Να αποζημιωθούν οι Λέσβιοι ελαιοπαραγωγοί ζητά ο Σπύρος Γαληνός για τις ζημιές από το δάκο

Ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, στην οποία ζητά να αποζημιωθούν οι Λέσβιοι ελαιοπαραγωγοί για τη ζημιά που υπέστησαν από την αυξημένη φετινή δακοπροσβολή.

Η επιστολή συνοδεύεται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε με εντολή του κ. Γαληνού από το τμήμα Αγροτικής & Κτηνοτροφικής Παραγωγής Νοτιοανατολικής Λέσβου, σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες που συντέλεσαν στην αυξημένη φετινή δακοπροσβολή, καθώς και για τις δυνατότητες για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από αυτή την καταστροφή.

Θέμα : Ζημιές από το έντομο του δάκου στο Λεσβιακό Ελαιώνα το 2018

Σχετ : Υπ. Αριθμ. Πρωτ 48375 αναφορά του Προϊσταμένου Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Δ/νσης Τοπικής Ανάπτυξης

 Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα των ζημιών από το έντομο του δάκου στο Λεσβιακό Ελαιώνα κατά το 2018.

Έπειτα από δική μου εντολή πραγματοποιήθηκε έρευνα από το τμήμα Αγροτικής & Κτηνοτροφικής Παραγωγής Νοτιοανατολικής Λέσβου, σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες που συντέλεσαν στην αυξημένη φετινή δακοπροσβολή, καθώς και για τις δυνατότητες για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από αυτή την καταστροφή (Σχετικό).

Εξαιτίας παραγόντων που αφορούν τη διεξαγωγή της δακοκτονίας αλλά κυρίως λόγω των ιδανικών κλιματο-οικολογικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν φέτος το καλοκαίρι ευνοήθηκε η ανάπτυξη του συγκεκριμένου εντόμου. Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ η ζημιά της δακοπροσβολής δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Συνεπώς, ο μοναδικός τρόπος αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών θα μπορούσε να είναι μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΦΕΚ 4562/Β/30-12-2016).

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω που περιγράφονται αναλυτικότερα στην επισυναπτόμενη αναφορά θα ήθελα να αιτηθώ την πρόβλεψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ποσού στον προϋπολογισμό του 2019, το οποίο θα διατεθεί ως αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς. Έπειτα, την ανάθεση μέσω του ΕΛΓΑ σε ειδικευμένο φορέα, ώστε να πραγματοποιήσει την τεκμηρίωση της ζημιάς και τέλος την κατάθεση αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της αποζημίωσης, όπως ορίζεται από το Άρθρο 4 παρ. 3 του σχετικού Κανονισμού.

Παραμένω στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και επικοινωνία και ευελπιστώ στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ικανοποίηση του αιτήματός μου προς όφελος των τοπικών ελαιοπαραγωγών.

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο