Προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου προς Υπουργείο Τουρισμού και Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την τουριστική ανάπτυξη

ΠΡΟΣ: ΑΝΑΠΛΗΡ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Κα ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

ΚΟΙΝΟΠ.: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Κα ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 7.3.2016                                        Α.Π.1638

 ΘΕΜΑ: ΄Αμβλυνση των συνεπειών του ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ / ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ για

τη φετινή περίοδο κι άρση τους στις επόμενες.

Σχετ.:  Σοβαρές μειώσεις προκρατήσεων, CHARTERS, Κρουαζιερόπλοιων κι

αφίξεων από Τουρκία, το 2016, ιδιαίτερα στη Λέσβο.

 

Κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια της  πρόσφατης (4.3.2016) συνάντησής μας, για το εν λόγω θέμα, θέτουμε υπ’ όψη σας τα παρακάτω που αφορούν στα νησιά που επλήγησαν.

 

1.ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ μ’ έξυπνη κινητροδότηση, CHARTERS και  LOW COST (L.C)., εντός του Μαρτίου κι όχι αργότερα του Απριλίου 2016, προς αντιστάθμιση της φετινής μείωσης.

Nα σημειωθεί ότι η RYANAIR μας ζήτησε το ποσό των 52000 ευρώ, ανά εβδομαδιαία πτήση L.C., για 30 εβδομάδες, με αεροπλάνο των 189 θέσεων, εγγυημένης πληρότητας 85% (καλύπτοντας το σπατόσημο ή τη συνδιαφήμιση).

2.1.΄Αμεση ΑΝΑΘΕΣΗ απ’ την Π.Β.Α., με χρηματοδότηση του έργου «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ» – Αξιολόγηση Εικόνας, Ανάλυση, Σχεδιασμός δράσης, Υλοποίηση.

2.2.Επίσης άμεση δρομολόγηση απ’ την ΠΒΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ της μ’ εξειδικευμένη εταιρεία στη βάση του PROJECT MANAGER, με χρηματοδότησή της.

2.3.Συμμετοχή της Π.Β.Α. στις επόμενες συναντήσεις Αεροπορικών Εταιρειών, μ’ Αεροδρόμια και Προορισμούς

CONNECT, 13-15.3.16, VILNIUS ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ και

ROUTES,    24-26.4.16   KΡΑΚΟΒΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

ενέργειες που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εν όψει της ιδιωτικοποίησης των Αεροδρομίων, προσβλέποντας σε νέες επωφελείς, εκατέρωθεςν δραστηριότητες, όπως π.χ. σύνδεσης Αεροδρομίου – Κρουαζιέρας, CARGO BUSINESS για το Αεροδρόμιο και τις Αεροπορικές Εταιρείες, προσέλκυση Γενικής Αεροπορίας κ.ά.

2.4.Σύσταση ομάδας Εργασίας / Επιτροπή Διαχείρισης, όπως προτάθηκε απ’ την τ. Πρόεδρο του ΕΟΤ και τον τ. Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού, στην εδώ συνάντησή τους με τους θεσμικούς φορείς της Λέσβου, δίκην TASK FORCE, μ’ ενεργοποίηση συγχρόνως του θεσμού του Destination Manager ανά νησί / Δήμο.

3.Οικονομική ενίσχυση των μη προσληφθησόμενων φέτος κι απασχοληθέντων πέρυσι (και προηγούμενες σεζόν) στα  καταλύματα της Λέσβου / ΠΒΑ και υποστήριξη της επιδοτούμενης εργασίας μέσω ΟΑΕΔ.

4.΄Αμεση ανάληψη πρωτοβουλίας, με χρηματοδότησή της,  για καθαρισμό του χερσαίου, θαλάσσιου και κυρίως υποθαλάσσιου χώρου, πριν ξεκινήσει η όποια ΠΡΟΒΟΛΗ….

5.΄Αμεση υλοποίηση των «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ», όπως αναφέρονται στα κείμενα της 4.3.2016, που μας διανεμήθηκαν στη συνάντησή μας, με στόχους, μεταξύ άλλων, την ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ της ΕΙΚΟΝΑΣ, ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ και σύναψη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ, απευθυνόμενοι συγχρόνως και σε Διεθνείς Οργανισμούς / Πανεπιστήμια, Αεροδόμια, Αεροπορικές και μη Εταιρείες, ΜΜΕ, Τ.Ο., Ομογένειες / Παροικίες μας, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, προσωπικότητες κ.ά, προσκαλώντας να μας επισκεφτούν.

6.ΕΞΑΙΡΕΣΗ μας, τουλάχιστον για φέτος, αν όχι και του χρόνου, απ’ τα ισχύοντα  Πανελλαδικά οριζόντια καθεστώτα, με διαφοροποίηση υποχρεώσεων / επιβαρύνσεων, εφαρμόζοντας (στα πλαίσια των δυνατοτήτων της Χώρας μας) ΝΕΑ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ στ’ Αναπτυξιακά Προγράμματα, Νομοθετήματα και ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ του Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Τραπεζών, ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, «πλαφοναρισμένων» αμοιβών / αδειοδοτήσεων «επί τω ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΕΡΟ κι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟ», μηδενίζοντας τις αναίτιες υπέρ τρίτων επιβαρύνσεις.

7.1.Δρομολόγηση διαδικασιών χρηματοδότησης / κατασκευής ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ υποδοχής / προσέγγισης Κρουαζιερόπλοιων καθώς κι εμπλουτισμού υποδομών εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. Bird Watchers κ.ά.) καθώς η Λέσβος έχει συμπεριληφθεί στο διεθνές δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO.

7.2.ΜΕΙΩΣΗ ΝΑΥΛΩΝ και με περιορισμό των πάσης φύσεως επιβαρύνσεών τους.

7.3.Να επιτραπεί η χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες, αδιαπραγμάτευτη απαίτηση των παιδικής και 3ης ηλικίας πελατών, των VIPs, των οικολογικά ευαίσθητων και……. «μικροβιοφοβίας ένεκεν» για την προσέλκυσή τους και η κατασκευή Roof Garden στο δώμα του καταλύματος που είναι εκτός σχεδίου πόλης, διαφοροποιώντας, εμπλουτίζοντας, προάγοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες της και του τόπου όπου βρίσκεται, ενισχύοντας συγχρόνως την…. Απασχόληση.

 

Κυρία Υπουργέ,

1.Αν και καθυστερημένα, τα θερμά  συγχαρητήρια των Μελών και του Δ.Σ. της ΄Ενωσής μας, τόσο για την αναβάθμισή σας, όσο και για την απόφαση του Πρωθυπουργού να σας αναθέσει – ως έμπρακτη άλλωστε αναγνώριση του σημαντικού έργου που μέχρι σήμερα επιτελέσατε – την ηγεσία του επανασυσταθέντος Υπουργείου Τουρισμού (αμφότερες επαινετές Πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες), εξαιρετικά κρίσιμου για την Ανάπτυξη, Οικονομία, Κοινωνία, Απασχόληση και Ποιότητα Ζωής των Πολιτών, ιδιαίτερα των ευαίσθητων προορισμών, με τις πολύ μικρές, εξωστρεφείς, εντάσεως εργασίας, συναλλαγματοφόρες επιχειρήσεις, όπου τίποτα δεν είναι το ίδιο με την……άλλη Ελλάδα!

2.1.Σε συνέχεια του 1ου σχετικού, με θέμα «Άμβλυνση των συνεπειών του ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ / ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ για τη φετινή περίοδο κι άρση τους τις επόμενες»,

ΖΗΤΟΥΜΕ στα προγράμματα χρηματοδοτούμενης συνδιαφήμισης, της προσεχούς τουριστικής περιόδου του 2017, με τους Τ.Ο., να μεριμνήσετε ώστε να συμπεριληφθούν και τ’ ακριτικά προσφυγόπληκτα νησιά μας, προτείνοντας στους Τ.Ο., να δημιουργήσουν ειδικά (πολυήμερα 7 ή 14 ημερών) πακέτα διακοπών για Λέσβο, Χίο, Σάμο κ.ά., προκειμένου να μην επαναληφθεί η περυσινή κατάρρευση όλων των Τουριστικών μεγεθών και δεικτών, απειλώντας άμεσα επιχειρήσεις, απασχόληση, εισόδημα, νοικοκυριά κ.ά.

2.2.Οι διεθνώς αναγνωρίσιμοι και ήδη προβεβλημένοι τουριστικοί προορισμοί της Χώρας μας  ίσως ελάχιστα, αν όχι καθόλου,  χρειάζονται τώρα τη χρηματοδοτούμενη συνδιαφήμιση με Τ.Ο., χαμηλού ναύλου  πτήσεις κλπ, που αναμφίβολα χρειαζόμαστε πάρα πολύ (εδώ και τώρα)  εμείς, οι προσφυγόπληκτοι νησιωτικοί προορισμοί.

2.3.Το συγκριτικό μας μειονέκτημα, αυτό του μικρού μεγέθους αγοράς, αποτελεί συγχρόνως και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, δηλαδή εύκολα «γεμίζουμε», όπως εύκολα «αδειάσαμε» πέρυσι (2016), αρκεί να μεριμνήσετε επιλαμβανόμενη η ίδια προσωπικά, για την αναστροφή της εικόνας μας με διεθνώς αποδεκτές βέλτιστες πρακτικές, διαχείρισής της.

Κυρία Υπουργέ,

3.Προσβλέποντας στην ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Υπουργείου Τουρισμού, με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του κι αύξηση των πόρων του, καθώς και την απαραίτητη (αλλά κι……. αυτονόητη) υποστήριξη των Ομολόγων σας Υπουργών (όλων των Υπουργείων, καθ’ όσον δεν υπάρχει Υπουργείο ή δραστηριότητα που να μην έχει σχέση ή να μην επηρεάζει τον Τουρισμό), ελπίζουμε στην έμπρακτη υποστήριξή σας για πλήρη αναστροφή της περυσινής, δίχως προηγούμενο, δυσμενέστατης εικόνας μας και τη συνακόλουθη «κατάρρευση» αφίξεων / τζίρου, παρά τις ομολογουμένως καλές προσπάθειες, με ό,τι τούτο σημαίνει για τη γαιοπολιτικά, δημογραφικά, γεωγραφικά, Εθνικά  κι όχι μόνο, ευαίσθητη ανατολική εσχατιά της Χώρας μας και της Ε.Ε.

Συν.: 3 (ΑΠ 1638/7.3.16, ΑΠ 1613/1.10.15, κατάλογος πτήσεων Charters 2017)

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Σε συνέχεια της:

Α) Από 16.9.15 σύσκεψης στο Επιμελητήριο Λέσβου, παρουσία σας και του Αν. Γ.Γ. Τουρισμού και της Προέδρου του ΕΟΤ

Β) Απόφασης σύστασης ομάδας εργασίας, για ανάληψη / ειδίκευση πρωτοβουλιών / δράσεων ενίσχυσης της Τουριστικής Προβολής της Λέσβου     και

Γ) Χθεσινής (30.9.15) συνάντησης της ομάδας εργασίας, στην οποία προεδρεύσατε και της προηγηθείσης (29.9.15) συνάντησής σας στην Αθήνα με τον Αν. Γ. Γ. Τουρισμού και την Πρόεδρο του ΕΟΤ για την οργάνωση ενεργειών προβολής της Λέσβου στα πλαίσια της WTM του Λονδίνου κι όχι μόνο, με την υποστήριξη της Πολιτικής Ηγεσίας του Τουρισμού .

Παραθέτουμε συνοπτικά την πρότασή μας,  σύμφωνα και με την εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ, της Ε.ΞΕ.Λ., στη χθεσινή (30.9.2015) σύσκεψη, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα ουσιαστικές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, στοχευμένες προωθητικές δράσεις προβολής της Λέσβου, από δω και πέρα, με την υποστήριξη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και  του ΕΟΤ.

1.ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ         

1.1. Αποκτήσαμε διεθνή ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ, σε μικρό χρονικό διάστημα, λόγω του προσφυγικού, αλλά μ’ αρνητικό πρόσημο, που καλούμαστε να το αντιστρέψουμε σε θετικό.

1.2.Δεσπόζουσα η σημασία κι ο ρόλος των Αερομεταφορών για τη Λέσβο.

1.3.Αυτονόητη η ανάγκη για προβολή, όλο το χρόνο, παντού, αλλά εξειδικευμένη, στοχευμένη, αποτελεσματική και μετρήσιμη (όχι άσφαιρες τουφεκιές στον αέρα κι ό,τι κάνουμε), μ’ αυτονόητη συγχρόνως τη βελτίωση / εμπλουτισμό υποδομών, ανωδομών, βελτίωση υπηρεσιών κλπ.

1.4.Δεδομένη η βούληση κι η απόφαση Υπουργείου κι ΕΟΤ να μας συνδράμουν, διαχειριζόμενοι την κρίση λόγω του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού.

2.ΓΕΓΟΝΟΤΑ

2.1.Εξαιρετικά περιορισμένα, αν όχι απαγορευτικά, τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας μας για την WTM 2015, τόσο που αν έπρεπε να συμμετάσχει η ΄Ενωσή μας με δικούς της πόρους, δεν θα το προτείναμε.

2.2.Επίσης ιδιαίτερα περιορισμένοι είναι οι σημερινοί διαθέσιμοι πόροι.

3.ΠΡΟΤΑΣΗ Ε.ΞΕ.Λ.

3.1.Εξασφαλίζουμε στο Περίπτερο του ΕΟΤ στο Λονδίνο, stand ~ 5-6 Μ2 με δυο (βία 3) παρουσίες, δίχως την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας, με το σχετικό υλικό και τις δράσεις, όπως αναφέρθηκαν απ’ τους συμμετέχοντες στη χθεσινή (30.9.2015) σύσκεψη και περιγράφονται στο σημερινό (1.10.15) πρακτικό Νο 1 της Ομάδας Εργασίας που μας στείλατε.

3.2.Στα μέσα του Νοεμβρίου 2015 και μετά τη δημοσιοποίηση των SLOTS, οπότε θα γνωρίζουμε ποιοι, από πού και τι «πετά», δηλ. Χώρα – Αεροδρόμιο – Πτήσεις (Τακτικές – Charters – Low Cost) – Aεροπορικές Εταιρείες – Τ.Ο., αποφασίζουμε την πρόσκληση FAM TRIPS εκπροσώπων ΜΜΕ, Τ.Ο. Αεροπορικών Εταιρειών – Αεροδρομίων – ΥΠΑ Χωρών – στόχων , διεκδικώντας παράλληλα απ’ την Πολιτεία έκτακτη χρηματοδότηση και τη θέσπιση ελκυστικών κινήτρων, όπως π.χ. συνδιαφήμιση, διευκολύνσεις , ελαφρύνσεις μέχρι κι απαλλαγές π.χ. τελών Αεροδρομίων (όπως στην Τουρκία) υπέρ των Τ.Ο., Αεροπορικών Εταιρειών κ.ά., μαζί με τη βελτίωση υποδομών, ανωδομών, υπηρεσιών, τα οποία «υπάρχουν|» και λειτουργούν στην όμορη γειτονική μας Χώρα, προσελκύοντας ενδεχόμενα και μέρος της πελατείας τους.

3.3.Ν’ αποφασιστεί  από τώρα η συμμετοχή μας στις επόμενες συναντήσεις Αεροπορικών Εταιρειών μ΄ Αεροδρόμια και Προορισμούς:

– CONNECT, στις 13 – 15/3/2016, VILNIUS, Λιθουανία.

– ROUTES, στις 24 – 26/4/2016, ΚΡΑΚΟW, Πολωνία.

3.4.Να υποστηριχθεί η εξειδικευμένη (για τη  WTM 2015) πρόταση του συναδέλφου κ. Βασίλη Βογιατζή, την οποία επισυνάπτουμε.

4.ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ – Ποιος μας εκπροσωπεί και ποιος κάνει επαφές:

Θα πρέπει ο προορισμός να εκπροσωπείται από μια π.χ. ΄Ενωση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Φορέων (ΕΤΕΦ) – μια φωνή, μια έκφραση, ένας ισχυρός συνομιλητής του Προορισμού – προσλαμβάνοντας 1-2 άτομα και συγχρόνως συνεργαζόμενοι με μια εταιρεία στη βάση του PROJECT MANAGEMENT (P.M.), με έμφαση στην υποστήριξη των Decision Makers στον Τουρισμό και τα σχετικά, με ορίζοντα συνεργασίας 2 – 5 έτη. Τούτη η συνεργασία αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει της ιδιωτικοποίησης των Αεροδρομίων, έχοντας πάντα υπό διερεύνηση τη σχέση Αεροδρομίου – Κρουαζιέρας, Cargo Business για το Αεροδρόμιο, άρα και για τις Αεροπορικές Εταιρείες, καθώς και την προσέλκυση της Γενικής Αεροπορίας, πέρα από άλλες εκατέρωθεν επωφελείς «συνεργασίες» υπέρ του προορισμού μας.

5.ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

5.1.Η Ε.ΞΕ.Λ. είναι σε θέση, αν κι όταν της ζητηθεί, να προτείνει εξειδικευμένη εταιρεία για την ανάληψη των ανωτέρω, στη βάση του Ρ.Μ. για  μια συνεργασία διαρκείας, π.χ. 2,3 ή και 5 ετών, κόστους 2 – 3000 ευρώ μηνιαίως + ΦΠΑ.

΄Οσον αφορά στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, όπου ο ΕΟΤ δεν συμμετέχει, η αναφερθείσα στη σύσκεψη Εταιρεία NORTH EVENTS, είναι μια καλή πρόταση, καθ’ όσον διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία στο αντικείμενό της, την οποία άλλωστε γνωρίσαμε από προηγούμενες συνεργασίες μαζί της.

5.2.Προϋπόθεση της επιτυχίας, η ΕΝΟΤΗΤΑ μας κι ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ των όποιων πρωτοβουλιών / αποφάσεων, που πρέπει να ‘ ναι αποτέλεσμα ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΣΥΝΑΠΟΔΟΧΗΣ όλων αμφίδρομα αφουγκραζόμενοι και μη διστάζοντας να υιοθετούμε βέλτιστες / επιτυχημένες πρακτικές (αντί … «μονομερών, αβασάνιστων αυτοσχεδιασμών»), καταξιωμένων τουριστικών προορισμών Ελληνικών και ξένων.

5.3.Τέλος και ενδεικτικά απαραίτητη είναι η συνεχής / στενή συνεργασία μας με τις ΔΙΤΕΞ του ΕΟΤ, η διεκδίκηση συμμετοχής μας σε μεγάλα και διεθνή γεγονότα, όπως π.χ. η υποψηφιότητα της Λέσβου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, η επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου, η εξομοίωση της Τουριστικής  Βιομηχανίας με τη Βιομηχανία, η άμεση λειτουργία της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Λέσβου (στην οποία συμμετέχουν Αυτοδιοίκηση και Φορείς) απλούστευση αδειοδοτήσεων, στελέχωση Υπηρεσιών, η θεσμοθέτηση Destination Manager / Task Force, η έξυπνη ανάδειξη των εναλλακτικών μας μορφών Τουρισμού, oι επαφές μας με τη Λεσβιακή Ομογένεια και Παροικίες, με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς, Πολιτιστικούς, Εκπαιδευτικούς, Θρησκευτικούς, Οικολογικούς, Επιστημονικούς, Καλλιτεχνικούς, Αθλητικούς, Επαγγελματικούς, Γαστρονομικούς, Δημοσιογραφικούς κ.ά. Ομίλους, Οργανώσεις και Φορείς, ντόπιους και ξένους, η αναβάθμιση / εμπλουτισμός υπηρεσιών, υποδομών, ανωδομών, κατάρτισης, αποκατάστασης βασικών λειτουργιών όπως π.χ. Wi Fi, υδροδότησης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνοδότησης  (σταθερής / κινητής) – Ευρυζωνικών Δικτύων, αναμόρφωση παραλιών, οδικά δίκτυα, θαλασσινό νερό στις πισίνες, ROOFGARDEN και στα εκτός πόλης Ξενοδοχεία, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ακτοπλοϊκές –επανασύνδεση της γραμμής Μυτιλήνης – Θεσσαλονίκης – Αεροπορικές κλπ, κλπ, είναι λίγα απ’ τα πολλά (αν και χιλιοειπωμένα) που πρέπει «να τρέξουμε», αν είναι δυνατόν … χθες!, πάντα με κυρίαρχο σκοπό και στόχο την αλλαγή / βελτίωση της εικόνας μας με αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, ανάδειξη των φυσικών κι ανθρωπογενών μας πόρων μ’ έμφαση στα φιλόξενα αισθήματά μας, στην ασφάλεια και στη διαφορετικότητα / αυθεντικότητα της «απάτητης» Λέσβου, απαντώντας συγχρόνως στους, εν δυνάμει, επισκέπτες μας και στις τυχόν εξειδικευμένες απαιτήσεις τους, γιατί πρέπει να ‘ ρθουν, πώς θα ‘ ρθουν, τι θα βιώσουν κλπ, κλπ.

Οι προκλήσεις / προοπτικές να πάμε μπροστά είναι πολλές και  μεγάλες και τα περιθώρια, ευκαιρίες, ακόμα μεγαλύτερες……..

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο