Περιβαλλοντική αυθαιρεσία στη Σκάλα Ερεσού Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλουν ασύδοτο κόψιμο δένδρων

eresos-kopsimo-dendron

Ομάδα κατοίκων και επισκεπτών της Σκάλας Ερεσού, αυτοαποκαλούμενοι Κάτοικοι και επισκέπτες για μία ελεύθερη παραλία”  μας έστειλαν την παρακάτω επιστολή:

 

“Δύο περίπου εβδομάδες πριν, κάτοικοι και επισκέπτες της Σκάλας Ερεσού αντικρίσαμε με έκπληξη κομμένα τα δέντρα της παραλίας ανάμεσα στο καφέ μπαρ Daluz και το ξενοδοχείο Aeolian Village. Κλαδιά και φύλλα βρέθηκαν καμμένα σε μεγάλες εστίες δίπλα ακριβώς από τα τελευταία εναπομείναντα ζωντανά μέρη των δέντρων. Παράλληλα οι φυσικοί αμμόλοφοι στην ίδια περιοχή, ισοπεδώθηκαν με τεχνητά μέσα καταστρέφοντας την φυσική ομορφιά της παραλίας, κάνοντάς τη να μοιάζει με εν δυνάμη χώρο στάθμευσης.  Είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται για έτησιο κλάδεμα – ανανέωση- στα πλαίσια της ασφάλειας, αλλά για μια ριζική παρέμβαση στο φυσικό τοπίο.

Είτε το παρόν οικόπεδο είναι δημόσιος χώρος, είτε ανήκει σε ιδιώτη, είναι άξιο να καταδειχθεί η υποβάθμιση του χώρου πρασίνου. Δεν είμαστε επίσης, σε θέση να γνωρίζουμε εάν η εν λόγω κίνηση έγινε με άδεια της Δημοτικής Αρχής είτε από αυθαίρετη ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, ιδιαίτερα

στην περίπτωση της παραλίας της Σκάλας Ερεσού και της Δυτικής Λέσβου εν γένει, όπου ο πράσινος χώρος είναι τόσο περιορισμένος. Είμαστε σίγουροι παρ όλα αυτά, ότι το μόνο που κατάφερε είναι να αφήσει την παραλία της Ερεσού ασχημότερη και λιγότερο ελκυστική.

Εν μέσω θερινής περιόδου και με εμφανή την πτωτική τάση της τουριστικής δραστηριότητας, η κίνηση αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για την αύξηση της επισκεψιμότητας. Θεωρούμε ότι, ενέργειες όπως αυτή εντάσσονται στη λογική της ιδιωτικοποίησης των αιγιαλών και αποσκοπούν στο να πάψει να είναι η Σκάλα Ερεσού προορισμός για ελεύθερους κατασκηνωτές.

eresos-komena-dendra

Η δημοτική αρχή οφείλει να ξεκαθαρίσει αν η εν λόγω ενέργεια έγινε υπό τη δική της σκέπη είτε πρόκειται για μια ιδιωτική αυθαιρεσία. Στην δεύτερη περίπτωση οι νόμιμοι εκπρόσωποι του φυσικού περιβάλλοντος δεν έδωσαν την δέουσα σημασία και υποχρεούνται να πράξουν τα δέοντα.

Τέτοιες πρακτικές δεν θα μείνουν στα κλειστά σύνορα της Ερεσού. Ως πολίτες με έννοια το κοινό συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να γνωστοποιήσουμε το γεγονός στους κατοίκους της Λέσβου και όχι μόνο, ώστε στο μέλλον, παρόμοιες καταστροφικές πράξεις να αποτραπούν.”

Κάτοικοι και επισκέπτες για μία ελεύθερη παραλία 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

5 Άποψη για τα “Περιβαλλοντική αυθαιρεσία στη Σκάλα Ερεσού Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλουν ασύδοτο κόψιμο δένδρων”

Αφήστε ένα σχόλιο