Κραυγή απόγνωσης από τους γιατρούς: “Μείναμε με τρεις αναισθησιολόγους… Δεν έχουμε γιατρούς…”

“Σε δεινή κατάσταση έχει βρεθεί από τις αρχές του Μαΐου το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Από τους πέντε αναισθησιολόγους που υπηρετούσαν μέχρι το περασμένο Δεκέμβριο, έχουν μείνει μόνο τρεις. Ένας αναισθησιολόγος συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου και άλλος ένας διορίστηκε σε κενή θέση στο Νοσοκομείο Λήμνου.

Οι τρεις αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του τμήματος. Ακόμα και αν εκτελούν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ενεργών εφημεριών, αδυνατούν να καλύψουν όλες τις μέρες του μήνα. Τα χειρουργεία (τακτικά και επείγοντα), που εκτελούνται ανέρχονται στα 2000 ετησίως, με αυξητική τάση πάνω από 10% τον προηγούμενο χρόνο. Από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί 850 χειρουργεία και 150 μαιευτικές επεμβάσεις, υπό την ευθύνη του Τμήματος. Τέλος οι αναισθησιολόγοι έχουν αναλάβει τις διακομιδές ασθενών, από και προς το αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Για την αποχώρηση των δύο αναισθησιολόγων οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 2ης ΥΠΕ έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και επανειλημμένα εδώ και έξι μήνες. Όμως δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, για να μη φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο. Λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού, όπου λόγω της τουριστικής κίνησης οι ανάγκες θα αυξηθούν, οι εναπομείναντες αναισθησιολόγοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες. Η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, δεν έλαβε υπόψη της, πως οι συνθήκες στα νησιά είναι εντελώς διαφορετικές. Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα διακομιδής περιστατικού σε νοσοκομείο γειτονικής πόλης, όπως συμβαίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η κατάσταση του Αναισθησιολογικού δεν είναι εξαίρεση. Ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες και σε όλα τα τμήματα. Αποδεικνύεται στην πράξη πως το τίμημα για τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση, είναι η αποψίλωση και η διάλυση των δομών της δημόσιας περίθαλψης και γενικότερα της κοινωνικής μέριμνας. Για να αναταχθεί η κατάσταση κατάρρευσης του συστήματος, πρέπει να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

Η υπομονή των συναδέλφων μας, έχει εξαντληθεί. Απαιτούμε να δοθεί λύση τώρα. Να ενισχυθεί άμεσα το τμήμα με τουλάχιστον έναν αναισθησιολόγο. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κρίσης της μιας θέσης αναισθησιολογίας, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Να προκηρυχθεί άμεσα άλλη μια κενή θέση αναισθησιολόγου. Στα πλαίσια της συμμετοχής μας στη Γενική Απεργία στις 17 Μαΐου, την ημέρα της απεργίας δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα τακτικό χειρουργείο, παρά μόνο τα άκρως επείγοντα. Ενημερώνουμε τους υπεύθυνους πως αν δεν δοθεί άμεσα λύση, το επόμενο διάστημα το Αναισθησιολογικό Τμήμα θα αναστείλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων.”

Μυτιλήνη, 12 Μαΐου 2017

ο Πρόεδρος                      ο Γραμματέας

Παυλής Στρατής             Χρυσαφίδης Νίκος

ΣΗΜΕΙΩΣΗ LESVOSNEWS.GR

Μετά αναρωτιόμαστε γιατί χάνονται άδικα ζωές στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης…

Το έχουμε γράψει πολλές φορές…

Δεν φταίνε πάντα οι γιατροί, για όσα  συμβαίνουν στο Νοσοκομείο της πόλης μας…

Κι αυτοί είναι άνθρωποι…

Χρειάζονται τα στοιχειώδη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους…

Δεν είναι θαυματοποιοί !!!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο