Πέμπτη μπαίνει το τσεκ, Παρασκευή η εξισωτική, έως το τέλος της εβδομάδος de minimis καπνού, ροδάκινων, αιγοπροβατοτρόφων Λέσβου

Όλα είναι έτοιμα για την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2018 από σήμερα Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018, ωστόσο τα χρήματα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρου Αραχωβίτη, αλλά και από μεγάλες πύλες ΟΣΔΕ της χώρας, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018. Την ημερομηνία αυτή δίνουν πλέον και από τον αρμόδιο οργανισμό πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ). Παράλληλα, την Παρασκευή προβλέπεται να πληρωθεί η Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2018, ενώ ως το τέλος της εβδομάδας πιστώνονται και τα de minimis ροδάκινων, καπνού και αιγοπροβατοτρόφων Λέσβου λόγω ευλογιάς.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη θα πληρωθεί η εκκαθάριση της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένης και της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) από το Εθνικό Απόθεμα (14,2 εκατ. ευρώ), η Πράσινη Ενίσχυση, ύψους 550 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς και η Ενίσχυση στους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας, συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ.

Με βάση όσα μας ανέφεραν από το γραφείο του κ. Αραχωβίτη, προγραμματίζεται την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, όπως έχει γράψει από καιρό ο ΑγροΤύπος, να καταβληθεί και η Εξισωτική Αποζημίωση του έτους 2018, συνολικού ύψους 247 εκατ. ευρώ, καθώς εγκρίθηκαν οι σχετικοί πόροι.

Σημειωτέον ότι σε σχέση με το ακατάσχετο, από το ΥπΑΑΤ, διαμηνύουν ότι πιέζουν να πάρει ΦΕΚ άμεσα η απόφαση, κάτι που όπως λένε σχετικές πληροφορίες, θα γίνει ίσως και τις επόμενες ώρες. Ωστόσο αν η δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης για ακατάσχετο ετήσιο, καθυστερήσει, πάλι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, δεδομένου ότι υπάρχει πρόβλεψη το ακατάσχετο να ισχύσει αναδρομικά από τις 10 Δεκεμβρίου 2018.

Την ίδια ώρα, μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα έως την Παρασκευή το αργότερο, αναμένεται να τρέξουν οι πληρωμές των de minimis στα ροδάκινα (10,2 εκατ. ευρώ), του Μπασμά (8,4 εκατ. ευρώ) και των αιγοπροβατοτρόφων Λέσβου (5 ευρώ το κεφάλι λόγω ευλογιάς), καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει εκδώσει τις σχετικές εγκυκλίους.

Εν τω μεταξύ έρχονται πληρωμές και για το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, παλιότερων ετών, καθώς εγκρίθηκε το σχετικό κονδύλι, από τον κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Οι ημερομηνίες αυτές επιβεβαιώνουν απόλυτα όσα έγραψε ο ΑγροΤύπος εδώ και ένα μήνα πριν περίπου, οπότε είχε σημειώσει ότι η μεγάλη πληρωμή της Ενιαίας θα γίνει γύρω στις 20 του μήνα, ενώ θα ακολουθήσει μια μέρα μετά η πληρωμή της Εξισωτικής.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο