Κώστας Αστυρακάκης: “Όχι σε νέες δομές φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο… Θέλουμε αποσυμφόρηση…”

astirakakis-domes

Την κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα.

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Αστυρακάκης αναφέρει:

«Κάποια πράγματα ομολογήθηκαν από την Κυβέρνηση, δια στόματος του κ. Μουζάλα, και κάποια άλλα συνάγονται από τα γεγονότα και κάνουν την πραγματικότητα οδυνηρή.

Ομολογήθηκε πως δεν το αναφέρει η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας αλλά  είναι τακτική επιλογή να παραμείνουν οι πρόσφυγες στα νησιά, διότι έτσι μόνο εγκλωβίζονται και δεν προωθούνται στην Ευρώπη.  Αυτό το νόημα έχει και η μεγάλη καθυστέρηση παροχής ασύλου. Ο αριθμός θα αυξάνεται και θα παρουσιάζεται η ανάγκη δημιουργίας τρίτης και τέταρτης δομής κλπ».

«Το επιχείρημα ότι κάνουν τρίτη δομή, για να μην στοιβάζονται  οι καημένοι οι άνθρωποι στην Μόρια, είναι άθλιο. Εδώ και δυο χρόνια οι προσπάθειες των κυβερνόντων να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, δεν απέδωσαν. Προφανώς αυτή η κατάσταση αποθαρρύνει άλλους να έρθουν από τα Μικρασιατικά παράλια. Έτσι εξηγείται ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση – σύμφωνα με την ειδησεογραφία- για υποδομές στους καταυλισμούς των προσφύγων».

«Ο εγκλωβισμός λοιπόν και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, σπρώχνουν τους ανθρώπους αυτούς στην απόγνωση και στην παραβατικότητα. Μια παραβατικότητα που έχει τις επιπτώσεις της στην τοπική κοινωνία, που έχει κι αυτή τα δικά της οξυμένα προβλήματα λόγω της κρίσης. Οι κινητοποιήσεις, οι αντιπαλότητες, οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες ένθεν και ένθεν, δημιουργούν το υπόβαθρο και πρόσφορο έδαφος για την επικράτηση ακραίων ρατσιστικών αντιλήψεων αλλά και μια πολύ άσχημη εικόνα για το νησί, που θα έχει τις επιπτώσεις της στον Τουρισμό. Τα επακόλουθα αυτής της κατάστασης εμφανίστηκαν ήδη στην Χίο, όπου ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις τσάρτερ για το Καλοκαίρι και ουσιαστικά το νησί διαγράφηκε τελείως από τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

«Επομένως, με την δημιουργία νέων hot spot, απλά θα αυξάνουμε τον αριθμό των εγκλωβισμένων προσφύγων στο νησί, οι οποίοι εύκολα μπορούν να γίνουν παιχνίδι στα σχέδια και στις επιδιώξεις γειτόνων, αφού εξαιτίας της εκρηκτικής -γεωπολιτικά- κατάστασης στην περιοχή και του παραλογισμού που επικρατεί,  η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, κερδίζουν έδαφος καθημερινά στα νησιά μας. Η παρερμηνεία  -επί μακρόν μάλιστα- της συμφωνίας της Ε.Ε. – Τουρκίας, από τον κ. Μουζάλα, δημιουργεί ζήτημα αξιοπιστίας, εντείνοντας περαιτέρω την αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Η περίπτωση της απόρριψης του αιτήματός μας για μειωμένο Φ.Π.Α., καταποντίζει την οικονομία του νησιού μας  και οι κάτοικοι ωθούνται μαζικά σε επισκέψεις για φτηνά ψώνια, στα απέναντι παράλια».

«Η κατάσταση δεν έχει εκτιμηθεί και αξιολογηθεί σωστά από την κυβέρνηση.  Μένουμε όμως με την απορία , αν πρόκειται για αδιαφορία, για ελαφρότητα ή ανικανότητα.  Εν κατακλείδι.Ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί το νησί μας, είναι να εμποδίσουμε δυναμικά την δημιουργία κάθε νέας δομής και να απαιτήσουμε να αποσυμφορηθούν άμεσα οι άλλες δύο δομές, με μια δίκαιη μοιρασιά σε όλη την ελληνική επικράτεια, μένοντας στο νησί ο αριθμός που μας αναλογεί. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει σοβαρά το μέλλον του τόπου μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο