Κοινή δήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2018

Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωσή μας είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω φύλου και μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί: η Ευρώπη είναι ένας από τους τόπους που προσφέρουν στις γυναίκες τον μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας και ισότητας παγκοσμίως.
Το έργο μας όμως δεν έχει ολοκληρωθεί — έχουμε ακόμη πολύ δρόμο έως την επίτευξη της πλήρους ισότητας. Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιστατικά παρενόχλησης, κακοποίησης και βίας. Οι γυναίκες επίσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ συχνά εμπόδια με τη μορφή της «γυάλινης οροφής», καθώς λαμβάνουν χαμηλότερες αμοιβές και έχουν λιγότερες ευκαιρίες ανέλιξης στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό στίβο.
Επιθυμούμε την επίτευξη ισότητας για τα κορίτσια και για τις γυναίκες σε όλες τις πτυχές της ζωής: πρόσβαση στην εκπαίδευση, ίση αμοιβή για ίση εργασία, πρόσβαση σε ηγετικές θέσεις στον εταιρικό κλάδο και στην πολιτική, καθώς και προστασία από τη βία.
Η προώθηση της ανάληψης ηγετικών θέσεων από τις γυναίκες και της οικονομικής τους ενδυνάμωσης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει νέα νομοθεσία σχετικά με τη βελτίωση του συνδυασμού επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους εργαζόμενους γονείς και τα άτομα που παρέχουν φροντίδα σε άλλα άτομα, καθώς και ένα σχέδιο δράσης σχετικά με τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων• και φροντίζουμε επίσης να δίνουμε το παράδειγμα: τον Φεβρουάριο του 2018 ο αριθμός των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήλθε σε 36 %, από το 11 % στο οποίο ανερχόταν όταν αναλάβαμε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2014. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει δεσμευτεί να ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 40 % έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή έως το τέλος της θητείας μας.
Είμαστε επίσης συνεπείς σε όλες τις πτυχές όλων των πολιτικών μας, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της δράσης, με την προώθηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών. Η πολιτική μας συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του θεματολογίου για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια. Οι εφετινές ευρωπαϊκές ημέρες ανάπτυξης θα επικεντρωθούν στον ζωτικό ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ισότιμη συμμετοχή και στον ηγετικό ρόλο τους σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, φέτος η ΕΕ έχει την ηγεσία της πρωτοβουλίας «Έκκληση για δράση σχετικά με την προστασία κατά της βίας λόγω φύλου», στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 60 χώρες και οργανισμοί, που καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν την αντιμετώπιση της βίας στις ανθρωπιστικές κρίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδράμει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο, που βρίσκονται υπό μετακίνηση ή εκτοπίζονται και που είναι θύματα βίας, όπως μέσω της πρωτοβουλίας «Spotlight», καθώς και τις γυναίκες και τα κορίτσια που αποκλείονται από την εκπαίδευση, από την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού, από την αγορά εργασίας και γενικότερα από τον πολιτικό βίο. Πάνω από 15 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας δημοτικού σχολείου, σε όλον τον κόσμο, δεν πηγαίνουν στο σχολείο κι έτσι η ΕΕ βοηθά να ενισχυθεί η πρόσβαση στην εκπαίδευση από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή έως τη Νοτιοανατολική Ασία.
Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ισονομίας και δικαιοσύνης στην Ευρώπη — είναι επίσης αναγκαία για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, ασφάλειας, προόδου, οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η επένδυση στο δυναμικό των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί επένδυση στο σύνολο της κοινωνίας μας και αποτελεί ευθύνη των ανδρών και των αγοριών όσο και των γυναικών και των κοριτσιών.

Οι υπογράφοντες και οι υπογράφουσες:
Ο πρώτος Aντιπρόεδρος, κ. Φρανς Τίμερμανς
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας / Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φεντερίκα Μογκερίνι
Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, κ. Γκίντερ Έτινγκερ
O Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, κ. Γιοχάνες Χαν
Ο Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κ. Νέβεν Μίμιτσα
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. ΔημήτρηςΑβραμόπουλος
Η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν
Ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, κ. Πιέρ Μοσκοβισί
Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης
Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Βιέρα Γιούροβα
Ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. ΤίμπορΝάβρατσιτς
Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Κορίνα Κρέτσου
Ο Επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, κ. Κάρλος Μοέδας
Η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ

Περισσότερες πληροφορίες
Συχνές ερωτήσεις (στα αγγλικά)

Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων σχετικά με την έκθεση για τις γυναίκες στον κλάδο της τεχνολογίας (στα αγγλικά και λιθουανικά)

Στις 8 Μαρτίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις δώδεκα επικρατέστερες για το ενωσιακό βραβείο γυναικείας καινοτομίας, το μεγαλύτερο στο είδος του βραβείο παγκοσμίως. Από το 2011 βραβεύονται με αυτό γυναίκες που συνδύασαν την επιστημονική αριστεία με την επιχειρηματική επιτυχία. (στα αγγλικά)

Στις 5 και 6 Ιουνίου η Επιτροπή θα διοργανώσει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης(#shEDDs), οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στις γυναίκες και στα κορίτσια που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης ανάπτυξης. (στα αγγλικά)
Το ετήσιο συνέδριο θεμελιωδών δικαιωμάτων για τα δικαιώματα των γυναικών σε ταραγμένους καιρούς επικεντρώθηκε στη βία και στην παρενόχληση κατά των γυναικών, καθώς και στην οικονομική και πολιτική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα και στον συνδυασμό επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής. (στα αγγλικά)

Η δρομολόγηση της πρωτοβουλίας «Spotlight» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη εστιάζεται στην αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο σε παγκόσμιο επίπεδο. (στα αγγλικά)
Δείκτης ισότητας των φύλων 2017 (στα αγγλικά)
Βίντεο ευαισθητοποίησης για τη βία κατά των γυναικών (στα αγγλικά)
Η Δήλωση στον ιστότοπο της ΕΕ (Statement in English)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο