Οι Λέσβιοι της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν τα “Ελευθέρια” για την επέτειο της 8ης Νοεμβρίου 1912

Την επέτειο των 106 χρόνων απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό, στις 8 Νοεμβρίου 1912, γιόρτασαν την Κυριακή οι Λέσβιοι της Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε Θ. Λειτουργία και δοξολογία στο ναό της του Θεού Σοφίας με την παρουσία Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, του Προέδρου του Δ.Σ. της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Δ. Κουτλή και των μελών του Δ.Σ. και τη συμμετοχή Λέσβιων και φίλων της Λέσβου.

Η Γαλανόλευκη Σημαία και το Λάβαρο με την εικόνα της ΛΕΣΒΟΥ, στα χέρια των βρακοφόρων νέων του Συλλόγου, τόνισαν πρέποντως τη λεσβιακή ατμόσφαιρα, η δε δοξολογία υπήρξε μεγαλοπρεπέστατη με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Λέσβιου Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου Αβαγιαννού από το Μεσαγρό, του π. Ελευθέριου Κονάκα, ιερέα σε χώρες της Νοτίου Αμερικής και τελευταία στη Ν. Αφρική, από τα Μυστεγνά και κληρικών της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Χαράλαμπος Κάσσιος, ο οποίος έκανε μια πολύπλευρη αναδρομή στον Αγώνα για την Απελευθέρωση του νησιού μας τονίζοντας ότι η 8 Νοέμβρη 1912 είναι ημέρα πλησμονής χαράς στην καρδιά κάθε Λέσβιου όπου και αν βρίσκεται σήμερα όπως και κείνες τις μέρες του 1912 που ο πατριωτικός ενθουσιασμός κυριαρχούσε στις καρδιές των Λεσβίων. Έκανε ιδιαίτερα αναφορά στα γεγονότα που εξελίχθηκαν και τις μάχες που δόθηκαν για την απελευθέρωση της πόλης της Μυτιλήνης στις 8 Νοεμβρίου 1912 και όλου του νησιού με την νικηφόρο μάχη του Κλαπάδου στις 10-Δεκεμβρίου 1912.

Στη συνέχεια τιμήθηκαν οι πεσόντες για την απελευθέρωση της Λέσβου στη Προτομή του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη Μακεδονομάχου, από τη Στύψη, που βρίσκεται στην Πλατεία Αριστοτέλους, παρουσία Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παναγιώτη Δ. Κουτλή.

Ακολούθησε συνεστίαση των μελών του Συλλόγου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο