Συγκέντρωση συμπαράστασης των μεταναστών το επόμενο Σαββάτο στο ΚΥΤ Μόριας

Το επόμενο Σαββάτο όπως μας ενημερώνει με δελτίο τύπου ο  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΥΤ Μόριας με αιτήματα:

 • Για να κλείσει τώρα το στρατόπεδο της Μόριας
 • Για να σταματήσουν όλες οι απελάσεις.
 • Για να ανοίξουν τα σύνορα στους πρόσφυγες

       του πολέμου και της φτώχειας.

 • Για να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες μέσα  

 στον οικιστικό ιστό.

 • Για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλες-ους
 • Για ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των      

                                                                         προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση

 • Για να σταματήσει ο πόλεμος
 • Για την κατάργηση της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας
 • Ενάντια στον ρατσισμό και στο φασισμό, στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που γεννούν την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Εκείνο που εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, είναι ότι αφού υπάρχουν κοινές θέσεις και αιτήματα από τους αλληλέγγυους και του κατοίκους των νησιών, γιατί έχουν χωριστεί σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα και έχουν διχαστεί οι τοπικές κοινωνίες.

Και οι κάτοικοι των νησιών όπως και οι αλληλέγγυοι θέλουν να απεγκλωβιστούν οι μετανάστες και να βρουν το δρόμο που αυτοί θέλουν.

Κανένας μετανάστης δεν ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα και φυσικά να εγκλωβιστεί στα νησιά με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους αλλά και για τους κατοίκους των νησιών που έχουν δεχθεί τις προσφυγικές ροές.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

“Το Σάββατο, 17 Μάρτη διαδηλώνουμε έξω από τη Μόρια, στο πλαίσιο της διεθνούς κινητοποίησης, και σας καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας:

 • Για να κλείσει τώρα το στρατόπεδο της Μόριας
 • Για να σταματήσουν όλες οι απελάσεις.
 • Για να ανοίξουν τα σύνορα στους πρόσφυγες

       του πολέμου και της φτώχειας.

 • Για να φιλοξενηθούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες μέσα  

 στον οικιστικό ιστό.

 • Για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλες-ους
 • Για ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των      

                                                                         προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση

 • Για να σταματήσει ο πόλεμος
 • Για την κατάργηση της συμφωνίας της ντροπής ΕΕ – Τουρκίας
 • Ενάντια στον ρατσισμό και στο φασισμό, στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που γεννούν την φτώχεια και την εξαθλίωση

Διαδηλώνουμε σε πολλές χώρες και πόλεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πιάνοντας το νήμα από τη περσινή διεθνή κινητοποίηση στις 18 Μάρτη, για να μπει φραγμός στην επίθεση σε δικαιώματα και ελευθερίες ντόπιων και μεταναστών, στην οικονομική βία της εξαθλίωσης σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, στις διακρίσεις σε βάρος όσων έχουν διαφορετικό χρώμα, φυλή, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, χώρα προέλευσης.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στα πρώτα θύματα του ρατσισμού, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες

Δύο χρόνια μετά από την έναρξη της εφαρμογής της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που συνυπέγραψε και συνεχίζει να εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετράμε πάνω από 60.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη χώρα και τραγικό πολλαπλασιασμό των πνιγμών στη Μεσόγειο με πάνω από 5.000 καταγραμμένους νεκρούς το 2016-2017 στην ανοιχτή θάλασσα ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία. Επανέρχεται η φρίκη των σκλαβοπάζαρων με χρηματοδότηση της Ε.Ε., στη Λιβύη έργο της ίδιας πολιτικής “αποτροπής” που εφαρμόζουν Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο. Γεγονότα που χρειάζεται να σημάνουν συναγερμό για όλους μας.

Αντιστεκόμαστε ενωμένοι ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της ελληνικής κυβέρνησης, των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες και των ανοικτών για τους «επενδυτές» και τα διεθνή τραστ τα οποία χρειάζονται τα πλοία του ΝΑΤΟ για την «αποτροπή» των προσφύγων που ζητούν σωτηρία.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν κάθε λόγο να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και να απομονώνουν κάθε φωνή ρατσισμού και φασισμού γιατί η υπεράσπιση τους είναι υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι υπεράσπιση του φτωχού και του διωγμένου, είναι αντίσταση στην βαρβαρότητα αυτών που κλείνουν τα σύνορα και καταδικάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην ασφυξία των πολέμων. Γιατί οι πολιτικές που έσπρωξαν τους πρόσφυγες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους, καταδικάζουν και τους περισσότερους από μας στη φτώχεια, στην ανεργία, στη συνεχή αβεβαιότητα για την επιβίωσή μας, στην διαρκή ανασφάλεια για την ειρήνη και στη δική μας περιοχή.

Η κυβέρνηση εκβιάζει τους πρόσφυγες ότι δεν έχουν καμία άλλη επιλογή από το να είναι με σκυμμένο κεφάλι γιατί είναι «φιλοξενούμενοι», ενώ συκοφαντεί την αλληλεγγύη και κατηγορεί όποιον συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματά τους πως τους υποκινεί σε εξέγερση και «παράνομες» ενέργειες. Την ίδια ώρα ζητάει μεγαλύτερη αυστηρότητα στην τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ετοιμάζει νέα κλειστά στρατόπεδα-φυλακές για πρόσφυγες από συγκεκριμένες χώρες καταγωγής και για όσους θεωρηθεί ότι παραβαίνουν τους κανόνες. Μοιράζει αμέτρητα χρήματα σε ΜΚΟ ενώ οι ανάγκες για σίτιση, στέγαση και περίθαλψη δεν ικανοποιούνται ούτε στο ελάχιστο. Τους στερεί το δικαιώματα στην εκπαίδευση και την υγεία. Απορρίπτει μαζικά τις αιτήσεις ασύλου.

Η ΕΕ κλείνει τα σύνορά της και με την στήριξη της κυβέρνησης βάζει στο παιχνίδι την πολεμική συμμορία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών.   Θεωρεί όλους τους πρόσφυγες παράνομους και δεν τους επιτρέπει να ταξιδέψουν.  Επιστρέφει μαζικά πρόσφυγες στην Τουρκία, τη χώρα των μαζικών απελάσεων, του αυταρχισμού και των βασανιστηρίων.  Τους στέλνει πίσω στις εμπόλεμες περιοχές και σε χώρες που δεν παρέχουν καμία προστασία γι’ αυτούς, όπως η Λιβύη. Στηρίζουμε μέχρι τέλους τον αγώνα των προσφύγων για ζωή και αξιοπρέπεια.

Σας καλούμε να αγωνιστούμε μαζί ενάντια στα τείχη που υψώνονται ανάμεσα στους λαούς, ενάντια στο ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο που σπέρνεται σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική.”

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο