Ο Αποστόλου υποσχέθηκε μέτρα και αποζημιώσεις στους πληγέντες από τη Θεομηνία… Θα υλοποιηθούν;

apostolou-2

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις αγροτών της κεντρικής και δυτικής Λέσβου, ανακοίνωσε χθες κατά την ολοήμερη επίσκεψή του στο νησί ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις μεγάλες ζημιές, ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, και να συνεργαστεί σε ένα πολύ δημιουργικό και συναινετικό κλίμα με την Περιφέρεια, την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς βουλευτές και τους φορείς του νησιού.

apostolou-3

Πέραν της αυτονόητης επίσπευσης της διαδικασίας καταγραφής προκειμένου να υπάρξει άμεση αποζημίωση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ως βραχυπρόθεσμα και άμεσα ανακουφιστικά μέτρα τις πληρωμές συμπληρωματικών ενισχύσεων μέσα από το κονδύλι που αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα, συνολικού ύψους 1,65 εκατ. ευρώ, το 85% του οποίου αφορά στη Λέσβο και θα κατανεμηθεί στους κτηνοτρόφους.

Όπως ανέφερε επιπλέον ο κ. Αποστόλου, ειδικά για την περίπτωση της Μυτιλήνης, την 1η Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πληρωμή της Βιολογικής Γεωργίας έτους 2013 για 941 δικαιούχους, ύψους 3.031.285,26 €. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να «ανοίξει» η εφαρμογή για την καταχώρηση αιτημάτων Βιολογικής Γεωργίας έτους 2014. Τέλος, έως τα τέλη του έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης, αλλά και οι υπόλοιπες πληρωμές για το “πρασίνισμα”, το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης κλπ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνοδεύονταν εκτός από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ και από τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, το δημάρχο Σπύρο Γαληνό και το βουλευτή Λέσβου Γιώργο Πάλλη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο