Να αποσυμφορηθεί η Λέσβος από τους μετανάστες και να μπει τάξη στη δράση των ΜΚΟ

maximou-prosfigiko

Να αποσυμφορηθεί η Λέσβος που ασφυκτικά από τους μετανάστες αλλά και να μπει μια τάξη στην δράση των ΜΚΟ συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο, και λαμβάνοντας υπόψη τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας συμφωνήθηκαν:

1. Η ανάγκη αποσυμφόρησης της Λέσβου

2. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα

3. Η επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών

4. Η δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κατόπιν άδειας του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου

5. Η καταβολή εντός τριμήνου των καταγεγραμμένων αποζημιώσεων στη Μόρια.

6. Η λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων

7. Η συνέχιση και ένταση της παρακολούθησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας

siskepsi-maximou-2

Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη μετείχαν οι υπουργοί Μουζάλας, Τόσκας, Δρίτσα και Κουίκ, ο δήμαρχος Λέσβου, οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Μόριας και της Παναγιούδας, τοπικοί βουλευτές, ο γ.γ. Αιγαίου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο συντονιστής του ΓΕΕΘΑ για το προσφυγικό.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά μας. Σήμερα συζητήθηκαν τρόποι για την αντιμετώπισή της.

 Για μας το βασικό ζήτημα είναι η αποσυμφόρηση των νησιών.

 Βλέποντας το ζήτημα με ανησυχία και εγρήγορση, θέσαμε για άλλη μια φορά την άμεση ανάγκη για τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.

 Ζητήσαμε ειδικά μέτρα ανακούφισης των νησιωτών και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Μέτρα εισοδηματικά και αναπτυξιακά. Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές είναι ένα από τα μέτρα που αυτονόητα πρέπει να ληφθούν για τους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου».

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο