Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη – Το μύνημα του προς τους κατοίκους της Λέσβου

lesvos-papas-11

Δύο ημέρες έμειναν, για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα αφιχθεί στο Αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, το πρωί του Σαββάτου, 16 Απριλίου 2016.

Τον Πάπα θα υποδεχθούν ο Πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος.

Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πάπα με τον Πρωθυπουργό, σε χώρο του αεροδρομίου.

Στη συνέχεια, οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Ρώμης, Κωνσταντινούπολης και Αθήνας θα επισκεφθούν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Ακολούθως, οι Προκαθήμενοι θα μεταβούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου θα συναντηθούν με τους πολίτες και θα αναπέμψουν δέησης για τους πρόσφυγες.

Μετά από την ολοκλήρωση της τελετής, η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο αεροδρόμιο, στο οποίο προβλέπεται η τελετή προπομπής του Ποντίφικα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Το Σάββατο τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα θα συντονιστούν και θα μεταδώσουν ζωντανά σε εκατομμύρια χριστιανών, την εικόνα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στα πέρατα του τηλεοπτικού πλανήτη.

Ήδη CNN, BBC και RAI, μαζί με την ΕΡΤ, φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για να καλύψουν το σπουδαίο αυτό γεγονός σε ζωντανή σύνδεση.

ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ – ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Μιλώντας σήμερα στους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Μυτιλήνη λέγοντας ότι «θα πάω στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού και σε όλον τον ελληνικό λαό».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αναφέρθηκε, επίσης, στη γενναιοδωρία του ελληνικού λαού και ζήτησε από τους πιστούς με την προσευχή τους «να τον συνοδεύσουν» στο ταξίδι του προσθέτοντας: «Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Λέσβου, από το οποίο, τους περασμένους μήνες, πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων. Θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλον τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε. Ζητώ να με συνοδεύσετε με την προσευχή, επικαλούμενοι τη δύναμη και το φως του Αγίου Πνεύματος και τη μητρική διαμεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας».

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ” ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ

Οι αριθμοί της επίσκεψης προκαλούν ίλιγγο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλησε να φέρει το προσφυγικό πρόβλημα στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης. Και όπως δείχνουν οι αριθμοί μάλλον αυτή η «διπλωματία» του δείχνει να έχει αποτέλεσμα.

Συνοπτικά:

– Τέσσερις ώρες θα διαρκέσει η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.
– Διακόσιοι οι δημοσιογράφοι που έχουν ζητήσει να διαπιστευθούν για να καλύψουν την επίσκεψη
– Πενήντα τρεις οι ξένοι δημοσιογράφοι που θα συνοδεύουν τον Πάπα Φραγκίσκο στην ιδιωτική του πτήση και θα βρίσκονται κοντά του κάθε στιγμή
– 3.000 οι πρόσφυγες που διαμένουν στο hot spot της Μόρια στη Λέσβο και 500 αυτοί που θα χαιρετίσουν έναν προς έναν οι τρεις αρχηγοί των Εκκλησιών
– 1,2 δισεκατομμύρια οι καθολικοί που ενδιαφέρονται για το ταξίδι του πνευματικού τους ηγέτη Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα
– 300 εκατομμύρια οι Ορθόδοξοι πιστοί που εκφράζονται μέσα από τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη και του αρχηγού της Εκκλησίας της Ελλάδος που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Ορθοδοξία
– 200 άτομα από την Ιταλία και την Ελλάδα, διπλωμάτες, κληρικοί και κρατικοί λειτουργοί εργάζονται συστηματικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την επιτυχή διοργάνωση της επίσκεψης
– Τρεις ξεχωριστές αυτοκινητοπομπές, μία του Πάπα Φραγκίσκου, μία του Αλέξη Τσίπρα και μία των Ορθόδοξων ηγετών θα τους συνοδεύσουν στον καταυλισμό των προσφύγων και το λιμάνι της Μυτιλήνης, αφού το πρωτόκολλο του Βατικανού απαγορεύει να μετέχει στην ίδια αυτοκινητοπομπή ο Ποντίφικας με εκπρόσωπο άλλου κράτους.
– Ένα ειδικό όχημα με οδηγό και καμεραμάν στο εσωτερικό του θα μεταφέρει τον Πάπα, τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο στον καταυλισμό και στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
– Μία η κοινή διακήρυξη και 3 οι ξεχωριστές δηλώσεις που θα κάνουν οι τρεις ηγέτες ενώπιον των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ.

Το Σάββατο στις 10.30 το πρωί το κόκκινο χαλί θα στρωθεί στον αεροδιάδρομο του «Οδυσσέας Ελύτης» στη Μυτιλήνη. Το αν τελικά η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας της Ελλάδος να ασχοληθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη με το προσφυγικό και αναδειχτεί η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων, θα το γνωρίζουμε το απόγευμα του Σαββάτου…

Ιερώνυμος: Να μην είναι ταξίδι φιγούρας

Τρια 24ωρα πριν την άφιξη του Ποντίφικα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με δήλωσή του στέλνει μήνυμα αυτή η επίσκεψη «να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας».

«Η πράξη αυτή είναι από μόνη της μόνη της ένα μήνυμα», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

«Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων. Να είναι ένα λιτό ταξίδι, όπου ο Πάπας θα έρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό και στη συνέχεια οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα φάμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δύο λόγια ο κάθε ένας μας. Είναι μια συμβολική παρουσία, στέλνοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα» καταλήγει στη δήλωσή του στην εφημερίδα Έθνος ο κ. Ιερώνυμος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

58 Άποψη για τα “Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη – Το μύνημα του προς τους κατοίκους της Λέσβου”

Αφήστε ένα σχόλιο