Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου γιορτάστηκε στη Μυτιλήνη η επέτειος της 8ης Νοεμβρίου

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου γιορτάστηκε σήμερα στη Λέσβο η 106 επέτειος της 8ης Νοεμβρίου 1912 ημέρα κατά την οποία το νησί απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε νωρίς σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη και αμέσως κατευθύνθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου όπου του έγινε θερμή υποδοχή από Τοπικές Αρχές και πλήθος κόσμου.

Μετά το τέλος της Θείας Δοξολογίας ο κ. Παυλόπουλος οδηγήθηκε στο Μνημείο των Πεσόντων όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον ίδιο.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στην Προκυμαία Μυτιλήνης όπου παρακολούθησε την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης ο επισμηναγός  Γεώργιος Παπαδάκης που είχε κλέψει την παράσταση στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου με την αεροπορική επίδειξη που έκανε με την ομάδα «ΖΕΥΣ» και το μήνυμα που είχε στείλει από τον ασύρματο προς όλους τους Έλληνες έκανε με το F16 εντυπωσιακούς ελιγμούς πάνω από τη Μυτιλήνη κάνοντας μικρούς και μεγάλους να στρέψουν τα βλέμματά τους προς τους ουρανούς για να απολαύσουν το θέαμα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μέσα από την ομιλία του έστειλε σαφές μήνυμα προς του γείτονες μας Τούρκους για ειρήνη και φιλία στο Αιγαίο αλλά παράλληλα και την επισήμανση ότι “Θα υπερασπισθούμε την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας” αν χρειαστεί.

Μπροστά στο σημείο που αποβιβάστηκε ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης παρελαύνει στη Μυτιλήνη η προεδρική φρουρά για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη

Η ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου:

«Εορτάζουμε σήμερα, με την δέουσα λαμπρότητα, την 106η Επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους εμβληματικούς πρωταγωνιστές της. Και έχουμε χρέος να θυμόμαστε, ως Λαός και ως Έθνος, ότι η απελευθέρωση της Λέσβου ήταν μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας μας, καθώς επρόκειτο για ένα μεγάλο βήμα στην πορεία της Χώρας μας προς την Εθνική της ολοκλήρωση.

Από εδώ, την Λέσβο, και στο πλαίσιο αυτής της Επετείου στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την φίλη και γείτονα Τουρκία, το εξής διπλό μήνυμα:

Πρώτον, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλους και, ειδικότερα ως προς την Τουρκία, ευνοούμε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, διαφωνώντας ριζικά με ορισμένες φωνές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχυρίζονται το αντίθετο. Τούτο όμως εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό, εκ μέρους όλων και κυρίως εκ μέρους της Τουρκίας, του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δεύτερον, είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, πάντα, υπό συνθήκες αρραγούς ενότητας, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας, που είναι και σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρόνια Πολλά.»

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο