ΟΧΙ στην αποδυνάμωση του Υποκαταστήματός ΙΚΑ ΕΤΑΜ Λήμνου και ΟΑΕΕ Τμήμα Λήμνου

ika-limnou

Με υπόμνημα που έστειλαν στους αρμόδιους φορείς, οι υπάλληλοι του καταστήματος ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μύρινας και ΟΑΕΕ Λήμνου, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη αποδυνάμωση του Υποκαταστήματός ΙΚΑ ΕΤΑΜ Λήμνου και ΟΑΕΕ Τμήμα Λήμνου στην ακριτική Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο και αναφέρουν:

ΠΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΚΑ ΕΤΑΜ – ΕΦΚΑ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΠΙΚΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΚΑ ΕΤΑΜ ΜΥΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΟΑΕΕ ΤΜΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ – Μύρινα, 20-12-2016

Με αφορμή το προτεινόμενο Οργανωτικό Μοντέλο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που έχει συσταθεί και θα λειτουργήσει από 1 –1 – 2017 το οποίο προβλέπει την υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Μυρινας και του τμήματος ΟΑΕΕ Λήμνου σε Αποκεντρωμένο Τμήμα του ΕΦΚΑ, εκφράζουμε την αντίθεση μας για τους κάτωθι λόγους :

Με την υφιστάμενη δομή λειτουργεί στην πρωτεύουσα του νησιού Μύρινα Τοπικό Υποκατάστημα του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Τμήμα Λήμνου, εξυπηρετώντας δύο ακριτικά νησιά, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο με συνολικό πληθυσμό 18.000 κατοίκων, ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κατά τη θερινή περίοδο.

Το νησί χαρακτηρίζεται ως παραμεθόριος και προβληματική περιοχή με εξαιρετικά δύσκολη συγκοινωνία τόσο ακτοπλοϊκώς όσο και αεροπορικώς λόγω των ιδιαίτερα δυσχερών καιρικών συνθηκών κατά τη χειμερινή περίοδο όσο και λόγω του υψηλού σχεδόν απαγορευτικού κόστους μετάβασης προς τους δυνατούς προορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάβαση ακτοπλοϊκώς προς την πρωτεύουσα του νομού Μυτιλήνη όπου θα να λειτουργεί το Συντονιστικό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ, διαρκεί 5 ώρες με προγραμματισμένα μόνο δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως.

Με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ασφαλισμένων καθώς η επικείμενη συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων επιφέρει την εξυπηρέτησή τους συνολικά από ένα και μόνο Αποκεντρωμένο Τμήμα στη Μύρινα.

Πιο συγκεκριμένα η συνένωση των υπαρχόντων ταμείων επιφέρει την ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε έναν ενιαίο φορέα (μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι ΝΑΤ και ΟΓΑ, στρατιωτικοί ) με συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση των εξυπηρετούμενων πολιτών, αφού θα πρόκειται για το σύνολο του πληθυσμού του νησιού .

Ωστόσο σύμφωνα με το προτεινόμενο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ προβλέπεται η μείωση των υπαρχόντων υπαλλήλων και ειδικότερα από 14 που υπηρετούν σήμερα σε 5 μόλις υπαλλήλους,, πρόβλεψη αντιστρόφως ανάλογη της επικείμενης αύξησης των ασφαλισμένων.

Επίσης στο σχεδιαζόμενο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ σε ότι αφορά το νησί της Λήμνου δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα και η εν γένει γεωγραφική του θέση σε συνδυασμό και με την σύνδεσή του με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των πολιτών γενικότερα πρέπει να πραγματοποιείται εντός των στενών πλαισίων του νησιού καθώς οι μετακινήσεις των κατοίκων καθίστανται δυσχερείς ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σε ότι αφορά τους υπηρετούντες υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων της Λήμνου, το σύνολο αυτών αποτελείται από μόνιμους κατοίκους του νησιού στην πλειονότητα των οποίων είχαν δοθεί κίνητρα κατά την κάλυψη των θέσεων, με σκοπό την παραμονή τους στην τοπική υπηρεσία.

Ειδικότερα η χρήση της εντοπιότητας που αφορά σε παραμεθόριες περιοχές όπως είναι και το νησί της Λήμνου, με υποχρεωτική δεκαετή παραμονή, έχει σκοπό τόσο την κατοχύρωση της υπηρεσίας ότι θα εξακολουθήσει να στελεχώνεται επαρκώς όσο και των υπαλλήλων οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν στον τόπο τους.

Είναι λοιπόν οξύμωρο το κίνητρο που δόθηκε κατά τον διορισμό στους υπαλλήλους να αντιστρέφεται σε αντικίνητρο παραμονής τους, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την οικογενειακή τους κατάσταση, καθώς όλοι οι υπηρετούντες υπάλληλοι είναι έγγαμοι και γονείς.

Συνεπώς η οποιαδήποτε μετακίνησή τους εκτός του νησιού κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη και οικονομικά αδύνατη.

Τέλος επισημαίνεται η διατήρηση των Τοπικών Διευθύνσεων Νάξου και Καρπενησίου στα οποία ορθώς έχει ληφθεί υπόψη τόσο το σύνολο του πληθυσμού όσο και η γεωγραφική τους θέση, σε αντίθεση με το νησί της Λήμνου όπου και ο πληθυσμός είναι σχεδόν ο ίδιος αλλά και η γεωγραφική του θέση είναι δυσχερής λόγω της νησιωτικότητας και της δυσκολίας μετακίνησης από αυτό.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

Με το παρόν έγγραφο εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην προτεινόμενη αποδυνάμωση του Υποκαταστήματός ΙΚΑ ΕΤΑΜ Λήμνου και ΟΑΕΕ Τμήμα Λήμνου στην ακριτική Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο , καθώς είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στις καθημερινές συναλλαγές των ασφαλισμένων.

ΚΑΛΟΥΜΕ Όλους τους τοπικούς φορείς του νησιού μας να λάβουν θέση και να υποστηρίξουν τα δίκαια δικαιώματά μας για το καλό του νησιού μας εν γένει.

Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μυρινας

ΒΑΒΟΥΡΑ ΚΕΡΑΣΤΟΥΛΑ ΝΤΑΙΜΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΛΚΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΠΛΑΓΙΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΕΚΑ ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΣΑΛΗ ΚΛΕΑΝΘΗ ΚΟΤΖΑΜΑΝΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΥΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Οι υπάλληλοι του ΟΑΕΕ Τμήμα Λήμνου ΜΑΝΩΛΕΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Κ. ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Γ.Γ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΠΟΣΕ ΙΚΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΚΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ-ΛΗΜΝΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΛΗΜΝΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΛΗΜΝΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο