“Πάσχα 2016 … στη Μυτιλήνη”… Κοσμοσυρροή στις εκδηλώσεις του Δήμου Λέσβου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και αθρόα συμμετοχή των πιστών, όλο το πρόγραμμα του “Πάσχα 2016 … στη Μυτιλήνη”, που διήρκεσε από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Αναλυτικά:

 

  • Τη Μεγάλη Πέμπτη αργά το βράδυ, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο διατηρητέο μνημείο – βυζαντινό ξωκλήσι της Παναγιάς στην Αμαλή, μέσα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπου παρακολούθησε την Ακολουθία των Παθών και την περιφορά του “Εσταυρωμένου”. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, σε όλους τους πιστούς, προσφέρθηκε το παραδοσιακό νηστίσιμο έδεσμα “κρασοψυχιά”.

13119015_10209622591705617_309631776102300505_n

  • Τηρώντας την παράδοση, που “θέλει” τους πιστούς να επισκέπτονται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τις εκκλησίες της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών και να “αποφαίνονται” για τους καλύτερα στολισμένους Επιτάφιους, επιβραβεύοντας το μεράκι, την καλαισθησία και το γούστο των ενοριτισσών – γυναικών, που τους στολίζουν με άνθη, πολλοί δημότες της Μυτιλήνης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής, συμμετείχαν στην περιήγηση όλων των εκκλησιών της πόλης και των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης. Αφού προσκύνησαν όλους τους Επιτάφιους, τους φωτογράφησαν και στη συνέχεια επέλεξαν τους 3 ωραιότερα στολισμένους, οι οποίοι ήταν: α) Της Ζωοδόχου Πηγής Λαγκάδας, β) του Αγίου Γεωργίου Κάτω Χάλικα, και γ) της Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφάλωνα.

13151630_10209622594425685_1276405140669279397_n

  • Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την απόλυση των Ακολουθιών στις εκκλησίες, πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Αγορά (Ερμού, πλησίον Γενί Τζαμί) επί τόπου παρασκευή και προσφορά στους διερχόμενους πιστούς, του πατροπαράδοτου και καθιερωμένου νηστίσιμου φαγητού της ημέρας αυτής, της ανάλαδης φακής, που συμβολίζει τα “δάκρυα της Παναγιάς”.

 

  • Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Σαπφούς όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος πιστών, η καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων των κεντρικών εκκλησιών της πόλης. Οι ψαλμωδίες των “Εγκωμίων του Κυρίου” από τον κλήρο, οι εκκλησιαστικοί  ύμνοι από τη μπάντα του Στρατού, οι δεήσεις από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, τα δεκάδες πλεούμενα σκάφη διαφόρων συλλόγων (αλιευτικά, ιστιοπλοϊκά, φουσκωτά, διασωστικά, κ.α.) που αρμένιζαν εντός του “εσωτερικού λιμένα” της πόλης και η ταυτόχρονη απελευθέρωση 100 ιπτάμενων φανών αέρος, δημιούργησαν μία ιδιαιτέρως επιβλητική ατμόσφαιρα, απολύτως ταιριαστή με το κατανυκτικό περιβάλλον που απαιτεί η Μεγάλη Παρασκευή. Ακολούθησε προσφορά στους πιστούς του “αντίδωρου του Επιταφίου” (ή “κρασοψυχιά”), σε ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα.

13087650_10209622586705492_4750171696965455073_n

  • Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε εντός της κεντρικής αγοράς της πόλης (Στοά Βεκρέλη, Ερμού), παρουσίαση & αναπαράσταση από νοικοκυρές της πόλης που συγκρότησαν τη “Λαογραφική Ομάδα Μυτιλήνης”, του τρόπου που γινόταν το “βάψιμο” και η “διακόσμηση” των πασχαλινών αυγών, με τον παραδοσιακό λεσβιακό τρόπο. Την παρουσίαση – αναπαράσταση επιμελήθηκαν ο Βαγγέλης Χατζημανώλης η Ειρήνη Παράσχου και η Κλεονίκη Μαρμάρου. Ακολούθησε επίδειξη και βράβευση των πιο ωραίων και πρωτότυπων λαμπριάτικων συνόλων (κουλούρες με βαμμένα αυγά, λαμπάδες, κ.α., τοποθετημένων σε πανεράκια, φρουτιέρες, κ.λπ.), που προετοίμασαν και έφεραν ολοκληρωμένα στην Επιτροπή νοικοκυρές και επαγγελματίες της πόλης. Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά στους διερχόμενους πιστούς, της πατροπαράδοτης κουλούρας (τσουρέκι) με κόκκινο αυγό για την Ανάσταση, χορηγία δέκα ζαχαροπλαστείων της Μυτιλήνης.    

SAM_1615a

  • Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, επί της Ναυμαχίας Έλλης στην Επάνω Σκάλα και έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, συνέρρευσε πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει την “Ανάσταση του Κυρίου”. Για πρώτη φορά το “Χριστός Ανέστη” ψάλθηκε πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με “σκηνικό” τα φωτισμένα με συντριβάνια φωτός, πυρσούς, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα αρχαίο λιμένα με τα πλεούμενα σκάφη, Μικρασιάτισα Μάνα και βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου. Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε προσφορά σε όλους τους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών.

SAM_1808b

  • Την Κυριακή του Πάσχα, στο Μητροπολιτικό Ναό Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης (Δευτερανάσταση), με την ανάγνωση σε πολλές ξένες γλώσσες του Ευαγγελίου. Ακολούθησε η τήρηση του πατρογονικού εθίμου που κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει κάθε χρόνο τη μέρα αυτή, η “ρίψη του Χρυσού Ποτηριού της Ανάστασης” στον αύλειο χώρο του Ναού, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο. Στη συνέχεια από την Οργανωτική Επιτροπή προσφέρθηκε το παραδοσιακό τσουρέκι, ενώ ο Σεβασμιότατος δεξιώθηκε τις αρχές του τόπου. Εκ μέρους του Δήμου Λέσβου, παρέστησαν ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Αμπουλός και Ηλίας Κουνιαρέλλης, καθώς επίσης και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.   

 

  • Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα, ολοκληρώθηκαν με το λαϊκό πασχαλινό παραδοσιακό γλέντι, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα στο άλσος “Τσαμάκια”. Κεντρικό θέμα ήταν η αναπαράσταση του Πασχαλιάτικου λεσβιακού εθίμου “Οι Κούνιες”. Η αναβίωση του εθίμου, το οποίο επιμελήθηκε ο λαογράφος Βαγγέλης Χατζημανώλης, περιλάμβανε ξεχωριστά τραγούδια, δίστιχα και τετράστιχα, ερωτικά και σκωπτικά,  “τσατίσματα” και κατέληξε σε πολλά ευτράπελα με πανηγυριώτικο χαρακτήρα, κεράσματα και πολύ κέφι. Την αναπαράσταση πάνω στις κούνιες που είχαν στηθεί, παρουσίασαν μέλη του Χοροαθλητικού Συλλόγου Μυτιλήνης “Danza Passion”, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε ενεργά και το κοινό που παρευρέθηκε, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ψάνης, οι Αντιδήμαρχοι – Δημοτικοί Σύμβουλοι Αθηνά Ιωσηφέλλη, Γιάννης Αμπουλός, Θόδωρος Στεργίου, Γιώργος Κατζανός, κ.α. Ακολούθησε η διεξαγωγή του διαγωνισμού τσουγκρίσματος αυγών, στον οποίο έλαβαν μέρος πολλοί δημότες, αλλά και επισκέπτες από άλλα μέρη, ενώ η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με το πατροπαράδοτο πασχαλιάτικο γεύμα που παρασκευάστηκε επιτόπου και παραδοσιακή νησιώτικη μουσική.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του “ΠΑΣΧΑ 2016 … στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ !!” ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές, τους συμπράττοντες φορείς και τους χορηγούς, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διοργάνωση και την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων, καθώς και τους κατοίκους της Μυτιλήνης που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα δρώμενα.

 

Και του χρόνου !!

Η Οργανωτική Επιτροπή.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

44 Άποψη για τα ““Πάσχα 2016 … στη Μυτιλήνη”… Κοσμοσυρροή στις εκδηλώσεις του Δήμου Λέσβου”

Αφήστε ένα σχόλιο