Επιστολές Γαληνού και “Συνύπαρξης” προς Γ. Μουζάλα: “Άκρως επικίνδυνες συνθήκες για το μεταναστευτικό στη Λέσβο”

galinos metanastes 11

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Μουζάλα, την παρακάτω εξαιρετικά επείγουσα επιστολή, με την οποία ζητά εκ νέου την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και τη μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Θέμα: Άκρως επικίνδυνες συνθήκες για το μεταναστευτικό στη Λέσβο

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. Πρωτ. 47350 – 1/9/2016 επιστολή Δημάρχου Λέσβου

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επανέρχομαι ξανά στο ζήτημα των επικίνδυνων συνθηκών που διαμορφώνονται  στη Λέσβο από τον συνεχώς αυξανόμενο προσφυγικό πληθυσμό.

Για άλλη μια φορά, γίναμε μάρτυρες εκτεταμένων επεισοδίων στο εσωτερικό του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής της Μόριας με δεκάδες τραυματίες και εικόνες που αναπαρήχθησαν από πολλά Μέσα Ενημέρωσης και οι οποίες είναι άδικες σε σχέση με το βάρος που έχουμε σηκώσει όλο αυτό το διάστημα. Παράλληλα, δημιουργούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Φυσικά, όλα αυτά είναι επακόλουθο του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που διαμένει στη Λέσβο ενώ οι δομές που διαθέτουμε λειτουργούν εδώ και πολλές ημέρες πέρα από το όριο των δυνατοτήτων τους.

Για το λόγο αυτό αναγκάζομαι να επανέλθω στο προηγούμενο αίτημά μου (Σχετικό)  για την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και την μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δομές οι οποίες διαθέτουν κενές θέσεις φιλοξενίας και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να παραμένουν καθηλωμένοι στη Λέσβο 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Λέσβος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες φιλοξενίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τις ξεπεράσει.

Για το λόγο αυτό και για τους ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας σας απευθύνω έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των δομών φιλοξενίας και της ταχύτερης διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου ώστε να ακολουθήσουν είτε επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, είτε μετεγκαταστάσεις προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα στο νησί της Λέσβου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες. Οι ενέργειες εκ μέρους όλων των συναρμόδιων Υπουργείων κρίνονται επιβεβλημένες για την αποφυγή πολύ χειρότερων εξελίξεων που θα πλήξουν πρώτα και κύρια τη Λέσβο, αλλά και τη συνολική εικόνα της διαχείρισης εκ μέρους της Ελλάδας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ “ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ”

Μυτιλήνη 6/9/16

ΠΡΟΣ: 1.  Αν . Υπουργό Μετανάστευσης  κ. Μουζάλα –Αθήνα-

  1. Αν. Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα (συντονιστή κυβερνητικού

οργάνου για το προσφυγικό)

 

ΚΟΙΝ:  Βουλευτές Νομού Λέσβου

 

 

Κύριοι ,

Το Δ.Σ.  και τα μέλη της «Συνύπαρξης» στην τελευταία τακτική συνάντησή τους συζήτησαν διεξοδικά την εξέλιξη του προσφυγικού στην Λέσβο και κατέληξαν στις διαπιστώσεις:

  • Η σημερινή κατάσταση είναι οριακή. Τα κέντρα της Μόριας και του Καράτεπε είναι υπερπλήρη. Ακόμη και οι διάδρομοι στην Μόρια έχουν καταληφθεί από σκηνές! Το κατεστραμμένο  εδώ και μήνες τμήμα του κέντρου, δυστυχώς δεν έχει επισκευαστεί. Καθημερινό πια φαινόμενο οι εντάσεις. Η παραμικρή αύξηση των αφίξεων είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε καταστάσεις εκτός ελέγχου. Οι παρεμβάσεις των ΜΑΤ  στο παρελθόν δεν έλυναν, απλά επέτειναν το πρόβλημα.
  • Οι διαδικασίες Ασύλου βραδυπορούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφυγες που μεταβαίνουν στην Αθήνα για δευτεροβάθμια εξέταση, επιστρέφουν οικειοθελώς στην Λέσβο, διαπιστώνοντας ότι για την αναμονή του αιτήματος τους είναι προτιμότερο  να βρίσκονται στο νησί , παρά στο χάος της Αθήνας.
  • Η αβεβαιότητα, ο συνωστισμός και η ένδεια γεννούν τις προϋποθέσεις παραβατικότητας και έντασης τόσο μεταξύ των προσφύγων , όσο και με τις τοπικές κοινωνίες, «Στην Λέσβο της Αλληλεγγύης» εμφανίζονται φαινόμενα άρνησης αποδοχής δομών ακόμη και για τα ανήλικα – ασυνόδευτα παιδιά.
  • Στο Κέντρο (ΚΕΠΥ) της Μόριας εξακολουθούν σήμερα να «φυλάσσονται» απομονωμένα σε ειδικούς χώρους περίπου 140 ασυνόδευτα παιδιά. Δυστυχώς καμιά προετοιμασία  δεν έχει προχωρήσει για την δομή φιλοξενίας 40 εξ αυτών στην Αγιάσο , όπως είχε ανακοινωθεί πριν μήνες.  Οι πραγματικότητες αυτές είναι γνωστές στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.  Ωστόσο κανένα βήμα δεν βλέπουμε να γίνεται για την ορθολογική αντιμετώπισή τους.
  • Απαιτείται άμεσα  η λήψη μέτρων στο κέντρο της Μόριας, όπως :                                               –  Η άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΚΕΠΥ Μόριας                                                                 — Η χρήση του κέντρου Μόριας πρέπει να περιοριστεί  αποκλειστικά ως   χώρος  υποδοχής και όχι ως καταυλισμός μακρόχρονης  διαμονής. Δηλαδή μετά την πάροδο 25 ημερών απ την αίτηση παροχής ασύλου και ανεξάρτητα απ την έγκριση ή απόρριψη της σε πρώτο βαθμό, οι αιτούντες πρέπει να μεταφέρονται για τις περαιτέρω διαδικασίες στην ηπειρωτική χώρα. Το ίδιο ασφαλώς πρέπει να τηρείται και για τα άλλα νησιά του Αν. Αιγαίου . Τα ΚΕΠΥ των παραμεθόριων νησιών θα πρέπει να είναι ικανά ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, τόσο ως προς το προσωπικό, όσο και στις διαθέσιμες υποδομές.

Σας καλούμε  για όλα τα παραπάνω  να λάβετε άμεσες αποφάσεις, κυρίως  δε  να προχωρήσετε στην άμεση εφαρμογή τους. Οι κατά καιρούς καθησυχαστικές δηλώσεις είναι χωρίς αντίκρισμα.  Όταν μάλιστα δεν συνοδεύονται από πρόοδο, προκαλούν δικαιολογημένη οργή, καθώς τα προβλήματα συνεχίζονται και εντείνονται.

Η «Συνύπαρξη» έως σήμερα άσκησε  εποικοδομητική κριτική, καταθέτοντας υλοποιήσιμες προτάσεις προς όλες τις Κυβερνήσεις που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν  το μεταναστευτικό. Έχει χαιρετίσει κάθε θετική απόφαση και αντιστέκεται σθεναρά στις όποιες ξενοφοβικές ή ρατσιστικές συμπεριφορές εμφανίζονται στον τόπο μας. Όμως  η προσπάθειά μας αποδυναμώνεται απ την χαλαρότητα, την αναβλητικότητα, την ασυνέπεια και τις ανεπάρκειες των  αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων.

Απευθύνουμε έκκληση : Κάντε κάτι τώρα για την Λέσβο και τα άλλα πληττόμενα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.   Προχωρήστε επιτέλους σε αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων σε όλη την επικράτεια, με τρόπο αξιοπρεπή για τους πρόσφυγες και φιλική προς τις τοπικές κοινωνίες. Καμία πλέον χρονοτριβή δεν χωρεί. Άλλωστε  η κοινή λογική και η αίσθηση του δίκαιου με τίποτε δεν σας  επιτρέπει να εφησυχάζετε, γνωρίζοντας ότι σε τρία μόνο νησιά ( Λέσβος, Χίος, Σάμος) φιλοξενείται σήμερα περισσότερο απ το 20% των ευρισκόμενων στη χώρα εγκλωβισμένων μεταναστών – προσφύγων.  Μην επιτρέψετε να εξαντληθούν τα αποθέματα αλληλεγγύης, ανοχής και υπομονής της κοινωνίας, που με μεγάλο κόπο εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε.

 

Με  τιμή

Ο Πρόεδρος              Η Γραμματέας

Στρατής Πόθας        Χριστίνα Χατζηδάκη

        

Σχετικές δημοσιεύσεις

24 Άποψη για τα “Επιστολές Γαληνού και “Συνύπαρξης” προς Γ. Μουζάλα: “Άκρως επικίνδυνες συνθήκες για το μεταναστευτικό στη Λέσβο””

Αφήστε ένα σχόλιο