Ο κύβος ερρίφθη… Δύο Δήμοι η Λέσβος… Δήμος Μυτιλήνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου – Ολόκληρη η τροπολογία

Περνάει τελικά το πολυπόθητο “σπάσιμο” των Δήμων, μεταξύ των οποίων βέβαια και του Δήμου Λέσβου, που χωρίζεται σε δύο και όχι τρεις νέους Δήμους.

Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία που έχει συντάξει το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο Δήμος Λέσβου θα κατατμηθεί σε δύο γεωγραφικές περιοχές.

Ο Δήμος Μυτιλήνης θα περιλαμβάνει και τις περιοχές Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτρόπολης Θερμής και Πλωμαρίου.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα περιλαμβάνει τις περιοχές Καλλονής, Αγίας Παρασκευής, Ερεσσού – Άντισσας, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου.

Η τροπολογία περιλαμβάνει πέντε άρθρα τα οποία αναφέρονται σε όλες τις παραμέτρους πρακτικής υλοποίησης των διασπάσεων.

Σύμφωνα την τροπολογία οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου διασπώνται ως εξής:

Κέρκυρα

1. Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.

2. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων

3. Δήμος Νότιας Κέρκυρας

Κεφαλονιά

4. Δήμος Αργοστολίου

5. Δήμος Ληξουρίου

6. Δήμος Σάμης

Κοζάνη

7. Δήμος Σερβίων

8. Δήμος Βελβεντού

Λέσβος

9. Δήμος Μυτιλήνης

10. Δήμος Δυτικής Λέσβου

Το πρώτο άρθρο της τροπολογίας περιλαμβάνει επίσης τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πως θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων.

Το δεύτερο άρθρο αφορά το προσωπικό των νέων Δήμων.

Το άρθρο 3 ρυθμίζει τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα, όπως ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Σχολικές Επιτροπές, αλλά και ειδικά μνημονευόμενα νομικά πρόσωπα.

Το άρθρο 4 αποτυπώνει τις περιουσιακές σχέσεις των νέων Δήμων, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα. Εξουσιοδοτική διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση με Υπουργική Απόφαση σε κάθε Δήμο μιας «Επιτροπής κατανομής περιουσίας καταργούμενου Δήμου».

Το άρθρο 5 προβλέπει τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των Ο.Τ.Α. A’ βαθμού», με αντικείμενο «την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού». Το έργο της ορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί ”εντός χρονικής διάρκειας δύο ετών”, ενώ «με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου».

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο