Συναντήσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου με φορείς και επισκέψεις σε χωριά για την ευλογιά των προβάτων

Την Φίλια επισκέφθηκε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων που καταγράφηκε στην περιοχή, αυξάνοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 23.

Ο βουλευτής συνομίλησε με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι του μετέφεραν την αγωνία τους για την οικονομική καταστροφή στην οποία έχουν περιέλθει καθώς και την έντονη ανησυχία τους για την εξάπλωση της νόσου. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ανακουφισθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι αλλά και τα μέτρα εξάλειψης και περιορισμού της νόσου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου, ο κ. Αθανασίου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Υπεύθυνο Αγροτικού, κ. Κώστα Αδαμίδη, στα γραφεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, όπου ενημερώθηκε από τον ίδιο και την Διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Παναγιώτα Πετρίδου, για την εξέλιξη της εξάπλωσης της νόσου καθώς και για τα νέα μέτρα που λαμβάνονται μετά από την κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως την συνδρομή του Στρατού με 12 κτηνιάτρους στη στελέχωση των κλιμακίων ελέγχου και με αντίστοιχα οχήματα του στρατού.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε: «Η επέκταση της νόσου είναι πρωτόγνωρη για τη Λέσβο και δυστυχώς πλήττει έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πυλώνες του νησιού μας, την κτηνοτροφία.

Είναι μεγάλη η ευθύνη των Υπουργείων αφού μέχρι και σήμερα, που η νόσος έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, μιλάμε ακόμα για την επαρκή στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, η οποία με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να ελέγξει τη νόσο.

Όπως ενημερώθηκα από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμίδη, περιμένουμε δύο συμβασιούχους κτηνιάτρους μέσω του προγράμματος ελέγχου εξωτικών νόσων.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρίας Σπυράκη, τον Αύγουστο του 2017, η Κομισιόν απάντησε ότι έχει εκδώσει ειδική απόφαση επιχορήγησης προς την Ελλάδα ύψους 1.836.877 ευρώ για την περίοδο 1η Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 με σκοπό  τη χρηματοδότηση προγράμματος μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση εξωτικών νοσημάτων στην Ελλάδα, δηλαδή της οζώδους δερματίτιδας, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνει πλήρη δέσμη μέτρων ενεργητικής επιτήρησης εναντίον διάφορων εξωτικών ασθενειών (συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων), την αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και εξοπλισμού πληροφορικής για την ενίσχυση της ικανότητας των κεντρικών και τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και την υποστήριξη για την πρόσληψη συμβασιούχου κτηνιατρικού προσωπικού. Η Ελλάδα  μάλιστα, έχει ήδη λάβει το 50 % της προαναφερόμενης οικονομικής ενίσχυσης εκ των προτέρων.

Είναι πλήρως κατανοητό ότι απαιτείται οργάνωση, εντατικοί έλεγχοι και κυρίως η συνεργασία όλων των φορέων και των κτηνοτρόφων του νησιού για να εξαλειφθεί η ζωονόσος.

Επίσης, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων είναι:

  1. άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων για το ζωικό κεφάλαιο που θανατώθηκε
  2. διατήρηση του συνόλου των επιδοτήσεων για μια τριετία
  3. φορολογικές διευκολύνσεις ή και αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων
  4. επιδότηση αγοράς των ζωοτροφών
  5. στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών
  6. χορήγηση δωρεάν απολυμαντικών

Και τέλος, προς αποφυγή φαινομένων παραπληροφόρησης, διάθεση πιστοποιητικών καταλληλότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων όπως το γάλα και το κρέας για την αδιάκοπη τροφοδοσία των αγορών με ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών κτηνοτροφικών προϊόντων.

Το βράδυ της Παρασκευής, 10 Νοεμβρίου, ο κ. Αθανασίου είχε ευρεία συνάντηση στην Αγία Παρασκευή με τα μέλη των Δ.Σ. του Γεωργικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού και του Αγροτικού Συλλόγου της Αγίας Παρασκευής και πολλούς κτηνοτρόφους που τα κοπάδια τους έχουν πληγεί από τη νόσο και θανατωθεί και άλλους που αγωνιούν για την εξέλιξή της.

Σημειωτέον ότι στην Αγία Παρασκευή έχουν παρουσιαστεί τα 11 από τα 23 κρούσματα της ζωονόσου στο νησί, λόγω της μεγάλης πυκνότητας των εκτροφών και του μεγάλου αριθμού ζωικού κεφαλαίου που συγκεντρώνεται στην περιοχή.

Ο κ. Αθανασίου είχε την ευκαιρία να ακούσει τους κτηνοτρόφους και τους φορείς τους από πρώτο χέρι να του εκθέτουν το πρόβλημα στην πηγή του.

Στη συνέχεια ο ίδιος τους ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχει προβεί για το σοβαρό αυτό θέμα (ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επαφές με τον ίδιο για περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης, επαφές με την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ.ά.), τις μέχρι τώρα εξελίξεις και προοπτικές για τη δυνατότητα περαιτέρω χορήγησης κάποιων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους καθώς και μέτρα ανακούφισής τους καθώς και ενέργειες περιορισμού και εξάλειψης της ασθένειας.

Στη συνέχεια  ο κ. Αθανασίου επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής στην Αγία Παρασκευή και του εξέθεσε τα νεώτερα από τον τόπο των εξελίξεων. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο