Στον απόηχο της επίσκεψης Τσίπρα – Ανακοινώσεις, δηλώσεις, σχόλια, παραλειπόμενα, φωτό, βίντεο

 Το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων ευχαριστεί και καταγγέλει

Το Συντονιστικό Όργανο των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων του νησιού, ευχαριστεί θερμά το λαό της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, για την τεράστια συμμετοχή τους τόσο στην απεργιακή κινητοποίηση, όσο και στην διαδήλωση και την πορεία της 3ης Μαΐου 2018, για τα φλέγοντα θέματα των νησιών μας. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Καταδικάζουμε απερίφραστα τα όσα συνέβησαν μετά από την δική μας πορεία, και ιδιαίτερα σε δημοσιογράφους που εργάζονταν για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Οι λαοί των νησιών μας δικαιούνται πολλά και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί τους.

Το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΡΙΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Μόρια 2 – 5 – 2018

Δεν ερχόμαστε να θίξουμε κανένα νέο πρόβλημα ούτε να προβάλλουμε κάποιο καινούργιο αίτημα .

Ερχόμαστε να καταγγείλουμε την αδιαφορία σας σε προϋπάρχοντα  προβλήματα τα οποία , όχι μόνο δε φροντίσατε να επιλυθούν αλλά, τα επαυξήσατε και τα οξύνατε.

Προβλήματα και αιτήματα ,τα οποία σας έχουμε παρουσιάσει και γραπτά και προφορικά  και τα οποία οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε – μια  και δεν ξέρουμε πού τα… καταχωρήσατε-.

 

Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν και σας καταγγέλλουμε τα σπουδαιότερα εξ αυτών

 

 • Στον ζωτικό χώρο της Μόριας, ως αποτέλεσμα προφανούς ανάγκης, ιδρύθηκε και λειτουργεί ήδη από το 2011 καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών (ΚΥΤ) σε περίκλειστο στρατόπεδο που δε χρησιμοποιείτο. Έγινε γνωστός ως «hot spot της Μόριας». Όμως δεν περιορίστηκε στα όρια του στρατοπέδου και στην ονομαστική χωρητικότητα 850 ατόμων στον κλειστό χώρο,αλλά έχει φθάσει να «φιλοξενεί» άνω των 6 Κάτω από συνθήκες κορεσμού και υπερκορεσμού του το hot spot, με ανοχή της πολιτείας και με φροντίδα και χρηματοδότηση των διαφόρων παροικούντων ΜΚΟ, επεκτάθηκε και επεκτείνεται ανεξέλεγκτα στον περιβάλλοντα του στρατοπέδου χώρο με ένα συνονθύλευμα από πρόχειρες κατασκευές τροχήλατες, λυόμενες και αντίσκηνα, χωροθετημένα άτακτα στα γειτονικά αγροκτήματα, με μόνο κριτήριο το «βόλεμα» της στιγμής των συνεχώς νέων ερχόμενων μεταναστών.

 

 • Αποτέλεσμα της διαρκούς και αφύσικης διαστολής του hot spot είναι η βίαιη αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής και της χρήσης γης και η κάθε είδους περιβαλλοντική υποβάθμιση, ρύπανση και μόλυνση χωρίς να ερωτηθούν για τούτο οι μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις ανασφάλειας και δικαιολογημένου φόβου, εκτίθενται σε υγειονομικούς κινδύνους από τα βιολογικά λύματα που κατακλύζουν παρακείμενο ρέμα και μετρούν με απόγνωση τις ενδείξεις κατάρρευσης και ερήμωσης που εμφανίζει ο οικισμός της Μόριας και βλέπουν τις αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται συνεχώς.

 

 • Η παραβατικότητα έχει φτάσει σε ύψιστο επίπεδο. Καθημερινά οι κάτοικοι βιώνουν την καταπάτηση των περιουσιών τους, τις κλοπές σε σπίτια, χωράφια, κοπάδια. Έγιναν αιχμάλωτοι στον τόπο τους,ζούν σε σπίτια κλουβιά ,τα βράδια πλέον φοβούνται να κυκλοφορήσουν ,ακόμα και στα σοκάκια του ίδιου τού χωριού. Για παράδειγμα ένας νυχτερινός περίπατος θεωρείται πράξη μέγιστης τόλμης…Μόνο όποιος ζει στη Μόρια μπορεί να το καταλάβει .Οι παραβατικοί μετανάστες – πρόσφυγες δραστηριοποιούνται όχι μόνο τις νύχτες αλλά πλέον και κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολλές φορές μπροστά στους ίδιους τους ιδιοκτήτες ,τους οποίους εμπαίζουν. Και η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται ανήμπορη να τους προστατεύσει. Να προστατεύσει Έλληνες πολίτες ,ως οφείλει.

 

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που ακούσια φτάνει να προκαλεί ηθικά διλήμματα στην  έμφυτη διάθεση των κατοίκων για αλληλεγγύη και συνδρομή προς τους μετανάστες

 

 

Για αυτά και για άλλα πολλά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν 3 χρόνια τώρα σας έχουμε στείλει αιτήματα και επιστολές , όπως

 

31-10-2017 Επιστολή προς το Δήμαρχο με αίτημα την υποβολή της στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής

14-11-2017 Συνάντηση   και επίδοση επιστολής στον Αστυνομικό Διευθυντή .

15-11-2017 Επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό μέσω του βουλευτή κ. Πάλλη και της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

08-01-2018 Επιστολή προς τον κ. Μουζάλα

08-02-2018 Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους θεσμούς και φορείς

22-03-2018 Συνάντηση με τον κ. Βίτσα και υπόσχεση για λύματα σε …45 μέρες

Και τελευταίο και υποτίθεται επείγον

20-4-2018 Προς την Περιφέρεια για τον αντικουνουπικό ψεκασμό

(Τα έγγραφα είναι διαθέσιμα)

 

Απάντηση γραπτή δεν πήραμε από κανέναν!

Ακούσαμε διάφορες υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν!

Επιλέξατε όλοι σας τις ψεύτικες υποσχέσεις, το στρουθοκαμηλισμό, τον κυνισμό χωρίς… όρια!

 

Ως εκ τούτου

Η εμπιστοσύνη μας στην Πολιτεία χάθηκε.Αποδείχθηκε ανήμπορη στο να διασφαλίσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αδύναμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών της.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ πλέον από την Πολιτεία την οποία εσείς εκπροσωπείτε:

 

 • Να πάψει να φροντίζει μόνο το hot spot και να προστατεύσει, όπως προστάζει το Σύνταγμα, και τους μόνιμους κατοίκους – Έλληνες πολίτες, αλλά και να πάψει να δίνει υποσχέσεις που δεν τις υλοποιεί.

 

 • Όλες οι εγκαταστάσεις που έγιναν έξω από το χώρο του στρατοπέδου, προφανώς χωρίς άδεια και τροφοδοτούνται ενεργειακά επίσης χωρίς άδεια να απομακρυνθούν, Διαθέσιμοι για τούτο πόροι μάλλον υπάρχουν, αν κρίνουμε από τις ενδείξεις που πέφτουν στην αντίληψή μας και αφορούν ορισμένες ΜΚΟ. Υπενθυμίζουμε ότι για κάθε δραστηριότητα των Ελλήνων πολιτών απαιτείται αδειοδότηση. Άραγε για τις ΜΚΟ η απαίτηση αυτή έχει καταργηθεί, και από ποιον;

 

 

 • Να περιοριστεί ο αριθμός των τροφίμων που φιλοξενούνται από το νόμιμο καταυλισμό στον προβλεπόμενο (850 άτομα), ώστε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να τηρούνται οι διεθνείς κανόνες ασφάλειας. Τότε είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα που ο τόπος έχει και οφείλονται στον υπερκορεσμό των δομών, θα εκλείψουν.

 

 • Να διατηρείται μόνιμη και επαρκής αστυνομική δύναμη για τη φύλαξη του οικισμού.
 • Άρση του γεωγραφικού περιορισμού, σεβόμενοι την απόφαση του ΣτΕ, με άμεσο στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών μας.

 

 • Καταγραφή όλων των ΜΚΟ και ενδελεχής έλεγχος της ταυτότητας και των δράσεών τους.Ποιές από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομιμότητας, όπως ζήτησε η Περιφέρεια;

 

 

 • Να πάψουν οι διάφορες ΜΚΟ να δρουν ανεξέλεγκτα εντός και εκτός του Hot spot και να θεωρούν τους εαυτούς τους και τους μετανάστες-πρόσφυγες υπεράνω του νόμου και εκτός ελέγχου από την αστυνομία.

 

 • Να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες που έχει υποστεί η περιοχή εξ αιτίας της κακής λειτουργίας του hot spot, όπως είναι ο καθαρισμός του ρέματος από βιολογικά απόβλητα και συνεχείς αντικουνουπικοί ψεκασμοί.

 

 • Φοροαπαλλαγές, μείωση ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικών αξιών με τη λογική ότι οι περιοχές έχουν υποβαθμιστεί.

 

 

 • Να επιτραπεί στη Μόρια ,την Παναγιούδα και τις όμορες κοινότητες να ξαναβρούν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν την ανάπτυξή τους, όπως γίνεται σε όλες τις κοινότητες της χώρας.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!

ΔΕΣΜΕΥΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΑΣ! ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΤΕ ΤΟΥΣ «ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΣ»!

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΚΑΙ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ.

ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΟΡΙΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

«Ο θλιβερός Αλέξης Τσίπρας»
Αθήνα, 3 Μαΐου 2018

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο πρωθυπουργός που: 

 • Άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες. 
 • Έγινε έρμαιο των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη και σήμερα δεν τον αφήνουν να επισπεύσει την διαδικασία ασύλου και την ταχεία επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών
 • Δεν αξιοποίησε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και ουδείς ξέρει που κατέληξαν.
 • Αύξησε τον Φ.Π.Α. στα νησιά, ενώ τον παρέλαβε μειωμένο.
 • Αποκαλεί ακροδεξιούς τους πολίτες των νησιών που διαμαρτύρονται για τις επιλογές του.

Είχε σήμερα το θράσος να μην ζητήσει έστω μια συγγνώμη για τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του και να εφευρίσκει παντού άλλοθι και εχθρούς. Μία λέξη του ταιριάζει. Θλιβερός».

Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΛΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η προεκλογική φιέστα του κ. Τσίπρα στη Μυτιλήνη απέτυχε παταγωδώς.  Οι Λέσβιοι του έστρεψαν την πλάτη, μη ανεχόμενοι πλέον τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».
 Πλήρης Δήλωση
 «Η προεκλογική φιέστα του κ. Τσίπρα στη Μυτιλήνη απέτυχε παταγωδώς. Οι Λέσβιοι του έστρεψαν την πλάτη, μη ανεχόμενοι πλέον τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Ο κ. Τσίπρας μη έχοντας να πει κάτι ουσιαστικό για την κατάσταση που έφερε η πολιτική του στη Λέσβο, αρκέσθηκε να ψέξει τους φορείς, που διοργάνωσαν την πρωτοφανή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση, ότι δεν προσήλθαν σε διάλογο μαζί του για να του εκθέσουν τα προβλήματα που απασχολούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και να βρουν λύσεις.
Αναρωτιόμαστε όμως:
1. Ξέχασε ο κ. Τσίπρας ότι εκείνος ήταν ο εμπνευστής του δόγματος των ανοιχτών συνόρων και του νεοφανούς κανόνα του διεθνούς δικαίου ότι “η θάλασσα δεν έχει σύνορα”, με συνέπεια να γεμίσουν τα νησιά μας από μετανάστες;
2. Πρώτη φορά άκουσε ότι η ταυτοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων κωλυσιεργεί λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης των επιτροπών ασύλου;
3. Τώρα, ύστερα από 3 ½  χρόνια, πληροφορήθηκε, για πρώτη φορά, από τους Υπουργούς του και την Αυτοδιοίκηση ότι υπάρχει υπερσυνωστισμός στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και ότι απαιτείται άμεσα η κατασκευή αγωγού λυμάτων;
4. Δεν τον ενημέρωσαν οι διατελέσαντες Υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι ο τουρισμός επλήγη με αποτέλεσμα να καταρρέει η οικονομία του τόπου;
5. Δεν άκουσε ποτέ ότι η εγκληματικότητα, λόγω και των εντεινόμενων ροών μεταναστών από τη γείτονα χώρα, έχει αυξηθεί και ότι οι κάτοικοι της Μόριας και της πόλης της Μυτιλήνης ζουν καθημερινά κάτω από το φόβο επεισοδίων και αντεγκλήσεων;
6. Δεν έλαβε γνώση για τις καταστροφές και λεηλασίες που έχουν υποστεί, ειδικά οι κάτοικοι της Μόριας, από έκνομες ενέργειες μεταναστών; Tώρα θυμήθηκε ότι πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες;
7. Κανείς αρμόδιος δεν τον πληροφόρησε για εκείνες τις Μ.Κ.Ο. που δρουν στο νησί ανεξέλεγκτα, χωρίς οικονομικό, φορολογικό και δημοσιονομικό έλεγχο;
8. Μήπως παρέλειψε ο κ. Τσακαλώτος να του θυμίσει ότι αυτός αύξησε τον ΦΠΑ στα νησιά ενώ τον είχε παραλάβει μειωμένο από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. ;
Οι Λέσβιοι είπαν χθες ένα αποφασιστικό όχι στον εμπαιγμό και το ψέμα».

Ανακοίνωση Κινήματος Αλλαγής για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Λέσβο 

Οι πολίτες  του γύρισαν μαζικά την πλάτη. Προστατευόμενος από τον κλοιό των ΜΑΤ και μακριά από τους κατοίκους της Λέσβου που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές του, ο κ. Τσίπρας συνέχισε το ίδιο τροπάρι. Καταγγέλλει την πόλωση όταν είναι ο βασικός πυλώνας της πολιτικής του και μιλάει για προπαγάνδα όταν αυτός και το σύστημα εξουσίας του είναι ταυτισμένοι με αυτή. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τις ανερμάτιστες επιλογές του ίδιου και των υπουργών του στο προσφυγικό και τα νέα βάρη που τους φόρτωσε με την αύξηση του ΦΠΑ. Γι’αυτό του γύρισαν με οργή την πλάτη.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ

«Κούφια λόγια συμπάθειας, κάλπικες υποσχέσεις, καπηλεία της ιστορίας του λαϊκού κινήματος, συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών του για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός των νησιών»

“Εν μέσω γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής, αλλά κι έντονης αστυνομοκρατίας, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε με κούφια λόγια συμπάθειας, κάλπικες υποσχέσεις και τη γνωστή καπηλεία του στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του για τη σκληρή πραγματικότητα, που βιώνει ο λαός των νησιών, ιδιαίτερα των ακριτικών, όπως η Λέσβος” αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Λέσβο.

“Προσπάθησε να συγκαλύψει τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, ως αποτέλεσμα των πολέμων, που μετέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη θεωρεί δεδομένη.

Προσπάθησε, μέσω υποσχέσεων για επενδύσεις κι αναπτυξιακά προγράμματα, να κρύψει την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, με νέα μέτρα, όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Προσπάθησε, τέλος, να κρύψει τις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, μέρος των οποίων αποτελεί η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας” προσθέτει το σχόλιο του κόμματος.

“Ο λαός της Λέσβου και των άλλων νησιών του Β. Αιγαίου, χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη, τόσο στα ψέματα της κυβέρνησης, όσο και στα διάφορα φασιστικά μορφώματα που παίζουν το ίδιο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και της συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων, στοχοποιώντας ανθρώπους απελπισμένους και ξεριζωμένους. Να δώσει απάντηση στο θράσος του να επικαλείται το ΕΑΜ, ο πρωθυπουργός που κουβάλησε το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Να δυναμώσει τον αγώνα του για τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής” καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Νίκος Ανδρουλάκης: Ψεύδεται ο κ. Τσίπρας με την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

«Η πολιτική για να έχει προστιθέμενη αξία πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια και σε κοινά αποδεκτά δεδομένα. Δημοκρατία σημαίνει, μεταξύ άλλων, και σεβασμός στην πραγματικότητα.

Δυστυχώς στην χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού είχαμε ένα ακόμα παράδειγμα όπου αυτή η αρχή δεν τηρήθηκε. Ο κ. Τσίπρας συνελήφθη για ακόμη μια φορά ψευδόμενος καθώς, αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα νησιά από την 1η Ιουλίου, έριξε αδίκως τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης και συνεχίζει:

Ο πρωθυπουργός χθες στη Λέσβο ανέφερε για τον ΦΠΑ: «Αυτή τη φορολογική πολιτική δεν την εμπνευστήκαμε εμείς, αλλά τη βρήκαμε. Δεσμεύσεις που έβαλαν επιτακτικά οι θεσμοί, δεσμεύσεις που έβαλαν άλλοι στο μυαλό των Θεσμών και μάλιστα των πιο σκληρών με το περίφημο «mail Χαρδούβελη».

Και κάποιοι που σήμερα μας κουνούν το δάκτυλο στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015 έλεγαν ναι και πάλι ναι σ’ αυτές τις δεσμεύσεις. Για να είμαστε ειλικρινείς. Εμείς τις υλοποιούμε σφίγγοντας τα δόντια και ξέροντας ότι είναι άδικες πολλές φορές, αλλά με έναν στόχο. Να εξισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά και να βγούμε καθαρά από αυτό το πρόγραμμα.»

Πρόκειται περί ψεύδους καθώς την ανατροπή του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στη νησιωτική Ελλάδα υπέγραψε ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015, έπειτα από την 17ωρη «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές.

Παράλληλα, έπειτα από ερώτηση μου, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί κατηγορηματικά είχε απαντήσει ότι ήταν πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά καθώς και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την μείωση του.

Ο κ. Μοσκοβισί είχε τονίσει:

“Το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30 % χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά. Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ.

Μολονότι η Επιτροπή παρακολουθεί τη φορολογική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές.”

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας για ακόμη μια φορά παραπλανά τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τους σκληρά δοκιμαζόμενους κατοίκους των νησιών που έχουν υποστεί πολλαπλές απώλειες στα εισοδήματα τους όχι μόνο λόγω της οικονομικής αλλά και λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Πολάκης και Τόσκας αριστερά παρακολουθούν το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη να χειροκροτούν χαμογελαστοί τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Λέτε να δούμε τους τρεις τελευταίους κάτω από άλλη πολιτική σκεπή;
Στην Ελλάδα του 2018 δεν τα έχουμε δει ακόμα όλα…
Το λέμε αυτό για να σας θυμίσουμε τον ευπρεπέστατο διάλογο που είχαν πριν από κάποια χρόνια οι Σπύρος Γαληνός και Νίκος Σηφουνάκης.
Απολαύστε τους…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο