε πέρυσι μαζί με τα μέτρα, για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, συνάντησε την σφοδρή αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βέβαια και της Ν.Δ.
  3. Είναι γνωστό σε όλους και σε όλες οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την συνεχιζόμενη αναστολή. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτοί οι λόγοι εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα και μάλιστα με το παραπάνω. Ο καταστροφικός σεισμός του Ιούνη επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την δύσκολή θέση όλων μας. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να μην έχει αλλάξει η πολιτική και οι προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης. 

Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τις προηγούμενες χρονιές το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, με τον ίδιο τρόπο το αντιμετωπίζει και φέτος.”

ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο