Οι “επαγγελματίες” δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για τις εναντίον τους επιθέσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Καλημέρα αγαπητοί μου αναγνώστες !!!

Βρίσκομαι εκτός Μυτιλήνης για θέμα υγείας στενού μου οικογενειακού μου μέλους…

Με πληροφόρησαν τηλεφωνικά για μία διακήρυξη των “επαγγελματιών” δημοσιογράφων της Λέσβου η οποία δημοσιεύθηκε στο “Εμπρός”.

Μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να διαβάσω τι γράφουν οι “επαγγελματίες” δημοσιογράφοι της Λέσβου, αφού την εφημερίδα αυτή ούτε καν την αγγίζω.

Μία εφημερίδα με λιγοστούς αναγνώστες συγκριτικά με τα διαδικτυακά τοπικά μέσα ενημέρωσης, η οποία αν δεν έπαιρνε δουλίτσες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Δήμο Λέσβου – και πρώην Μυτιλήνης – όπως και από άλλους ευαγείς δημόσιους φορείς, θα είχε βάλει λουκέτο εδώ και πολύ καιρό.

Διάβασα λοιπόν την περίφημη διακήρυξη και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι…

Πρώτα από όλα όμως θα ήθελα να σας αναφέρω τα ονόματα των δημοσιογράφων που συνέταξαν ή υπέγραψαν τη διακήρυξη, για να γνωρίζετε όλοι την “επαγγελματική” τους δημοσιογραφική ιδιότητα με αλφαβητική σειρά για να μην παρεξηγηθώ.

Βερβέρη Ντίνα – Εργάζεται στα “Νέα της Λέσβου

Γιακουμή Πέλλη – Εργάζεται στα “Νέα της Λέσβου”

Γκαγκαδέλλης Βασίλης – Δεν δημοσιογραφεί αλλά εργάζεται στο γραφείο τύπου του Δήμου Λέσβου

Δαφιώτη Νάσια – Από ότι γνωρίζουμε τελευταία – ας με συγχωρήσει αν κάνω λάθος – δεν δημοσιογραφεί αλλά ασχολείται βιοποριστικά με άλλες καλλιτεχνικές εργασίες.

Μανάβης Νίκος – Δεν δημοσιογραφεί αφού δεν είναι πλέον στο δυναμικό του “Εμπρός” 

 Μπαλάσκας Στρατής – Εργάζεται στο ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) το οποίο είναι κρατικός φορέας.

Ορφανός Μαρίνος – Εργάζεται στο “Εμπρός”

Παζιάνου Ανθή – Εργάζεται στο “Εμπρός”

Παπανικολάου Νατάσσα – Εργάζεται στα “Πολιτικά”

Παπαντώνης Βαγγέλης – Εργάζεται στο “Εμπρός”

Πολλάτου Μαρίνα – Από ότι γνωρίζω έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν ανήκει πλέον στο “Εμπρός”

Σπυριδάκη Αναστασία –  Εργάζεται στην ΕΡΑ Αιγαίου

Τζινέλλη Μυρσίνη – Εργάζεται στην ΕΡΑ Αιγαίου

Σαμιώτης Στρατής – Εργάζεται στα “Νέα της Λέσβου”

Χατζηγεωργίου Μαρία – Εργάζεται στον “Δημοκράτη”

Αν προσέξετε λοιπόν στην πλειοψηφία τους οι “επαγγελματίες” δημοσιογράφοι της Λέσβου είναι ή ήταν εργαζόμενοι στο “Εμπρός”.

Χωρίς λοιπόν να βάζω στο ίδιο τσουβάλι όλους τους προαναφερόμενους οι οποίοι αυτοχρίζονται “επαγγελματίες” δημοσιογράφοι, θα σας πω ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα τεκταινόμενα στο χώρο των ΜΜΕ γνωρίζουμε πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του καθενός από εμάς.

Και αν κάποιος έχει τις όποιες αντιρρήσεις του πολύ ευχαρίστως να τους γράψω και λεπτομέρειες.

Νομίζουν κάποιοι ότι με την εγγραφή τους σε κάποια ένωση αμέσως γίνονται και “επαγγελματίες” δημοσιογράφοι ενώ οι πραγματικά μάχιμοι δημοσιογράφοι που δεν δέχθηκαν να γίνουν μέλη κάποιας ένωσης για να τους εκπροσωπούν άλλοι είναι ερασιτέχνες δημοσιογράφοι.

Η αξιοσύνη και η αναγνώριση ενός επαγγελματία δημοσιογράφου κύριοι έρχεται μέσα από τη δουλειά του.

Και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορείτε να βάζετε από μόνοι σας την ταμπέλα “δημοσιογράφοι της Λέσβου”.

Από που κι ως που εκπροσωπείτε εσείς τους δημοσιογράφους της Λέσβου.

Γράψτε την αλήθεια επιτέλους…

Είστε μία ομάδα εργαζομένων – και όχι μόνο –  στα Τοπικά ΜΜΕ.

Οι δημοσιογράφοι της παλιάς σχολής προσπαθούσαν να κάνουν μία δημοσιογραφική επιτυχία μέσα από τα ρεπορτάζ και τις έρευνες.

Σήμερα κάποιοι “επαγγελματίες” δημοσιογράφοι της Λέσβου καταφεύγουν σε ανώνυμες καταγγελίες εναντίον μάχιμων δημοσιογράφων για αλλοπρόσαλλα θέματα.

Όταν ήρθα στη Λέσβο το 1989 αφήνοντας πίσω μου την Αθήνα δεν υπήρχε κανένας από τους σημερινούς αυτοχριζόμενους “επαγγελματίες” δημοσιογράφους στη Λέσβο.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα δεν είχαν καν γεννηθεί…

Άλλοι ήταν μπογιατζήδες, άλλοι χρυσοχόοι…

Και οι περισσότεροι από αυτούς δούλευαν σε γραφεία τύπου κομματικών και δημοσίων προσώπων και φορέων με τις όποιες δεσμεύσεις και εξαρτήσεις είχαν ως προς την έγκυρη ενημέρωση.

Η κ. Σπυριδάκη ας πούμε εργαζόταν στο γραφείο τύπου της νυν Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και παράλληλα εργαζόταν και στο “Εμπρός” αλλά και στην ΕΡΑ Αιγαίου.

Μετά κατέβηκε υποψήφια με την επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο Αγλαϊα Κυρίτση και τώρα είναι διευθύντρια της ΕΡΑ…

Εδώ τι να κάνω;  Να γελάσω ή να κλάψω;

Πάμε τώρα να δούμε τι λένε στη διακήρυξή τους…

Γράφουν λοιπόν στην αρχή της διακήρυξής τους με ευδιάκριτα γράμματα: “ΟΧΙ στη φασιστική βία
σε βάρος των δημοσιογράφων”.

Προφανώς αναφέρονται στα τελευταία γεγονότα της συγκέντρωσης για το ΦΠΑ όπου προς το τέλος της πορείας έγιναν κάποια μικροεπεισόδια.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Στο σημείο όπου διαδραματίζονταν τα γεγονότα ήμουν φυσικά παρών και εγώ μαζί με δύο τηλεοπτικά συνεργεία του ΣΚΑΪ και του ΕΨΙΛΟΝ TV.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές – μου είναι αδιάφορο σε ποιο χώρο ανήκαν – αντιλήφθηκαν κάποιο άτομο να φωτογραφίζει με το κινητό του συγκεκριμένα άτομα.

Αυτός ήταν ο Θράσος Αβραάμ σύζυγος της Ανθής Παζιάνου η οποία είχε κατεβεί υποψήφια με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Θράσος Αβραάμ δέχθηκε μία πρωτοφανή φραστική επίθεση που όμοιά της δεν έχω ξαναζήσει…

Ξεστόμισαν εναντίον του ακατονόμαστες φράσεις για τις οποίες δεν δημοσιεύσαμε τα σχετικά βίντεο…

Ο λόγος;

Μέσα από το Facebook έχει δράσει πολλές φορές με υβριστικά κείμενα εναντίων κάποιων ανθρώπων.

Ούτε εγώ αλλά ούτε και τα δύο κανάλια χρησιμοποίησαν το σχετικό υλικό.

Κι εγώ δέχθηκα και δέχομαι φραστικές επιθέσεις από διάφορους κύκλους.

Και τη συγκεκριμένη ημέρα ήμουν και εγώ ένας στόχος.

Δεν ακολούθησα την τακτική σας κύριοι με τις αόριστες καταγγελίες…

Προτιμώ μέσα από τη δημοσιογραφική μου δουλειά να βάζω τα πράγματα στη θέση τους.

Γράφουν στη συνέχεια: “Την ίδια ώρα που τα Μέσα Ενημέρωσης είχαν συρρικνωθεί λόγω της κρίσης, με αρκετούς συναδέλφους να βρίσκονται στην ανεργία”.

Για ποια ανεργία μιλάνε;

Κάποιοι “επαγγελματίες” δημοσιογράφοι είχαν δύο και τρεις δουλειές ταυτόχρονα…

Συνεχίζουν :”…διάφοροι κύκλοι κυρίως μέσω του Διαδικτύου, άτομα που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία και με στόχο οικονομικά και πολιτικά οφέλη, συστηματικά από το 2015 ακόμα δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν ψευδείς «ειδήσεις». Ανύπαρκτα και κατασκευασμένα γεγονότα, τα οποία μάλιστα εμείς οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι κατηγορούμαστε ότι δεν προβάλλουμε…”

Ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι ρε λεβέντες και λεβέντισες;

Ποια είναι αυτά τα άτομα και ποια είναι τα πολιτικά οφέλη που έχουν;

Έτσι θέλετε να αναρριχηθείτε σε δημοσιογραφικές επιτυχίες;

Πιο κάτω κατηγορούν Αρχές Ασφαλείας, Εισαγγελία, Αστυνομία, Συντονιστικό Όργανο των Φορέων ότι κλείνουν τα μάτια μπροστά σε προπηλακισμούς δημοσιογράφων, αλλά σε άλλο σημείο ζητούν τη στήριξη των πολιτών της Λέσβου.

Από τη στιγμή που υπάρχουν δεκάδες βίντεο από χρήστες στο διαδίκτυο κύριοι γιατί δεν υποβάλετε μηνύσεις στα άτομα αυτά που σας προπηλάκισαν ή σας επιτέθηκαν φραστικά;

Προσωπικά έχω δεχθεί φραστικές επιθέσεις από όλους τους χώρους…

Αλλά βασίζομαι στην αρχή των έγκυρων δημοσιογράφων…

“Όταν σε βρίζουν όλοι είσαι σε καλό δρόμο… Το θέμα είναι να μην σε βρίζουν οι μισοί”.

Γιατί κύριοι όπου βρεθώ κι όπου σταθώ στην Αθήνα όλοι με ρωτούν: “Πως βαφτίσατε εκεί στη φιλόξενη Λέσβο για τους μετανάστες όλους τους κατοίκους ακροδεξιούς και ρατσιστές;”

Σας ρωτάω ευθέως…

Ποιοι βάφτισαν τους κατοίκους της Λέσβου ακροδεξιούς, φασίστες και ρατσιστές;

Η αλήθεια κύριοι είναι ότι οι κάτοικοι της Λέσβου έκαναν τις συγκεντρώσεις και τις διαμαρτυρίες και σε αυτές ίσως να εισχώρησαν και άλλα στοιχεία… Είναι αναπόφευκτο σε όλο τον κόσμο.

Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι αρχές ασφαλείας.

Αλλά στην παράστασή σας σε Εισαγγελία και Αστυνομική Διεύθυνση μιλήσατε για την παραβατικότητα των ακροδεξιών…  Για την παραβατικότητα των μεταναστών δεν έπρεπε κύριοι να πείτε δυο κουβέντες;

Στο κλείσιμο αυτής της αναφοράς μου θα ήθελα να σας σημειώσω κύριοι ότι εγώ βάζω την υπογραφή μου στο άρθρο και εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου… Δεν περιμένω από κάποια Ένωση να με εκπροσωπήσει και πόσο μάλλον να με υποστηρίξει… Το δικό μου κριτήριο το εκφράζουν οι αναγνώστες μου, οι ακροατές μου, οι τηλεθεατές μου, οι έγκυροι δημοσιογράφοι των μεγάλων Αθηναϊκών ΜΜΕ, τα οποία στηρίζουν την έγκυρη ενημέρωσή τους στο Lesvosnews.gr και σε μένα προσωπικά…  Γιατί αλήθεια όλα σχεδόν τα ΜΜΕ επιλέγουν εμένα τον ερασιτέχνη για την ενημέρωσή τους αλλά και για να ακούσουν την άποψή μου φιλοξενώντας με σχεδόν καθημερινά στα τηλεοπτικά τους παράθυρα; Γιατί όταν υπάρχει στα τηλεοπτικά παράθυρα κάποιος Υπουργός, Βουλευτής ή παίζει θέμα του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα καλείται ο Γιάννης Συνάνης να αντιπαρατεθεί… Γιατί απλά ξέρουν ότι μόνο ο Γιάννης Συνάνης μιλάει υπεύθυνα και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ανατρέξτε αν θέλετε σε Google και Yοutube και θα δείτε εκατοντάδες τέτοια βίντεο με τον Γιάννη Συνάνη αν και γνωρίζω πολύ καλά ότι τα ξέρετε όλα.

Ελπίζω να μην με αναγκάσετε να επεκταθώ με λεπτομέρειες σε πολλά θέματα…

Θα σας στεναχωρήσω πολύ…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΝΑΝΗΣ

Και για τη δημοσιογραφική δεοντολογία δημοσιεύω όλες τις δικές σας καταγγελίες και των Ενώσεών σας.

Διακήρυξη των δημοσιογράφων της Λέσβου

ΟΧΙ στη φασιστική βία
σε βάρος των δημοσιογράφων,
σε βάρος της ενημέρωσης των πολιτών
Η Δημοκρατία είναι υπόθεση όλων μας

Αγαπητοί αναγνώστες/ αγαπητές αναγνώστριες,
Αγαπητοί ακροατές/ αγαπητές ακροάτριες,
Εμείς, οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Λέσβου, μαζί με όλους τους κατοίκους του νησιού βρεθήκαμε το 2015 μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο, για τον 21ο αιώνα, κύμα προσφύγων. Θυμίζουμε ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της Λέσβου, καθιστώντας το νησί μας κεντρική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Η τοπική ειδησεογραφία άλλαξε άρδην.
Την ίδια ώρα που τα Μέσα Ενημέρωσης είχαν συρρικνωθεί λόγω της κρίσης, με αρκετούς συναδέλφους να βρίσκονται στην ανεργία, οι λιγοστοί δημοσιογράφοι καλούμασταν και, ακόμα και σήμερα, καλούμαστε κάτω από αντίξοες εργασιακές συνθήκες να ενημερώσουμε όχι μόνο τους συμπολίτες μας στη Λέσβο και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και διεθνώς. Δουλεύοντας νύχτα και μέρα, ζήσαμε πρωτόγνωρες τραγωδίες και άλλες δύσκολες στιγμές, μακριά από την οικογένειά μας. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή μεταδίδοντας τα πραγματικά γεγονότα.
Την ίδια ώρα, απαξιώνοντας όλα τα παραπάνω, διάφοροι κύκλοι κυρίως μέσω του Διαδικτύου, άτομα που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία και με στόχο οικονομικά και πολιτικά οφέλη, συστηματικά από το 2015 ακόμα δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν ψευδείς «ειδήσεις». Ανύπαρκτα και κατασκευασμένα γεγονότα, τα οποία μάλιστα εμείς οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι κατηγορούμαστε ότι δεν προβάλλουμε!  Εναντιωθήκαμε μέσα από τη μετάδοση των πραγματικών γεγονότων στην παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, στη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δυστυχώς, οι αρμόδιες Αρχές δεν απομόνωσαν τους δράστες, ανέχθηκαν και επέτρεψαν με τον τρόπο τους τη συστηματική διασπορά ψευδών ειδήσεων. Κι αυτό παρά το ότι οι διαστάσεις που έλαβε αυτή η παραπληροφόρηση δυσφήμισαν το νησί της Λέσβου σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Από το 2016 έως σήμερα, που με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας χιλιάδες αιτούντες άσυλο εγκλωβίστηκαν στο νησί μας, ο διχασμός στην κοινωνία εντάθηκε, γεγονός που έχει καταγραφεί στα ρεπορτάζ μας. Κοινό αίτημα όλων είναι η αποσυμφόρηση του νησιού. Από το 2016 έως σήμερα, μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ακροδεξιών στοιχείων επιτίθενται με προπηλακισμούς και απειλές κατά της ζωής των επαγγελματιών δημοσιογράφων και εργαζόμένων του Τύπου, έχοντας στοχοποιήσει την ορθή ενημέρωση και τους φορείς της. Ανάλογες μάλιστα καταστάσεις έχουν ζήσει και οι δημοσιογράφοι στη Χίο, όπου όμως αξίζει να σημειωθεί ότι υπόθεση προπηλακισμού κατά δημοσιογράφων από ακροδεξιά στοιχεία έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 31 Μαΐου.
Εδώ εμείς πρώτοι και πρώτες ξεκαθαρίζουμε ότι είναι διαφορετική, και μάλιστα καλοδεχούμενη, η κριτική σε ένα ρεπορτάζ που συμβάλλει στον πλουραλισμό και τον διάλογο, σε σχέση με τη στοχοποίηση και τις φασίζουσες επιθέσεις σε λειτουργούς της ενημέρωσης και σε εργαζόμενους των Μ.Μ.Ε., ιδίως όταν αυτές γίνονται μπροστά στις Αστυνομικές Αρχές, ή είναι σε γνώση των Αστυνομικών Αρχών που αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους, αφήνοντας χώρο σε αυτά τα στοιχεία – εχθρούς της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα άτομα που μας στοχοποιούν γιατί δεν θέλουν να γράφουμε την αλήθεια ενάντια στα ψέματά τους, μας συκοφαντούν με τον αισχρότερο τρόπο φτάνοντας στο σημείο να λένε μάλιστα ότι χρηματιζόμαστε από μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Δε φοβόμαστε να τους αποκαλούμε κοινούς ψεύτες και συκοφάντες, γιατί δε φοβόμαστε να απαντήσουμε:
Είμαστε οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, από τις ελάχιστες κατηγορίες εργαζομένων που κάθε χρόνο εδώ και χρόνια υποβάλλουμε δήλωση πόθεν έσχες. Δεν έχουμε λοιπόν να κρύψουμε τίποτα. Την ίδια ώρα που έχουν καταργηθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι μισθοί μας κάθε άλλο παρά αυξάνονται, επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε την ενημέρωση. Το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση.
Κι ενώ στη μεγάλη απεργία του νησιού στις 3 Μαΐου μας ζητήθηκε από το Συντονιστικό των Επαγγελματικών Φορέων να δουλέψουμε για να καλύψουμε το κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στην επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. και στις συνθήκες που επικρατούν λόγω του προσφυγικού, οι διοργανωτές δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, με αποτέλεσμα να μην απομονώσουν τα επεισόδια βίας που ξέσπασαν, πάλι από ακροδεξιά στοιχεία, εναντίον δημοσιογράφων και εργαζομένων του Τύπου, κάτι που είχε επαναληφθεί και πάλι ατιμώρητα το βράδυ της 22ας Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς κατά την κάλυψη των γεγονότων.

Είναι υπόθεση όλων μας!
Οι λειτουργοί του Τύπου που απέχουμε σήμερα Τετάρτη από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι υπερασπίζοντας το δημοκρατικό δικαίωμα στην ενημέρωση, δηλώνουμε πως δεσμευόμαστε από τους συνταγματικούς κανόνες της χώρας μας, τη δημοκρατική μας συνείδηση και τις αρχές δεοντολογίας ότι θα συνεχίσουμε, παρά τις όποιες επιθέσεις, να υπηρετούμε την ενημέρωση.
Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου, όμως, είναι υπόθεση όλων και προπαντός της κοινωνίας. Σε αυτήν την πορεία υπεράσπισης της ενημέρωσης και της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, που έχει εξελιχθεί σε αγώνα και τώρα τελευταία σε μάχη, δυστυχώς σώμα με σώμα, θέλουμε μαζί μας και εσάς.
Ενάντια στον διχασμό και το κλίμα εμφυλίου, να προστατεύσουμε την Αλήθεια και τη Δημοκρατία.

Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Λέσβου
Βερβέρη Ντίνα, Γιακουμή Πέλλη, Γκαγκαδέλλης Βασίλης, Δαφιώτη Νάσια, Μανάβης Νίκος, Μπαλάσκας Στρατής, Ορφανός Μαρίνος, Παζιάνου Ανθή, Παπανικολάου Νατάσσα, Παπαντώνης Βαγγέλης, Πολλάτου Μαρίνα, Σπυριδάκη Αναστασία, Τζινέλλη Μυρσίνη, Σαμιώτης Στρατής, Χατζηγεωργίου Μαρία

Ανακοινωση ΣΕΜΜΕΛ

Το Διοικητικό Συμβούλιο τoυ Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου προκηρύσσει για την Τετάρτη 16 Μάη 2018 3ωρη στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ της Λέσβου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ύβρεις, τις απειλές, τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι άνθρωποι του Τύπου της Λέσβου το τελευταίο διάστημα από ακραία στοιχεία. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι και αφορά τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στα τοπικά Μέσα.
Το ΣΕΜΜΕΛ ήταν και παραμένει σταθερά απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού της κοινωνίας  και των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου. Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτά τα φαινόμενα, όπως και κάθε άλλου είδους ύβρεις ,απειλές,  τραμπουκισμούς, προπηλακισμούς και επιθέσεις από οποιονδήποτε και αν προέρχονται κατά συναδέλφων και πολιτών και καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλους τους πολίτες του νησιού μας να μην υποτιμήσουν το φασιστικό αυτό φαινόμενο και να αγωνίζονται για τη προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων τους, κατά τη διάρκεια της άσκησης της εργασίας τους.
Οι άνθρωποι του Τύπου στη Λέσβο δεν πρόκειται να καμφθούν από απειλές και επιθέσεις και θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο της ενημέρωσης. Είναι, όμως, πλέον καιρός οι αστυνομικές αλλά και οι δικαστικές αρχές να ασχοληθούν συστηματικά και να δώσουν ένα τέλος στα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους αντιμετωπίζοντας ριζικά τέτοια φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας. Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου είναι υπόθεση όλων και προπάντων της κοινωνίας. Καλούμε τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ να προβάλουν αντίσταση σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία της Δημοκρατίας. Μαζί με τους συναδέλφους της Ένωσης Συντακτών θα δώσουμε από κοινού αυτό τον αγώνα.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                                 Ο Γενικός Γραμματέας
Βαγγέλης Παπαντώνης                                                                                           Θράσος Αβραάμ

 

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΠΗΝ –  ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΗΣΩΝ

Το Διοικητικό  Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ κηρύσσει στάση εργασίας την Τετάρτη 16 Μάη, από τις 11.00 ως τις 14.00 για όλους τους δημοσιογράφους του βορείου Αιγαίου, με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας σε βάρος τους, τα οποία παίρνουν όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Οι συνάδελφοι έχουν πολλές φορές απειληθεί, προπηλακιστεί, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες καταστροφής του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δημοσιογράφοι, ιδιαιτέρως της Μυτιλήνης, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργούν ακραίοι κύκλοι επιδιώκοντας την αναταραχή και την ανωμαλία στην τοπική κοινωνία.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ έχει ήδη ενημερώσει ενδελεχώς για τα γεγονότα τα αρμόδια υπουργεία και καλεί τους εκπροσώπους των αρχών να προστατεύουν την ελευθεροτυπία και τους λειτουργούς της, όπως έχουν υποχρέωση από τους νόμους και το σύνταγμα της χώρας.

Συναντήσεις δημοσιογράφων Λέσβου με Εισαγγελέα Πρωτοδικών & Αστυνομικό Διευθυντή – Κατήγγειλαν τις επιθέσεις από ακραίους κύκλους

Συναντήσεις με τον Εισαγγελέα πρωτοδικών Μυτιλήνης και τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου είχαν σήμερα στη διάρκεια της τρίωρης στάσης εργασίας τους οι δημοσιογράφοι και οι λοιποί εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης της Λέσβου. Κατά τις συναντήσεις αυτές εξέθεσαν στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και της Προστασίας του Πολίτη τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους από τις συνεχείς και εντεινόμενες το τελευταίο διάστημα επιθέσεις που δέχονται από ακραίους κύκλους. Επίσης κατήγγειλαν την ατιμώρητη ως σήμερα αυτή πρακτική και την επίσης ατιμώρητη διασπορά ψευδών ειδήσεων από ακροδεξιά στοιχεία που διχάζουν την κοινωνία

Όπως σημείωσαν τα παραβατικά αυτά στην πλειοψηφία τους άτομα, τους έχουν στοχοποιήσει και συστηματικά βάλλουν εναντίον τους, είτε με κατασκευασμένες, ψευδείς «ειδήσεις» που διασπείρουν στο διαδίκτυο είτε επιχειρώντας με προπηλακισμούς, απειλές και χρήση της βίας να τους αποβάλλουν από το δημόσιο χώρο, ώστε να δρουν «ανενόχλητοι», χωρίς να καταγράφονται.
Τόσο ο Εισαγγελέας, όσο και ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου άκουσαν με προσοχή τους προβληματισμούς τους, λαμβάνοντας υπόψη όπως τόνισαν συγκεκριμένα περιστατικά που τους γνωστοποιήθηκαν.
Τη συμπαράστασή της στους δημοσιογράφους της Λέσβου εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ): «H ΠΟΕΣΥ στηρίζει τους συναδέλφους στη Λέσβο και καταδικάζει τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας σε βάρος τους, τα οποία παίρνουν όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Οι συνάδελφοι έχουν πολλές φορές απειληθεί, προπηλακιστεί, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες καταστροφής του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι δημοσιογράφοι, ιδιαιτέρως της Μυτιλήνης, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργούν ακραίοι κύκλοι επιδιώκοντας την αναταραχή και την ανωμαλία στην τοπική κοινωνία» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ στέκεται στο πλευρό της ΕΣΗΕΠΗΝ και καλεί τα αρμόδια υπουργεία και τους εκπροσώπους των αρχών να προστατεύουν την ελευθεροτυπία και τους λειτουργούς της, όπως έχουν υποχρέωση από τους νόμους και το σύνταγμα της χώρας.»

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο