Καταγγελίες προσφύγων για εξαπάτηση από τουριστικό γραφείο (ΒΙΝΤΕΟ)

sinanis-mega-doukakarou

Καταγγελίες ότι τουριστικό πρακτορείο τους υποσχέθηκε με χρηματικό αντάλλαγμα 50 ευρώ ανά άτομο μεταφορά από τον Πειραιά προς την Ειδομένη χωρίς ωστόσο να τους περιμένει κανείς στο λιμάνι έκαναν Σύροι πρόσφυγες.

Μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” μια γυναίκα κατήγγειλε ότι έδωσε 150 ευρώ για τρία άτομα για μεταφορά στην Ειδομένη, κρατώντας μάλιστα την απόδειξη από το πρακτορείο στα χέρια της. Η γυναίκα, ονόματι Φατμά, είχε χάσει στη Συρία τον άντρα και τα τρία της παιδιά από βόμβες και πλέον δεν είχε άλλα χρήματα.

Όπως είπε στο MEGA δεν είχε νιώσει τόσο προδομένη ούτε όταν έχασε τα παιδιά της.

Δεν βρισκόταν μάλιστα στο λιμάνι ούτε ο Μοχάμεντ που θα την συναντούσε για να την οδηγήσει στο πούλμαν, όπως είχαν διαβεβαιώσει τη γυναίκα από το ταξιδιωτικό πρακτορείο. Μια ώρα όμως αργότερα και μετά την προβολή του θέματα από το MEGA, ο Μοχάμεντ ήρθε και είπε πως τα λεωφορεία που θα μετέφεραν τους πρόσφυγες ήταν “πίσω στο πάρκινγκ” και πως ανέμεναν εντολή.

Όμως τον Μοχάμεντ διέψευσε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Φαντί που μόλις είχε φθάσει με τη γυναίκα του και τα δυο του παιδιά από τη Μυτιλήνη. Τηλεφώνησε διαρκώς και τελικά πήγε στο ταξιδιωτικό πρακτορείο στον Πειραιά για να αναζητήσει κάποιον υπεύθυνο για να δει πότε θα αναχωρήσει για την Ειδομένη όπως του είχαν υποσχεθεί.

“Το πρακτορείο μου είπε κανένα πρόβλημα. Τους είπα ότι τα σύνορα με τα Σκόπια έχουν κλείσει αλλά μου είπαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα φθάσεις στα σύνορα, θα έχεις συνοδούς και θα περάσεις τα σύνορα. Πλήρωσα γύρω στα 290 ευρώ και όλοι αυτοί λένε ψέματα, όχι μόνο σε μένα”, είπε.

Ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το ταξιδιωτικό γραφείο στην οδό Γούναρη 7 είναι κλειστό εδώ και τουλάχιστον 1,5 μήνα.

Ο ιδιοκτήτης του τουριστικού πρακτορείου, Ανδρέας Νάκος, μίλησε στην εκπομπή λέγοντας ότι το πρακτορείο περιμένει εντολές από το Τμήμα Αλλοδαπών της αστυνομίας, το οποίο “μόλις δώσει την έγκριση να πάρουμε κάποιο ποσοστό από τον κόσμο στον Πειραιά” τότε φορτώνει λεωφορείο για τα Διαβατά και από εκεί για την Ειδομένη.

Διευκρίνισε ότι το Αλλοδαπών δίνει την έγκριση στην Ομοσπονδία Τουριστικών Λεωφορείων που με τη σειρά της τη μοιράζει σε κάθε πρακτορείο.

Η τελευταία μεταφορά όπως είπε έγινε από το πρακτορείο του με δυο λεωφορεία για τα Διαβατά πριν από δυο μέρες. Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση θέλοντας οι αρχές να περιορίσουν τη συχνότητα της μεταφοράς προσφύγων στη βόρεια Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, το πρακτορείο του -είπε- ότι βγάζει εισιτήρια μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα ενώ ισχυρίστηκε ότι η άδεια δίνεται επειδή δεν μπορούν όλοι να μείνουν στον Πειραιά. Σημείωσε ότι στο λιμάνι υπάρχει άνθρωπος -ονόματι Μοχάμεντ- του οποίου τα τηλέφωνα είναι διαθέσιμα για να ενημερώσει τους πρόσφυγες για την διαδικασία αυτή.

Ωστόσο ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Μυτιλήνης, Γιάννης Σαμιώτης, δήλωσε στον Γιάννη  Σινάνη ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν κρούσματα εξαπάτησης προσφύγων στο νησί από ξενόφερτα όπως είπε τουριστικά γραφεία.

Μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών των μεταναστών από το MEGA η αστυνομία παρενέβη προφορικά, ενημερώνοντας τα πρακτορεία να μην εκδίδουν κανένα εισιτήριο για την Ειδομένη.

Ήδη, πάντως έχουν κοπεί εισιτήρια μέχρι τις 16/3 και η εντολή αυτή αφορά σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΜΕΤΕΔΩΣΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΝΑΝΗΣ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MEGA

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ MEGA

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο