Σπύρος Γαληνός: ¨Είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε δημιουργία νέου Hotspot στη Λέσβο”

galinos-filakio-lemonous

Άμεση αντίδραση μετά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και από το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, για το δημοσίευμα του LesvosNews.gr, περί δημιουργίας νέου Hotspot κοντά στη Μυτιλήνη για την φιλοξενία μεταναστών.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα και στον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, με θέμα την φημολογία  περί δημιουργίας νέου Κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Σπύρος Γαληνός  αφήνει να εννοηθεί ότι έχει πλήρη άγνοια για το θέμα αυτό, ωστόσο η ενημέρωση που έχουμε εδώ στο LesvosNews.gr αλλά και όπως ο ίδιος δηλώνει, είχε εδώ και καιρό τις καταγγελίες για τη δημιουργία νέου Hotspot στο παλιό φυλάκιο – στρατόπεδο της Λεμονούς.

Γιατί τότε μέχρι και σήμερα που το LesvosNews.gr αποκάλυψε την είδηση δεν φρόντισε να ενημερωθεί από τα αρμόδια Υπουργεία;

Και γιατί δεν φρόντισε επίσης να στείλει έναν υπάλληλο του Δήμου για να διαπιστώσουν – όπως κάναμε εμείς – την αξιοπιστία των καταγγελιών που είχε;

Διαβάστε τι αναφέρει στην επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στους αρμόδιους Υπουργούς:

Θέμα: Φημολογία περί δημιουργίας νέου Κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο

“Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

 Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με συγκεκριμένες καταγγελίες συμπολιτών μας αλλά και την έντονη φημολογία που αναπτύσσεται περί δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας στην περιοχή του Καρά Τεπέ, σε χώρο πρώην στρατιωτικού φυλακίου.

Θα ήθελα πρωτίστως να δηλώσω ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αντίθεσή μου σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων Υπουργείων, που έχει να κάνει με τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου. Θεωρώ επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτο να πληροφορούμαστε τις προθέσεις αυτές από καταγγελίες απλών πολιτών και από φήμες, αντί να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τη Λέσβο και τους πολίτες της.

Σε κάθε περίπτωση, το νησί της Λέσβου, μπορεί να φιλοξενήσει στις ήδη υπάρχουσες δομές της Μόριας και του Καρά Τεπέ έως 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέο κέντρο φιλοξενίας αλλά αντίθετα θα πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθούν τα ήδη υπάρχοντα με την αναχώρηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Παράλληλα, επιβάλλεται το κλείσιμο κάθε μικρότερης δομής που βρίσκεται στη Λέσβο και ο περιορισμός των αιτούντων άσυλο στα δύο παραπάνω κέντρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα ήθελα να προτείνω να συγκαλέσετε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών, των βουλευτών της Λέσβου, εκπροσώπων των αρμόδιων σωμάτων ασφαλείας και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφασιστούν από κοινού και να εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο.

Έχω τονίσει επανειλημμένα σε προηγούμενες επιστολές μου, το επικίνδυνα εκρηκτικό κλίμα που επιβάλλει την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και δηλώνει ξεκάθαρα την αδυναμία να σηκώσουμε επιπλέον βάρη σε ότι αφορά την διαχείρισή του προσφυγικού. Συνεπώς, παραμένω κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας στο νησί της Λέσβου και απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση για την από μέρους σας λήψη μέτρων άμεσης αποσυμφόρησης. Αναμένω τις δικές σας σχετικές ενέργειες αναφορικά με τα παραπάνω και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία.”

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός

Σχετικές δημοσιεύσεις

26 Άποψη για τα “Σπύρος Γαληνός: ¨Είμαστε αντίθετοι στην οποιαδήποτε δημιουργία νέου Hotspot στη Λέσβο””

Αφήστε ένα σχόλιο