Νέα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις δηλωθείσες δαπάνες των ελληνικών Αρχών για το προσφυγικό

Με νέα ερώτηση απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, σχετικά με τις δαπάνες που δήλωσαν στην Ε.Ε. οι ελληνικές Αρχές για το έτος 2017 στο πλαίσιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, προκειμένου να αντλήσουν τα συγκεκριμένα κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) αντίστοιχα.

Σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής ερώτησης της κυρίας Βόζεμπεργκ για το έτος 2016 και δεδομένου ότι έχουν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις στην απορρόφηση από τις ελληνικές αρχές των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επανήλθε και ζητά να πληροφορηθεί:

α)  Το ύψος των δαπανών που δήλωσε η ελληνική Κυβέρνηση το Φεβρουάριο 2018 για την περίοδο 16/10/2016 – 15/10/2017.

β)   Σε ποιες δράσεις ακριβώς ξοδεύτηκαν τα παραπάνω κονδύλια.

γ) Ποιο είναι το ακριβές ποσό που η Επιτροπή έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα στις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων ΤΑΜΕ & ΤΕΑ για το προσφυγικό;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Το περασμένο έτος παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό από τις ελληνικές Αρχές, βάσει των εθνικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας. 

            Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές έχουν δηλώσει ότι από τα συνολικά 147 εκ. ευρώ που η Ελλάδα έχει πιστοποιήσει στις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν λάβει περίπου 97 εκ. ευρώ, ενώ κάλυψαν τα υπόλοιπα 50 εκ. από εθνικούς πόρους, αναμένοντας την αποπληρωμή των ποσών αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

          Στην από 14/9/2017 απάντηση σε ερώτησή μου για τα ανωτέρω κονδύλια, η Επιτροπή επισήμανε ότι στους ετήσιους λογαριασμούς που υπέβαλε στις 15 Φεβρουαρίου 2017 για την περίοδο 16/10/2015 – 15/10/2016, η Ελλάδα δήλωσε στην Επιτροπή πληρωμές ύψους 1,8 εκατ. ευρώ βάσει του εθνικού της προγράμματος στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ και ύψους 42,1 εκατ. ευρώ βάσει του εθνικού προγράμματος στο πλαίσιο του ΤΕΑ, σχετικά με σκοπούς που αφορούν τις ανάγκες υποδοχής και επιτήρησης των συνόρων, αντιστοίχως.  

 

            Με τα δεδομένα αυτά, ερωτάται η Επιτροπή:

            –  Ποιο είναι το ακριβές ποσό που η Επιτροπή έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα στις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων ΤΑΜΕ & ΤΕΑ για το προσφυγικό;

            – Ποιο είναι το ύψος των δαπανών που δήλωσε η ελληνική Κυβέρνηση το Φεβρουάριο 2018 για την περίοδο 16/10/2016 – 15/10/2017 αντίστοιχα και σε ποιες δράσεις αφορούν;».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο