Κατατέθηκε η τροπολογία για τη διάσπαση των 5 Δήμων – Ήρθαν οι πρώτες σφοδρές αντιδράσεις

Κατατέθηκε πριν λίγη ώρα στην Βουλή η τροπολογία  για την διάσπαση των Δήμων πέντε δήμων μεταξύ αυτών και της Κεφαλονιάς.  Πλέον η Κεφαλονιά “σπάει” σε τρεις δήμους, ενώ η διάσπαση αφορά και τους δήμους Κέρκυρας, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων–Βελβεντού.

Πιο συγκεκριμένα

ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 1) Δήμος Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Αργοστολίου, β) Ελειού – Προνών, γ) Λειβαθούς και δ) Ομαλών. 2) Δήμος Ληξουρίου, με έδρα το Ληξούρι, αποτελούμενος από τη Δημοτική Ενότητα Παλικής . 3) Δήμος Σάμης, με έδρα τη Σάμη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Ερίσου, β) Πυλαρέων και γ) Σάμης

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1) Δήμος Bόρειας Κέρκυρας, με έδρα την Αχαράβη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Αγίου Γεωργίου, β) Εσπερίων, γ) Θιναλίου και δ) Κασσωπαίων. 2) Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Αχιλλείων, β) Ερεικούσσης, γ) Κερκυραίων, δ) Μαθρακίου ε) Οθωνών στ) Παλαιοκαστριτών, ζ) Παρελίων και η) Φαιάκων. 3) Δήμος Νότιας Κέρκυρας, με έδρα τη Λευκίμμη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Κορισσίων, β) Λευκιμμαίων και γ) Μελιτειέων.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ 1) Δήμος Μυτιλήνης, με έδρα τη Μυτιλήνη, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Αγιάσου, β) Γέρας, γ) Ευεργέτουλα, δ) Λουτροπόλεως– Θερμής, ε) Μυτιλήνης και στ) Πλωμαρίου. 2) Δήμος Δυτικής Λέσβου, με έδρα την Καλλονή, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Αγίας Παρασκευής, β) Ερεσού – Αντίσσης, γ) Καλλονής, δ) Μανταμάδου, ε) Μήθυμνας, στ) Πέτρας και ζ) Πολιχνίτου.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ 1) Δήμος Ανατολικής Σάμου, με έδρα την πόλη της Σάμου, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Βαθέος και β) Πυθαγορείου. 2) Δήμος Δυτικής Σάμου, με έδρα το Καρλόβασι, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Καρλοβασίου και β) Μαραθοκάμπου.

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ 1)  Δήμος Σερβίων, με έδρα τα Σέρβια, αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες α) Σερβίων, β) Καμβουνίων και γ) Λιβαδερού. 2) Δήμος Βελβεντού, με έδρα το Βελβεντό, αποτελούμενος από τη Δημοτική Ενότητα Βελβεντού. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταγράφει το οικονομικό κόστος της Τροπολογίας με   Ετήσια δαπάνη από την κάλυψη του κόστους για τη σύσταση 7 επιπλέον θέσεων Δημάρχων και 28 επιπλέον θέσεων Αντιδημάρχων, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο ποσό των 882.000,00 ευρώ περίπου συνολικά. Η τροπολογία θα έρθει προς ψήφιση στην βουλή την Τετάρτη.

Γιώργος Χαλαβαζής  Πηγή: www.inkefalonia.gr

ΠΕΔ-ΚΜ: Πλήρως αντίθετη στην προωθούμενη διάσπαση των Δήμων

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της σημερινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) ο πρόεδρος, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου αναφορικά με τις εκκρεμότητες, τις ασάφειες και τα κενά, στις εκλογικού περιεχομένου διατάξεις, του «Κλεισθένη Ι» και την επικείμενη διάσπαση πέντε Δήμων της χώρας.

Εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο γεγονός ότι προωθείται διάσπαση των Δήμων, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που δείχνει σοβιετολαγνεία και.. Σοβιετία. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση για εκλογομαγειρέματα και κομματικά μαγειρέματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης είπε πως  συζητήθηκε στην εκτελεστική γραμματεία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑδηλαδή μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση.Εκλογομαγειρέματα και κομματικά μαγειρέματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. «Θα το περάσουν αυτή την εβδομάδα στη βουλή, χωρίς να ξέρουμε τίποτα, χωρίς να ερωτηθούμε. Και αυτό δείχνει Σοβιετία. Που συμβαίνουν αυτά; σε ποια χώρα; Ποιος δημοκρατικός πολίτης μπορεί να δεχτεί, εν αγνοία της  αυτοδιοίκησης και των οργάνων της, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι με το άρθρο 102 του συντάγματος προστατεύεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων; Παραμονές δημοτικών και βουλευτικών εκλογών. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ανοίξει το θέμα μετά τις εκλογές σε ήρεμη κατάσταση» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στις εκλογικού περιεχομένου διατάξεις στο νόμο του «Κλεισθένη Ι», εκφράζοντας για αυτό την έντονη διαμαρτυρία του.

«Διαμαρτυρόμαστε, έντονα δημόσια και καταγγέλλουμε δημόσια το φαινόμενο 80 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου να μην έχει καθοριστεί ξεκάθαρα το πλαίσιο  κατάρτισης των ψηφοδελτίων, οι ποσοστώσεις και ποιες θα είναι τελικά,. Επίσης αν θα ληφθεί υπόψη οι Ντε – φάκτο ή ο μόνιμος πληθυσμός για τον καθορισμό των εκλεγομένων σε κάθε εκλογική περιφέρεια δημοτικών συμβούλων και πολλές άλλες λεπτομέρειες, τις οποίες επισημάναμε πολλές φορές – και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον περασμένο Δεκέμβριο – και μέσω επιστολών. Πέρασαν τρεις και πλέον μήνες και δεν θεσμοθετήθηκε τίποτα από όλα αυτά. Αντί τούτου, βλέπουμε πως 60 μέρες  πριν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων  και 80 μέρες πριν από την κατάθεση των ψηφοδελτίων. Καλείται ένας υποψήφιος δήμαρχος να διαχειριστεί την αβεβαιότητα, το άγχος, την άγνοια την μη διασαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για τις επόμενες εκλογές. Αυτό είναι μια απαράδεκτη κατάσταση την οποία εκθέτουμε δημόσια και την καταγγέλλουμε» τόνισε ο ίδιος.

Προσφυγές για τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων

Στην άσκηση των προσφυγών για να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση η οποία, προβλέπει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αποφάσισε να εμμείνει το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ. Ο πρόεδρος του οργάνου κ. Κυρίζογλου υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή, παρά την παράταση που δόθηκε ως τον Ιούλιο του 2019, «βάλλει ευθέως κατά του συνταγματικού προστατευτικού πλαισίου περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων».

Ανακοίνωσε μάλιστα πως πολλοί Δήμοι έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης, προκειμένου να μην εφαρμοστεί ποτέ αυτό το μέτρο και περιμένουν να οριστεί δικάσιμος.

«Οι αντιδράσεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφεραν αποτελέσματα. Ήδη εκδόθηκε τροποποιητική νέα υπουργική απόφαση από τον κ. Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με την οποία αναστέλλεται η έναρξη εφαρμογής της προηγούμενης εφαρμογής απόφασης με βάση την οποία έπρεπε οι δήμοι να μεταφέρουν τα όποια χρήματα έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤΤΕ). Οι Δήμοι με τις οικονομικές τους επιτροπές και τα δημοτικά τους συμβούλια αποφασίσαμε την προσφυγή και ήδη προσέφυγαν πάρα πολλοί μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αμπελόκηπων -Μενεμένης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και περιμένουμε να οριστεί δικάσιμος προς ακύρωση της μη νόμιμης, αντισυνταγματικής υπουργικής απόφασης, η οποία βάλει ευθέως κατά του συνταγματικού προστατευτικού πλαισίου περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων. Είτε πρόκειται για τον Ιούλιο, είτε πρόκειται για κάθε Ιούλιο να μην υπάρχει αυτή η υπουργική απόφαση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ

 www.aftodioikisi.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο