Παναγιώτης Μπαρούτης: “Ικανοποίηση για το ακτοπλοϊκό αλλά… Θέλουμε νέας γενιάς πλοία και ίδιες τιμές”

Ο Πρόεδρος του 13ου ΠΤ του ΟΕΕ Παναγιώτης Μπαρούτης, μετά τη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, με τα στελέχη του ομίλου Attica Group,  Αντιπρόεδρο Μιχάλη Σακέλλη,  Διευθύνοντα Σύμβουλο Σπύρο Πασχάλη,  Επιτελικό Διευθυντή Εμπορικής Εκμετάλλευσης  Διονύση Θεοδωράτο και  το Διευθυντή Πωλήσεων Γραμμών Εσωτερικού Κώστα Λεμπέση, έστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την παρακάτω επιστολή για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών του Αιγαίου.

“Εύλογες ανησυχίες  δημιουργούνται στους κατοίκους  των πολύπαθων νησιών της Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου από την εξαγορά  της ακτοπλοϊκής εταιρίας  Hellenic Seaways –της γνωστής HSW- από  τον όμιλο Attica Group, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας οιωνεί μονοπωλιακής κατάστασης  στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Περιφέρειας  με την ηπειρωτική χώρα.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού που έδωσε  την έγκρισή της για την ξαγορά διατύπωσε στην απόφασή της ορισμένους δεσμευτικούς όρους που ελπίζουμε να  μην καταστρατηγηθούν στην πορεία  εφαρμογής τους.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε  ως αυτονόητη την επαρκή ακτοπλοϊκή κάλυψη  όλης της Περιφέρειας Β. Αιγαίου  για όλη τη διάρκεια του έτους. Προκαλεί, όμως, έντονο προβληματισμό  η ποσοτική μείωση  των σχετικών υπηρεσιών όπως είναι η κατάργηση των προσεγγίσεων  από τη Σάμο σε Ρόδο και Κω και η μη εκτέλεση  από την Blue Star Ferries των τριών δρομολογίων  από τη Σάμο για Πειραιά. Ανάλογο προβληματισμό μας δημιουργεί η συνεχιζόμενη  έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης  μεταξύ Μυτιλήνης και Θεσσαλονίκης.

Θεωρούμε  δίκαιο το αίτημα  δρομολόγησης  στη γραμμή Μυτιλήνη-Χίο-Πειραιά ποιοτικών  και λογικής ηλικίας πλοίων  που θα εκτελούν σε ικανοποιητικούς  χρόνους  το υπόψη δρομολόγιο. Η απόφαση της Εταιρίας  να εξυπηρετείται πλέον η γραμμή αυτή   με δύο πλοία  ηλικίας 30 ετών –έστω και πρόσφατα ανακαινισμένων- δεν μας προκαλεί  ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Διαφαινόμενης της έλλειψης  ενδιαφέροντος  από άλλες ακτοπλοϊκές εταιρίες  για την  δραστηριοποίησή τους  στις  ακτοπλοϊκές γραμμές της  Περιφέρειας μας- προφανώς για λόγους  μειωμένης κερδοφορίας- ζητάμε από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς  να μη επιτρέψουν  την με οποιοδήποτε τρόπο  αύξηση στις τιμές των ναύλων.

Ευχόμαστε η έλλειψη ανταγωνισμού στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις  να μην προσθέσει  ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προβλημάτων  που έχουν οδηγήσει  σε απόγνωση τους πληθυσμούς  της Περιφέρειας μας. Και να μη μας διαφεύγει ότι η ακτοπλοϊκές συνδέσεις  είναι μια  καθολική υπηρεσία που πρέπει να προσφέρεται  αδιαλείπτως και  με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.”

 

Ο Πρόεδρος του 13ου ΠΤ του ΟΕΕ,

Παναγιώτης Μπαρούτης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο