Στράτος Γεωργούλας: “Κύριε Γαληνέ, παίρνεις επικίνδυνο δρόμο για το προσφυγικό και το νησί” 

Με έκπληξη, είδαμε τον Δήμαρχο Λέσβου την προηγούμενη βδομάδα να φέρεται να υπογράφει και να δινει προφορικά αντίστοιχες βεβαιώσεις στο Πλωμάρι που δινουν τροφή στο τέρας του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Να αρνείται την εγκατάσταση προσφύγων σε περιοχή ενός νησιού που έγινε διεθνώς γνωστό για την αλληλεγγύη του. Να απειλεί νομικά ΜΚΟ, ενώ ολο το προηγούμενο διάστημα στην ουσία συνεργάστηκε μαζι τους για τη διαχειριση του προβλήματος (συνεχίζοντας ακομα και σημερα). Να απειλεί με επιλεκτικό έλεγχο νομιμότητας οσους θέλουν να εκμισθώσουν ακίνητα προς χρήση των προσφύγων. Να επιφυλάσσεται για περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών του.
Αναλυτικά το κειμενο που αποτελεί κατα πλειοψηφία απόφαση του Τοπικού Συμβουλιου και φέρεται να υπέγραψε ο Δήμαρχος Λεσβου ειναι το εξής:

1) Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην δημιουργία δομών εγκατάστασης προσφύγων στην Δ.Ε. Πλωμαρίου και θα πολεμήσουμε αυτές με όλες μας τις δυνάμεις.

 

2) Ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ότι η μίσθωση ακινήτων σε Μ.Κ.Ο. μας βρίσκει αντίθετους επειδή καταβαραθρώνει την οικονομική ζωή του τόπου, την επιχειρηματικότητα και την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου .

 

3) Σε περίπτωση εκμίσθωσης ακινήτων καλούμε όλους τους φορείς (Δ.Ο.Υ., Πολεοδομία, Δ/νση Υγιεινής, Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ.)  να ερευνήσουν  άμεσα και εξονυχιστικά την νομιμότητα των κτηρίων, την στατικότητα τους, την ισχύουσα φορολογία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη διάταξη που σχετίζεται με την νομιμότητα των ιδιοκτησιών που θα εκμισθωθούν.

 

4) Γνωστοποιούμε στις Μ.Κ.Ο. ότι οι φορτείς του τόπου δήλωσαν πως θα στραφούν ατομικά και συλλογικά εναντίον εκμισθωτών και Μ.Κ.Ο. για αναζήτηση διαφυγόντων κερδών εξαιτίας της πτώσης των εσόδων από τον τουρισμό και την κάθετη πτώση της κίνησης των επιχειρήσεων.

 

5) Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που συμφωνούν με τα ανωτέρω να προσυπογράψουν το παρόν Ψήφισμα.

 

6) Το Τοπικό Συμβούλιο και ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου επιφυλάσσονται να λάβουν περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που παρατηρηθεί συνέχιση του φαινομένου.

 

Στην παραπάνω απόφαση μειοψήφησε μόνο η παράταξη του ´Αλλου Δρόμου με κειμενο που κατέθεσε και ειναι το κάτωθι:

“Ως δημοτική παράταξη “ο ´Αλλος Δρομος” έχουμε πάρει σαφή θέση απο την αρχη της προσφυγικής κρίσης (άνοιξη 2015) αλλα και στην πορεία της. Είμαστε εναντια στις πολιτικές κυβερνήσεων και ευρωπαϊκών θεσμών που καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ταλαιπωρημένων ανθρωπίνων ψυχών (πχ συμφωνια με Τουρκια) ειμαστε εναντια στα κλειστά κέντρα κράτησης- φυλακές με τις άθλιες συνθήκες, ειμαστε εναντια στις πολιτικές που θέλουν να κανουν να νησιά μας και ειδικά τη Λεσβο, αποθήκη ανθρωπίνων ψυχών, ειμαστε εναντια στην πρακτική κυβερνήσεων και της δημοτικής αρχης να μετατρέπει μια ανθρώπινη υποχρέωση σε οικονομική συναλλαγή και το δημοσιο κράτος πρόνοιας σε επιχειρηματική δραστηριότητα των ΜΚΟ. Ζηταμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης που θα εξασφαλιστούν με ενεργοποίηση δημοσίων και δημοτικων δομών αποκλειστικά και ασφαλείς διοδους μετακίνησης των προσφυγικών ροών απο ελεγχόμενο άνοιγμα των περασμάτων του Έβρου.

Στο ζήτημα που προέκυψε στη φημολογούμενη εγκατάσταση των προσφύγων στο Πλωμάρι και την αντίδραση μερίδας επαγγελματιών οι οποίοι είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιστεύοντας ότι η παρουσία τους θα βλάψει τον τουρισμό θεωρώ τους φόβους τους αβάσιμους δεδομένου ότι οι πρόσφυγες είναι σε όλη την Λεσβο. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο Πλωμάρι δεν υπήρχαν προσφυγικές ροές και ο οργανωμένος τουρισμός αντιμετώπισε σοβαρο πρόβλημα . Πιστεύουμε οτι  με τέτοιου είδους κινήσεις κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ξενοφοβικοι και να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα”.

Ρωτάμε ευθέως τον Δήμαρχο Λεσβου. Υπέγραψε το κειμενο που οχι μόνο δινει τροφή σε συμπεριφορές που δεν τιμούν την ιστορια αυτού του τόπου και των ανθρώπων του, αλλα και απειλεί με επιλεκτικούς ελέγχους νομιμότητας δημοσίων υπηρεσιών;

Στράτος Γεωργουλας

Επικεφαλής της δημοτικής παραταξης “ο Άλλος Δρόμος”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο