Στη Λέσβο ο Δημήτρης Κουτσούμπας… Ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο και συνάντηση με εργαζόμενους της Συνεταιριστικής Τράπεζας

koutsoumpas-mytilhnh-21

Σε πολιτική συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Δεκέμβρη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι, νέοι που σπουδάζουν στο νησί, γέμισαν το Δημοτικό Θέατρο με σκοπό να ακούσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς, σε ένα νησί που έχει γίνει σημείο αναφοράς για τις προσφυγικές ροές και “σταυροδρόμι” στο οποίο χιλιάδες ξεριζωμένοι εγκλωβίζονται στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ και της στήριξης της κυβέρνησης σε αυτές.

koutsoumpas-mytilhnh-jpg-s

Από τη συγκέντρωση οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ απηύθυναν κάλεσμα σε όλους όσους πήραν μέρος σε αυτή να προμηθευτούν τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, που κυκλοφορούν με τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη.

“Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής”: Με τους στίχους του Κώστα Βάρναλη άνοιξε τη συγκέντρωση ο Γιάννης Ζαφειρίου, εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου, υπενθυμίζοντας πως η μέρα της συγκέντρωσης συνέπεσε με την επέτειο του θανάτου του. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μελετήσουν και να διαδώσουν τις Θέσεις της ΚΕ μπροστά στο Συνέδριο, να κάνουν κάθε προσπάθεια ώστε η φωνή και η δράση του ΚΚΕ να φτάσει σε όσο το δυνατόν πιο πλατύ τμήμα του λαού.

koutsoumpas-mytilhnh-4

Παρατίθενται αποσπάσματα της ομιλίας του:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του δικού της success-story, “true-story” όπως το ονομάζουν τώρα, αντίστοιχο με αυτό που προσπάθησαν να παρουσιάσουν πριν δύο χρόνια η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό τα κυβερνητικά στελέχη αναμασούν ότι “έχουμε πλεονάσματα”, ότι “πετύχαμε ελάφρυνση του χρέους”, ότι “θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση”, ότι “θα γίνουν επενδύσεις, θα έρθει η ανάπτυξη της οικονομίας” και ότι “από αυτήν την ανάπτυξη θα ωφεληθεί και θα ανακουφιστεί ο λαός”.

Τι έχει να κερδίσει ο λαός από αυτό το ΣΥΡΙΖΑίικο success story; Αυτό το ερώτημα πρέπει να το σκεφτεί, να το απαντήσει ο ίδιος ο λαός, που ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, δεν έχει δοκιμάσει τη δύναμή του.

Εμείς λέμε ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Ούτε από την όποια ελάφρυνση του χρέους, ούτε από την όποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων -αν και αυτή η χαλάρωση με βάση και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και τη διατήρηση των πλεονασμάτων του 3,5% και μετά το 2018 παραπέμπεται στις καλένδες. Ούτε φυσικά από την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

Το κεφάλαιο και η κυβέρνησή του ετοιμάζουν μια εφιαλτική ατζέντα για την επόμενη μέρα.

Κι αυτή η εφιαλτική ατζέντα αφορά και τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα στη Λέσβο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Πρόσφατα από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός με μια προεκλογικού τύπου ομιλία μοίρασε στους νησιώτες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα περί “νησιωτικής πολιτικής”.

Όμως τα λαϊκά στρώματα του Αιγαίου γνωρίζουν καλά ότι τα “θα” που σπέρνουνε δεν φυτρώνουν ποτέ.

Δεν είπε τίποτε ουσιαστικό ο Τσίπρας για τα λαϊκά στρώματα των νησιών που υποφέρουν από την ανεργία τη φοροεπιδρομή διαρκείας στο εισόδημα και τη σκληρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Υποσχέθηκε κάποιες έκτακτες ενισχύσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των νησιών, την ίδια ώρα που είτε καθυστερούν είτε δεν δίνουν ούτε τις αποζημιώσεις. Αλλά ακόμα κι αν δώσει κάτι τελικά, δεν θα τους προσφέρει δυστυχώς ουσιαστική ανακούφιση, αφού δεν είναι τίποτα μπρος στην μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των ενισχύσεων, την αύξηση της φορολογία και των ασφαλιστικών εισφορών που τους επέβαλε με το 3ο μνημόνιο.

koutsoumpas-mytilhnh-13

Είπε πως είναι “βασική του προτεραιότητα η Υγεία για τα νησιά” και υποσχέθηκε ξανά ορισμένους διορισμούς που και αν γίνουν δεν αρκούν στοιχειωδώς.

Εμείς γνωρίζουμε και οι νησιώτες το ζουν στο πετσί τους, το πόσο τραγική και επικίνδυνη είναι η κατάσταση στα νησιά, από τα κενά και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα ελάχιστα κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι το πως θα καθησυχάσει η κυβέρνηση τους νησιώτες άλλα το πως θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα οξυμένα προβλήματα.

Έμαθα πως εδώ, στο νοσοκομείο της Λέσβου, λήγουν την 1η Ιανουαρίου του 2017 οι συμβάσεις των γιατρών που εργάζονται με μπλοκάκι, ανάμεσα τους και ο ένας από τους δυο γιατρούς της Ογκολογικής.

Πως αλήθεια, θα εξυπηρετηθούν οι καρκινοπαθείς από τη νέα χρονιά;

Με ενημέρωσαν πως το ασθενοφόρο της Καλλονής δεν μπορούσε να μεταφέρει έφηβο τραυματία με εγκεφαλικές κακώσεις, επειδή δεν είχε καύσιμα και χρειάστηκε να πάει από άλλο μέρος και μετά από ώρες!

Αυτή η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη και πρέπει να δοθούν λύσεις ουσιαστικές και μόνιμες εδώ και τώρα.

Ωραία, είπε, είναι η κατάσταση στην εκπαίδευση γιατί “όλα τα σχολεία λειτούργησαν”. Όμως ξέχασε να πει για τις συγχωνεύσεις των σχολείων και τις συνέπειες, τις συμπτύξεις και τον περιορισμό μαθημάτων.

Για τα κενά που υπάρχουν ακόμα, π.χ. από τα δημοτικά σχολεία της Χίου λείπουν πάνω από 79 δάσκαλοι παράλληλης διδασκαλίας, ειδικών μαθημάτων κ.λπ.

Πάνω από το 40% των θέσεων στα Δωδεκάνησα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι αναπληρωτές καθηγητές και καθηγήτριες που διορίζονται σταδιακά από το Σεπτέμβρη έως το Νοέμβρη με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι τα τεράστια προβλήματα αυτών των εκπαιδευτικών με τους μισθούς και τις συνθήκες της εργασίας και μετακίνησης.

Ενώ τα περισσότερα νησιά βρίσκονται, για μεγάλο χρονικό διάστημα τους χειμερινούς μήνες, αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα και το κόστος της μεταφοράς είναι δυσβάστακτο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για “επανασχεδιασμό του βασικού δικτύου ακτοπλοΐας” και για κάποια “μεταφορικά ισοδύναμα”.

Προσέξτε. Κανένας δεν πρέπει να μπερδευτεί.

Δεν είπε τίποτα -και το τονίζουμε αυτό- για τακτική και ασφαλή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση των νησιών με φθηνότερα εισιτήρια…

Γιατί αυτά που ανέφερε δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών και τον επισκεπτών, αλλά πρόκειται για νέες επιδοτήσεις προς στους εφοπλιστές και συνδέονται με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των μεγάλων αεροδρομίων και λιμανιών που σίγουρα θα κάνουν τη σημερινή κατάσταση ακόμα χειρότερη για το λαό.

Τίποτα δεν βρήκε να πει ο Α. Τσίπρας για μέτρα υπέρ της αντισεισμικής θωράκισης, για αντιπλημμυρικά έργα, για πυροπροστασία, λες και τα νησιά τα έχουν αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και δεν πρέπει να μας απασχολούν.

Τα 50 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε για έργα βασικών υποδομών για την περίοδο 2017 – 2020 είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν μόνο το λιμάνι στον Άη Στράτη κόστισε 20 εκατ. ευρώ!

Για όλα αυτά που καίνε το λαό των νησιών ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε ουσιαστικό!

Το αντίθετο μάλιστα.

Η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για ορισμένα νησιά, εκτός του ότι είναι προσωρινή, η κυβέρνηση τη συνδέει με τη συνέχεια της απαράδεκτης κατάστασης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Αυτή η συσχέτιση είναι απαράδεκτη.

Το ΚΚΕ διαβεβαιώνει τα λαϊκά στρώματα της Λέσβου, όλων των νησιών του Αιγαίου, ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την άμεση αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τους και την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών τους.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα από δω από το νησί της Λέσβου που ο λαός της για περισσότερο από ένα χρόνο δείχνει το πρόσωπο της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης στα χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, της φτώχειας, θέλουμε να απευθυνθούμε στους εργάτες, στους άνεργους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την πολιτική εγκλωβισμού χιλιάδων κατατρεγμένων ανθρώπων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Υπεύθυνοι γι’ αυτή την πολιτική και τις συνέπειες της τόσο για τους κατοίκους των νησιών όσο και για την ίδια την προσφυγιά, είναι η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το αντιδραστικό αντιλαϊκό και αντεργατικό οικοδόμημα των μονοπωλίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αποτελεί πρόκληση, ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τα νησιά του Αιγαίου προχθές στη Βουλή, να λέει ότι “τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι απλώς τα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία, ότι είναι το ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, και είναι αυτός που “κράτησε ψηλά της ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας”.

Δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ζουν εγκλωβισμένοι εδώ, σ’ αυτά τα νησιά και όχι γενικά σε ολόκληρη την ΕΕ;

Δεν ξέρει ότι η υπογραφή της κυβέρνησής του στις Συμφωνίες ΕΕ με την Τουρκία οδήγησε στον εγκλωβισμό;

Για ποιες ευρωπαϊκές αξίες αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας μιλάει;

Όταν η ίδια η ΕΕ συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν το πρόβλημα;

Όταν η ίδια η ΕΕ με τις αποφάσεις της στερεί τα δικαιώματα σε δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους οι οποίοι δεν θέλουν να μείνουν στα νησιά μας αλλά να φύγουν για άλλες χώρες της ΕΕ, να σμίξουν με τις οικογένειές τους;

Ποια είναι η στάση αρχών που επέδειξε η κυβέρνηση στη διαχείριση του Προσφυγικού;

Είναι στάση αρχής να μην εφαρμόζεις το προσφυγικό δίκαιο;

Να υπογράφεις τα πάντα, να καλείς το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο;

Την προηγουμένη εβδομάδα το ΚΚΕ με επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργείται στα νησιά από τον πολύμηνο εγκλωβισμό χιλιάδων σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν “φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας”!

Η πίεση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών και ιδιαίτερα των χωριών και των πόλεων που γειτνιάζουν με τα κέντρα κράτησης έχει αιτία, έχει ενόχους κι αυτοί δεν είναι οι πρόσφυγες.

Είναι η συμφωνία εγκλωβισμού που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στήριξη και της ΝΔ και των άλλων κομμάτων.

Οι τοποθετήσεις βουλευτών και τοπικών παραγόντων της ΝΔ ότι “η κυβέρνηση δεν ερμηνεύει σωστά τη Συμφωνία” γίνονται για να κρύψουν και τη δική τους ευθύνη.

Γιατί η Συμφωνία αυτή προβλέπει την αναγκαστική παραμονή στα νησιά όσων από τις 20 Μάρτη του 2016 και μετά πέρασαν στη χώρα, προβλέπει την κράτησή τους και την απαγόρευση εξόδου τους.

Μάλιστα από τα μέσα του Μάρτη του 2017 μπαίνει σε ισχύ και η Συνθήκη του Δουβλίνου, με την οποία θα επιστρέφονται στην Ελλάδα και όσοι κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα μας και να βρεθούν σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Πανηγύριζαν, πριν από έναν σχεδόν χρόνο, ότι λύνεται το πρόβλημα!

Έγκαιρα το ΚΚΕ και από εδώ, τη Μυτιλήνη, είχε αναδείξει τις βαριές συνέπειες που θα έφερνε αυτή η συμφωνία για τους νησιώτες και τους πρόσφυγες.

Έγκαιρα είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην ίδρυση των hot spots στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και εδώ στη Λέσβο, στη Μόρια.

Έγκαιρα καταγγείλαμε την ανεξέλεγκτη παρουσία των ΜΚΟ, τις ευθύνες κυβέρνησης – ΕΕ, για την τεράστια χρηματοδότηση της δράσης τους.

Στην αιχμή της δράσης μας βρίσκονται άμεσα αιτήματα πάλης με πρώτο την άμεση μετακίνηση από τα νησιά προς την ενδοχώρα και από εκεί για τις χώρες προορισμού των χιλιάδων εγκλωβισμένων.

Την επίσπευση διαδικασίας ασύλου σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στα νησιά, όπως προβλέπει η Συμφωνία.

Τη λειτουργία ανθρώπινων χώρων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης, με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες, με προσλήψεις προσωπικού που θα αμείβεται με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι με αυτό το αίσχος που αμείβονται εκατοντάδες εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω του ΟΑΕΔ.

Να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί που έχει η κυβέρνηση.

Κανένας νέος χώρος κράτησης ή αναγκαστικής παραμονής στα νησιά.

Αποζημίωση από το κράτος με άμεση καταγραφή από τις υπηρεσίες για ζημιές που έχουν οι νησιώτες.

Η διεκδίκηση αυτών των στόχων και από το εργατικό – λαϊκό κίνημα στα νησιά δημιουργεί τη σωστή λαϊκή πίεση, την πάλη μαζί με τους πρόσφυγες και ακυρώνει τη ναζιστική προπαγάνδα και τις ρατσιστικές προκλήσεις που το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν το πρόβλημα και τη μη επίλυσή του.

Την ώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπλένει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, με τις φιέστες του Καμμένου στο Καστελόριζο και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, το ΚΚΕ είναι η δύναμη που στέκεται απέναντι στους φασίστες, αποκαλύπτοντας εκτός των άλλων και τη δημαγωγία τους, στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που το δημιουργεί το ίδιο το σάπιο σύστημα, που από τα σπλάχνα του έχει αναδυθεί και η ναζιστική χρυσαυγίτικη μπόχα, που έχει βρωμίσει τον ιερό ετούτο τόπο, όπως και την πατρίδα μας συνολικά, που έδωσε τα πιο σπουδαία παλικάρια της στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό.

Μαθαίνουμε μάλιστα πως τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής ανακάλυψαν στη σημερινή μας εκδήλωση τις ανησυχίες, λέει, του ΚΚΕ για τις ψήφους στο νησί. Είμαστε σίγουροι πως ο λαός της Λέσβου με τις αγωνιστικές παραδόσεις θα κλείσει την πόρτα και θα απομονώσει τα τσιράκια του συστήματος που όταν δεν τραμπουκίζουν μεροκαματιάρηδες και αγωνιστές, Έλληνες ή ξένους, συναγελάζονται με κυκλώματα της νύχτας, μεγαλοεργολάβους και τα τσιράκια τους, μυστικές και φανερές υπηρεσίες.

Το ΚΚΕ με τις θέσεις, τη δράση, την παρουσία του, όλο αυτό το διάστημα στα νησιά, στάθηκε απέναντι στα “θολά δημοκρατικά καλέσματα”, που βγάζουν λάδι τους ενόχους, δηλαδή το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την πολιτική της κυβέρνησης.

Αποκάλυψε την υποκρισία ενός κοσμοπολίτικου φιλανθρωπισμού, με επισκέψεις διάφορων celebrities στο νησί σας, που κάνουν business και δημόσιες σχέσεις στην πλάτη των προσφύγων και των νησιωτών.

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε όμως εδώ και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί το νησί της Λέσβου, όπως και ολόκληρο το Αιγαίο, αλλά και η Θράκη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, η οποία κλιμακώνεται.

Θέλουμε να απευθυνθούμε στους εργάτες, στους άνεργους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, που δεν αδιαφορούν όταν ακούν τον Ερντογάν να μιλά “για τα σύνορα της καρδιάς του”, αλλά βλέπουν με φόβο τους χάρτες που κοκκινίζουν το νησί τους, ανησυχούν κάθε φορά που πετάνε πάνω από το κεφάλι τους τα τουρκικά αεροσκάφη.

Οι προκλήσεις είναι καθημερινές:

– Πότε η ανοιχτή αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης η οποία σύμφωνα με τον Ερντογάν “δεν είναι ιερό κείμενο”.

– Πότε οι χάρτες που βαφτίζουν τουρκικά τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κατοικημένα από ελληνικούς πληθυσμούς εδώ και αιώνες.

– Πότε ο Τούρκος πρόεδρος μιλάει για Τούρκικη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, για δύο κράτη στην Κύπρο, μέσα από το συνεταιρισμό που ετοιμάζει με το νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου Ανάν.

– Πότε οι απειλές για νέα εκατομμύρια προσφύγων που θα φτάσουν στα νησιά μας…

Απευθυνόμαστε στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, όχι για να τους καθησυχάσουμε, ούτε για να χαϊδέψουμε τα αυτιά, όπως κάνει η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Αλλά για να συζητήσουμε, γι’ αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, εξελίξεις που “μυρίζουν μπαρούτι”, και τι πρέπει ο λαός μας και το κίνημά του να κάνουν.

Να συζητήσουμε για το ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της εργατικής τάξης, όλου του λαού από τη σκοπιά των δικών μας συμφερόντων.

Απέναντι λοιπόν στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με το συνεχόμενο μπαράζ δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, και άλλων ηγετικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Τουρκίας, εμείς οι κομμουνιστές δεν αδιαφορούμε, δεν εφησυχάζουμε.

Αντίθετα απευθύνουμε κάλεσμα μεγαλύτερης επαγρύπνησης και ετοιμότητας στους εργατοϋπάλληλους, στους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, όχι μόνο των νησιών του Αιγαίου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και φιλικά προς αυτή Μέσα Ενημέρωσης αλλά και αστοί αναλυτές ισχυρίζονται πως αυτή η ρητορική επιθετικότητα της Τουρκίας γίνεται για εσωτερική κατανάλωση υπηρετεί τους προσωπικούς σχεδιασμούς του Ερντογάν μετά και την αποτυχία του πραξικοπήματος σε βάρος του.

Είναι όμως έτσι;

Χωρίς να παραγνωρίζουμε και αυτή τη διάσταση, εμείς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, λέμε ότι σε αυτό το “ταραγμένο τρίγωνο” Βαλκανίων – Ανατολικής Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Βόρειας Αφρικής, δεν υπάρχουν “νησίδες ασφαλείας”.

Έχουμε λόγους να προειδοποιούμε κάθε φορά που ακούμε τον κ. Τσίπρα, όπως προχθές στη Βουλή να λέει ότι “με την ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική, καταφέραμε να ξανακάνουμε την πατρίδα μας, την Ελλάδα, πρωταγωνιστή και όχι ουραγό στην ευαίσθητη περιοχή μας”.

Τι εννοεί;

-Μπορούν οι νησιώτες να νιώθουν ασφαλείς μόνο και μόνο επειδή όπως λέει ο πρωθυπουργός, “ποτέ άλλοτε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν έσπευσαν στην πατρίδα μας τόσοι πολλοί και τόσο σημαντικοί ηγέτες”;

-Μπορούν να νιώθουν ασφαλείς επειδή βρέθηκαν εδώ οι λεγόμενοι ηγέτες του Νότου, ο Πάπας, ο Πούτιν, ο Ομπάμα; Δηλαδή, εκπρόσωποι ισχυρών καπιταλιστικών συμφερόντων, κρατών που ανταγωνίζονται ο καθένας για το δικό του συμφέρον στην περιοχή, για τα οποία η χώρα μας λόγω και της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την υλοποίησή τους;

-Μπορεί να ησυχάζουμε επειδή ήρθαν εδώ ηγέτες ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που πραγματοποιούν επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή μας όπως για παράδειγμα στη Συρία, στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν αυτά τα συμφέροντα;

Να ανησυχούμε περισσότερο χρειάζεται όταν αυτοί ροβολάνε κατά τα μέρη μας.

Πάντα έρχονταν “σαν φίλοι ντυμένοι, οι οχτροί…” που λέει και τα τραγούδι μας.

-Μπορείς να μιλάς για ειρήνη και σταθερότητα σε μια περιοχή που έχουν πέσει κατά πάνω η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ;

-Ποιες αξίες υπερασπίζεται η ελληνική κυβέρνηση; Τις αξίες αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και συμμαχιών που μακελεύουν λαούς και τώρα βρίσκονται σε πολεμική εγρήγορση και προετοιμασία απέναντι στη Ρωσία;

Είναι πραγματική κοροϊδία και εμπαιγμός η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μιλάει για “ειρήνη και σταθερότητα” όταν στη γειτονιά μας έχει ανάψει προ πολλού η φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και μάλιστα όταν η ίδια έχει συμβάλει σ’ αυτό, μιας και συμμετέχει ενεργά σε όλους τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Τα κατά καιρούς προσχήματα και δικαιολογίες που χρησιμοποίησαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές δεν μπορούν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Οι πραγματικές όμως αιτίες του πολέμου βρίσκονται στο ποιος, ποια δύναμη, ποια μονοπώλια θα έχουν τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων και των δρόμων μεταφοράς των ενεργειακών πόρων (του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των αγωγών).

Ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων διαδρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων όπως είναι ο “δρόμος του μεταξιού”, τα θαλάσσια περάσματα της Μεσογείου, στο Κέρας της Αφρικής και αλλού.

Να γιατί λέμε πως είναι στη ίδια τη φύση αυτού του συστήματος, του καπιταλιστικού, στο σημερινό μονοπωλιακό του στάδιο, όπου κυριαρχούν τα μονοπώλια, ο πόλεμος. Και ο πόλεμος είναι μια κανονική κατάσταση για τον καπιταλισμό σήμερα.

Γιατί ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα, στρατιωτικά μέσα.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ελλάδα, προκειμένου να διεκδικήσει μερίδια, αλλά και νέες αγορές για την ελληνική αστική τάξη, για τα ελληνικά μονοπώλια συμμετείχε και συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Γι’ αυτό ελληνικά στρατεύματα βρέθηκαν έξω από τα σύνορα της χώρας στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν, στο Λίβανο, στη Σομαλία, στο Μάλι.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με πολύ μεγάλη προθυμία και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων, έχει στηρίξει μέχρι σήμερα όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ που συνιστούν κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και παραπέμπουν σε κατάσταση πολεμικής προετοιμασίας.

Φίλες και φίλοι,

Η χώρα μας δεν είναι κάπου στη μέση του Ατλαντικού. Είναι στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και της Μεσογείου, όπου αυτή την περίοδο έχουν βγει τα μαχαίρια για το μοίρασμα των ΑΟΖ, των δρόμων ενέργειας, των υποδομών μεταφοράς των εμπορευμάτων κ.ο.κ.

Σ’ αυτές τις συνθήκες η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα και την προκλητικότητά της.

Βεβαίως αυτό δεν την εμποδίζει την ίδια ώρα που οξύνει τη ρητορεία περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, να αναζητά και τη συνεργασία ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα της Τουρκίας με αυτά στη χώρα μας.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ο ΣΕΒ και το τουρκικό επιμελητήριο συνδιοργάνωσαν ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Εκεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κουίκ αναφερόταν στις “δυνατότητες” που υπάρχουν για ανάπτυξη των μπίζνες μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.

Τα ίδια έλεγε, λίγες μέρες νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Δραγασάκης σε συνάντηση του με τον Τούρκο πρέσβη.

“Και μαζί και χώρια” καταπώς βολεύει τα κέρδη τους.

Είναι ο ίδιος “γείτονας” που εδώ και δεκαετίες κατέχει το 40% της Κύπρου και τώρα εισβάλει και στα εδάφη της Συρίας, του Ιράκ.

Κι όταν αναφερόμαστε στο γείτονα δεν μιλάμε για την εργατική τάξη, το λαό της Τουρκίας αλλά για την τουρκική αστική τάξη που έχει στόχο να αναρριχηθεί σε υψηλότερη θέση στην παγκόσμια πυραμίδα του καπιταλιστικού συστήματος, γι’ αυτό δε διστάζει να αξιοποιήσει θρησκευτικές και εθνικές μειονότητες στα Βαλκάνια, στην Κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή.

Ο εθνικιστικόθρησκευτικός παροξυσμός του Ερντογάν κι άλλων αστών πολιτικών της Τουρκίας επιδιώκει να εκμεταλλευτεί, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, τα ζητήματα των μειονοτήτων, τη μουσουλμανική θρησκεία, προβάλλοντας μια “νεοοθωμανική” στρατηγική, μέχρι εκεί, που όπως λέει φτάνουν “τα σύνορα της καρδιάς του”.

Μπορεί, όμως στον τούρκικο εθνικισμό να είναι απάντηση ο εθνικισμός από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου;

Εμείς με σαφήνεια απαντάμε: “Όχι στα παιχνίδια των εθνικιστών!”.

Ο εθνικισμός κι ο ρατσισμός είναι δηλητήριο για τη συνείδηση του λαού και της νεολαίας μας.

Αποσκοπεί στο αποκρύψει τη βασική αντίθεση στην κοινωνία σήμερα, που είναι η αντίθεση ανάμεσα στην εργασία και στο κεφάλαιο και να σύρει τους εργαζόμενους στην υποταγή για τα σχέδια της αστικής τάξης.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα, πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του τόσο στον εξωτερικό εχθρό ως εισβολέα επικυρίαρχο, όσο και στον εσωτερικό εχθρό, την τάξη που κατέχει την εξουσία και που για τα δικά της και μόνο συμφέροντα και τα κέρδη της, οδηγεί το λαό στο μακελειό και στο σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους “εξωτερικούς”, ιμπεριαλιστές συμμάχους της.

Ο λαός μας πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή και ετοιμότητα να απαιτήσει καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Πάλη για αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, κάτι το οποίο μπορεί να το εγγυηθεί μόνο η εργατική εξουσία. Για να γίνει πράξη το “ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών”.

Να μην μπει ο λαός “κάτω από ξένη σημαία”, να μη χύσει το αίμα του για ξένα συμφέροντα.

Σε περίπτωση συμμετοχής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα πρέπει να διαμορφώσουν το δικό τους “στρατηγείο”, να χαράξουν αυτοτελή πάλη, για να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αλλά και για να βγει ο λαός νικητής απέναντι στην αστική τάξη, ξένη και ντόπια.

Ο λαός να απομονώσει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, που στηρίζει στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σπέρνει το μίσος ενάντια στους λαούς.

Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με εργατική – λαϊκή εξουσία.

Την Κυριακή αυτή, μαζί με το “Ριζοσπάστη” θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι Θέσεις για το 20ό Συνέδριο του Κόμματός μας που θα γίνει από 30 Μάρτη έως 2 Απρίλη του 2017.

Προϋπαντούμε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, με ένα ολόπλευρο και πολύπλευρο ιδεολογικό – πολιτικό – οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος, ως Κόμμα της επαναστατικής ανατροπής, ικανό να ανταποκριθεί στο άμεσο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολουμένων αγροτών και ΕΒΕ, καθώς και των οικογενειών τους, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ικανού να ηγηθεί στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία.

Μας απασχολεί συγκεκριμένα, πώς δρούμε για την προετοιμασία και του ίδιου του Κόμματος στην κατεύθυνση αυτή, αλλά κυρίως των ίδιων των εργατικών λαϊκών μαζών».

 koutsoumpas-mytilhnh-3-jpgs

Συνάντηση με εργαζόμενους της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου

Νωρίς το απόγευμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου, που βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Από τους εργαζόμενους στην τράπεζα ορισμένοι είναι ήδη άνεργοι ενώ οι υπόλοιποι ζουν περιμένοντας η ανεργία να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Μυτιλήνη καθώς σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται 120 συνολικά εργαζόμενοι σε έξι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας. Οι εργαζόμενοι ζητούν την απορρόφησή τους από άλλες τράπεζες. Όπως οι ίδιοι υπενθύμισαν, το ΚΚΕ είχε καταθέσει τροπολογία το 2014, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε την υποστήριξη του ΚΚΕ και σημείωσε πως οι πρωτοβουλίες του Κόμματος θα συνεχιστούν τόσο με παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία όσο και με νέες πρωτοβουλίες στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Λέσβο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το βράδυ της Παρασκευής παρευρέθηκε στο λαϊκό γλέντι που διοργάνωσε η ΚΟΒ Καλλονής.

Παίρνοντας το λόγο, ευχήθηκε η βραδιά  που οργάνωσε η ΚΟΒ, με μουσική, χορό και διασκέδαση, να συμβάλει ώστε να νοιώσουν όλοι πιο δυνατοί για τις μάχες που έρχονται. «Θα έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά μας. Θα έχουμε κατακτήσεις για το λαό μας, με το ΚΚΕ μπροστά, με το εργατικό κίνημα ανασυγκροτημένο, με την κοινωνική συμμαχία δυνατή να παλεύει ενάντια σε αυτούς που επιβουλεύονται τις ζωές μας, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις, τους κινδύνους που απειλούν τη γειτονιά μας, αλλά και για να μπορέσουμε να κερδίσουμε και μέτρα ανακούφισης για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, το λαό μας», είπε ανάμεσα σε άλλα και παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για «ανάπτυξη του αγώνα και της πάλης για να αλλάξει η τάξη που έχει την εξουσία, η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει την εξουσία, για να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία».

902.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο