Μεταναστευτικό – Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου τρία χρόνια μετά… Είναι αργά για δάκρυα… Σπύρο !!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρία ολόκληρα μετά το ξέσπασμα του μεταναστευτικού προβλήματος και αφού η κατάσταση παραμένει όλο αυτό το διάστημα στο απροχώρητο, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου έβγαλε ένα ψήφισμα για άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη και να μην την πληρώνει ο Λεσβιακός λαός.

Φωνάζαμε τρία ολόκληρα χρόνια χωρίς να ιδρώνει το αυτί του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο οποίος τα έβλεπε όλα ρόδινα, ακολουθώντας όλο αυτό τον καιρό τις επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Κανένας μετανάστης – πρόσφυγας δεν ήρθε στη Λέσβο για να παραμείνει εδώ ή σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας…

Όλοι θέλουν να φτάσουν σε έναν Ευρωπαϊκό προορισμό.

Ο Σπύρος Γαληνός αντί να ακολουθήσει όλο αυτό τον καιρό την Κυβερνητική πολιτική έπρεπε να είναι μπροστάρης σε όλους τους αγώνες του Λεσβιακού Λαού για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Λέσβος.

Τον είδατε κανείς να είναι στην πρώτη γραμμή κάποιας διαμαρτυρίας και να ορθώνει το ανάστημά του;

ΟΧΙ…

Αντίθετα…

Τον είδαμε να τον πολιορκούν οι δημότες της Λέσβου στο Δημαρχείο, να προπηλακίζεται στη Μόρια από τους ταλαιπωρημένους κατοίκους της και να ακούει όλο αυτό το διάστημα τις διαμαρτυρίες όλων των συμπολιτών του, που τον ψήφισαν για Δήμαρχο ώστε να υπερασπίζεται τα δικά τους συμφέροντα, τα συμφέροντα του τόπου του και όχι των εκάστοτε κυβερνητικών αποφάσεων.

Αν ανατρέξει κανείς στο αρχείο του LesvosNews.gr θα δει δεκάδες θέματα και βίντεο με αναφορές στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα της Λέσβου…

Το βλέπαμε τρία χρόνια τώρα…

Το έβλεπε όλος ο κόσμος…

Μόνο ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός δεν το έβλεπε, ή έκανε πως δεν το βλέπει…

Τώρα λοιπόν και τρία χρόνια κατόπιν εορτής, η Δημοτική Αρχή του Σπύρου Γαληνού μας στέλνει το παρακάτω ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου…

Τώρα όμως είναι αργά για δάκρυα …Σπύρο !!!

Μάλλον δε περπατάς από ντροπή στους δρόμους της Μυτιλήνης…

Παντού βλέπεις μόνο μετανάστες…

Στην πλατεία Σαπφούς οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται γιατί οι πελάτες τους φοβούνται να πάνε έστω και για καφέ…

Τη νύχτα δεν κυκλοφορεί κανείς σε απόμερα σοκάκια…

Οι καθημερινές σχεδόν επιθέσεις για ληστείες κλπ είναι στο αστυνομικό δελτίο…

Στην προκυμαία στα 20 άτομα που βλέπει κανείς περπατώντας, τα 15 είναι μετανάστες που βολτάρουν ή ψαρεύουν και οι άλλοι 5 Έλληνες !!!

Ποτέ δεν σταθήκαμε απέναντι σε ανθρώπους που έχουν έρθει στη Λέσβο είτε από εμπόλεμες περιοχές είτε έχουν κάποια αληθινή ανάγκη…

Όμως πρέπει να καταλάβει ο Σπύρος Γαληνός ότι εκτός από τους μετανάστες υπάρχουν και οι κάτοικοι της Λέσβου !!!

Σήμερα θα ανατρέξουμε σε ένα βίντεο από το αρχείο του LesvosNews.gr, όπου χαριτολογώντας δηλώνετε Δήμαρχος Λέσβου, Συρίας, Αφγανισταν κλπ

Σήμερα φαίνεται τόσο αληθινό και τόσο προφητικό…

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Για την ενημέρωση των αναγνωστών/ακροατών/τηλεθεατών σας, σας γνωστοποιούμε το παρακάτω ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, της 6ης Νοεμβρίου 2017.

“Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη συνάντηση των Δημάρχων στη Βουλή για το μεταναστευτικό και καθορισμός ενεργειών-δράσεων.

 Σήμερα την 6η Νοεμβρίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19.30 το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια  έκτακτη συνεδρίαση στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Κουντουριώτη 1, Μυτιλήνη), ύστερα από την  αριθ. πρωτ. 68777/6-11-2017 κατεπείγουσα πρόσκληση του Προέδρου, που δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους Δημοτικούς Συμβούλους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ψάνης Γεώργιος, διαπίστωσε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο σαράντα πέντε (45) μελών, ήταν παρόντα τα  τριάντα τέσσερα (34) μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ήτοι:

 

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ                 ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ
1.      Ψάνης Γεώργιος (πρόεδρος)

2.      Φλώρος Γεώργιος (αντιπρόεδρος)

3.      Ακριώτης Δημήτριος

4.      Αλβανόπουλος Παναγιώτης

5.      Αμπουλός Ιωάννης

6.      Αντωνέλλη Αναστασία

7.      Αποστόλου Στέφανος

8.      Αρμενάκας Εμμανουήλ

9.      Αστυρακάκης Κωνσταντίνος

10. Βέρρος Ταξιάρχης

11. Γεωργούλας Ευστράτιος

12. Δαγκλής Ευστράτιος

13. Θεοδώρου Φωκίων-Γεώργιος

14. Ιωσηφέλλη Αθηνά

15. Καραγεωργίου Ευστράτιος

16. Καρασάββας Νικόλαος

17. Καρπέλης Νικόλαος

18. Κατζανός Γεώργιος

19. Κατσαβέλλης Παναγιώτης

20. Κοτζαδημητρίου Κωνσταντίνα

21. Κουμαράς Αντώνιος

22. Κουνιαρέλλης Ηλίας

23. Κυρατζής-Χρυσοστόμου Ευστρ.

24. Παυλής Ευάγγελος

25. Πνακά Ταξιαρχούλα

26. Ρούσσης Μιχαήλ

27. Στεργίου Θεόδωρος

28. Ταμβακέλλης Μιχαήλ

29. Τζιμής Ευστράτιος

30. Τσιριγώτη Νίκη

31. Τσουπής Παναγιώτης

32. Χαραλάμπους Συμεών

33. Χρυσάφης Νικόλαος

34. Ψωμάς Νικόλαος

 

1.      Γιαννίκου Μαρία (γραμματέας)

2.      Αλεξίου Δημήτριος      (δικαιολογημένα απών)

3.      Γυμνάγος Προκόπιος

4.      Ζωγράφου-Στεριανού Χρυσούλα (δικαιολογημένα απούσα)

5.      Καραγιάννης Δημήτριος

6.      Καραγιάννης Θεόδωρος

7.      Κατσαρός  Κωνσταντίνος (δικαιολογημένα απών)

8.      Μόλβαλη Ελένη           (δικαιολογημένα απούσα)

9.      Ξανθούλης Ιωάννης

10. Τσαμπλάκος Προκόπιος

11. Χατζηχρήστου Ιγνάτιος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Δήμαρχος κ. Γαληνός Σπυρίδων προσκλήθηκε νόμιμα και παρίσταται στη συνεδρίαση.

Επίσης προσκλήθηκαν νόμιμα όλοι οι Πρόεδροι των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων  του Δήμου Λέσβου.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε η κα Νίκη Χωριατέλλη υπάλληλος του Δήμου, για την τήρηση των πρακτικών.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

 

 • Κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος ημερήσιας αποχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλβανόπουλος Παναγιώτης.
 • Πριν την ψηφοφορία του 1ου θέματος ημερήσιας διάταξης αποχώρησαν τα μέλη των δημοτικών παρατάξεων «Αδέσμευτος Συνδυασμός για τη Λέσβο» κ.κ. Κυρατζής-Χρυσοστόμου Ευστράτιος, Καραγεωργίου Ευστράτιος, Κουμαράς Αντώνιος, Δαγκλής Ευστράτιος, Φλώρος Γεώργιος, «Λαϊκή Συσπείρωση» κ.κ. Τσιριγώτη Νίκη, Κοτζαδημητρίου Κων/να, «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου», κ. Παυλής Ευάγγελος.

 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος εισηγούμενος το 1ο  θέμα ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον δήμαρχο κ. Γαληνό Σπυρίδωνα  ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα μετά και την συνάντηση των πέντε δημαρχών στη Βουλή.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ψάνης Γεώργιος ανέγνωσε το παρακάτω Σχέδιο Απόφασης για το ανωτέρω θέμα, ήτοι:

 

«ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 η Λέσβος με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, αντιμετώπισε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις για λογαριασμό της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. Η τοπική κοινωνία με την καθοριστική και πολύπλευρη δράση του Δήμου Λέσβου, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έπραξαν αυτό που επέβαλλε το ανθρωπιστικό καθήκον συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινότητα, η οποία χαρακτήρισε τη Λέσβο το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Δύο χρόνια μετά την κρίση του 2015, οι υποσχέσεις από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποσυμφόρηση των νησιών και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος δεν έχουν εκπληρωθεί. Παράλληλα, η εφαρμοζόμενη από την Ελληνική Κυβέρνηση Ευρωπαϊκή πολιτική, που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό, προκαλεί τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο και συνεπώς τη σταδιακή μετατροπή του νησιού μας σε ένα νησί φυλακή, γεγονός για το οποίο έγκαιρα και με κάθε πρόσφορο τρόπο είχαμε προειδοποιήσει τους αρμόδιους παράγοντες.

Οι συνθήκες κρίσης του 2015 έχουν παρέλθει και η κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό έχει αλλάξει ριζικά. Γι’ αυτό το λόγο, πιστοί στο καθήκον της προστασίας του νησιού μας αλλά και στο ανθρωπιστικό μας καθήκον πέρα και πάνω από κάθε πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, θεωρούμε χρέος μας να αντιδράσουμε δυναμικά, μαζικά , υπεύθυνα και υπερκομματικά στις πολιτικές που επιθυμούν να μετατρέψουν τη Λέσβο, το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, αλλά και γενικότερα την Ελληνική μεθόριο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταρράκωσης κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου :

 • Διαπιστώνοντας την παντελή απουσία πολιτικής βούλησης για την πραγματοποίηση της αποσυμφόρησης της Λέσβου, όπως πασιφανέστατα προκύπτει και από τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε η διαχείριση των προσφυγικών ροών
 • Βλέποντας με αγανάκτηση τον στυγνό – πλέον – εκβιασμό που υφίσταται η τοπική κοινωνία μέσα από την αδράνεια του αρμόδιου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και γενικότερα της Κυβέρνησης
 • Θεωρώντας αντισυνταγματικό και σαφέστατα αναποτελεσματικό το μέτρο του γεωγραφικού περιορισμού, το οποίο μετατοπίζει όλο το βάρος διαχείρισης του προβλήματος στα νησιά, καθιστώντας κατ’ ουσίαν τους συμπολίτες μας πολίτες δεύτερης κατηγορίας
 • Έχοντας χρέος να προστατεύσει την κοινωνική συνοχή στην ακριτική και κατά συνέπεια κρίσιμης εθνικής σημασίας περιοχή της Λέσβου
 • Επιδιώκοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο και αρνούμενοι να χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

 • Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, τη διατήρηση του αριθμού αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και με ασφάλεια από τις υφιστάμενες δομές και τη μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
 • Να δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας, αλλά και στην σχεδιαζόμενη χρησιμοποίηση πλωτών κέντρων.
 • Να ζητήσει α) την διερεύνηση των καταγγελιών ότι Μ.Κ.Ο. ή ορισμένα μέλη τους έχουν διασυνδέσεις με διακινητές, β) αστυνόμευση στα σημεία όπου βγαίνουν οι βάρκες με πρόσφυγες – μετανάστες για να ελεγχθεί αν υπάρχουν άτομα που όπως καταγγέλλεται τους κατευθύνουν
 • Να αντισταθεί δυναμικά με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου από το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης σε νησί φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους
 • Να αντισταθεί με κάθε τρόπο στον διαφαινόμενο κίνδυνο να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να καταστραφεί η τοπική κοινωνία, με βάση το συμφέρον του τόπου μας
 • Να μην τοποθετηθεί εξέδρα επισήμων στην παρέλαση της επετείου της 8ης Νοεμβρίου και στο χώρο των επισήμων να παραστεί μόνο ο Μητροπολίτης, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ και ο εκπρόσωπος των Αντιστασιακών
 • Να κλιμακώσει δυναμικά τις κινητοποιήσεις σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί και δεν γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας
 • Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα αιτήματα μας να καλέσει το λαό της Λέσβου σε μαζική ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Ευρωπαϊκής πολιτικής του γεωγραφικού περιορισμού αλλά και της Κυβερνητικής αδράνειας».

 

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση -η οποία περιλαμβάνεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά- κατά την οποία τέθηκαν ερωτήσεις, ζητήθηκαν διευκρινίσεις και δόθηκαν απαντήσεις από το Δήμαρχο κ. Γαληνό, έγιναν τοποθετήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα μέλη του Σώματος.

ΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Αφού έλαβε υπόψη του:

 1. Τις διατάξεις των άρθρων 65 και 67 του νόμου 3852/2010 «πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
 2. Το κατατεθέν από τη δημοτική αρχή σχέδιο απόφασης που είναι συνημμένο και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης.
 3. Την προφορική εισήγηση του δημάρχου κ.Γαληνού Σπυρίδωνα
 4. Τη συζήτηση επί του θέματος που προηγήθηκε
 5. Το τελικό διαμορφωθέν σχέδιο απόφασης
 6. Τη γενόμενη ψηφοφορία, κατά την οποία καταμετρήθηκαν:
 • Παρόντες κατά την ψηφοφορία: Είκοσι πέντε (25) Δημοτικοί Σύμβουλοι
 • «Υπέρ»: Είκοσι ένα (21) Δημοτικοί Σύμβουλοι
 • «Κατά»: Δύο (2) Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι κ.κ. Γεωργούλας Ευστράτιος, Χρυσάφης Νικόλαος
 • «Λευκό»: Δύο (2) Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι κ.κ. Ακριώτης Δημήτριος, Τζιμής Ευστράτιος

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 

 

 • Να αντισταθεί δυναμικά με κάθε τρόπο στην προσπάθεια μετατροπής της Λέσβου από το νησί της ανθρωπιάς, της ειρήνης και της αλληλεγγύης σε νησί φυλακή για χιλιάδες ανθρώπους
 • Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας, τη διατήρηση του αριθμού αιτούντων άσυλο που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και με ασφάλεια από τις υφιστάμενες δομές και τη μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
 • Να δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας, αλλά και στην σχεδιαζόμενη χρησιμοποίηση πλωτών κέντρων.
 • Να ζητήσει α) την διερεύνηση των καταγγελιών ότι Μ.Κ.Ο. ή ορισμένα μέλη τους έχουν διασυνδέσεις με διακινητές, β) αστυνόμευση στα σημεία όπου βγαίνουν οι βάρκες με πρόσφυγες – μετανάστες για να ελεγχθεί αν υπάρχουν άτομα που όπως καταγγέλλεται τους κατευθύνουν
 • Να αντισταθεί με κάθε τρόπο στον διαφαινόμενο κίνδυνο να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να καταστραφεί η τοπική κοινωνία, με βάση το συμφέρον του τόπου μας
 • Στην εξέδρα επισήμων στην παρέλαση της επετείου της 8ης Νοεμβρίου να παραστεί μόνο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ με το επιτελείο του και ο εκπρόσωπος των Αντιστασιακών
 • Να κλιμακώσει δυναμικά τις κινητοποιήσεις σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε περίπτωση που η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί και δεν γίνει σεβαστή η βούληση της τοπικής κοινωνίας
 • Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης στα αιτήματα μας να καλέσει το λαό της Λέσβου σε μαζική ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Ευρωπαϊκής πολιτικής του γεωγραφικού περιορισμού αλλά και της Κυβερνητικής αδράνειας», περιφρουρούμενη από τους ίδιους τους Δημοτικούς Συμβούλους
 • Να ζητηθεί από τους βουλευτές της Λέσβου να καταθέσουν κοινή δήλωση του αιτήματος αποσυμφόρησης του νησιού

 Αναθέτει στον δήμαρχο κ. Γαληνό Σπυρίδωνα την εκτέλεση του παρόντος και  κάθε άλλη περαιτέρω ενέργεια.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 813.

Μετά τη σύνταξή του το πρακτικό υπογράφηκε όπως παρακάτω:

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού                  Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου

            Συμβουλίου Λέσβου

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο