Καταγγελία των γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου κατά της Αστυνομίας για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε ασθενή – μετανάστη

kratoumenos-xeiropedes

Με δελτίο τύπου που έστειλε η ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, καταγγέλει τη συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε νοσηλευόμενο ασθενή – μετανάστη ως ρατσιστική και αναφέρει:

“Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, απέναντι στον νοσηλευόμενο ασθενή – μετανάστη Γ.Μ. Ο ασθενής Γ.Μ. όντας κρατούμενος, εισήχθη στις 10 Δεκέμβρη στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Μυτιλήνης και παρέμεινε φρουρούμενος φορώντας διαρκώς χειροπέδες και στα δύο του χέρια, ως το μεσημέρι της επομένης μέρας. Μετά από παρέμβαση γιατρού του νοσοκομείου, οι χειροπέδες αφαιρέθηκαν προκειμένου να μπορέσει να φάει. Οι χειροπέδες τοποθετήθηκαν εκ νέου στο ένα χέρι του ασθενή και στο στατώ του ορού το πρωί της 14ης Δεκέμβρη. Χρειάστηκε παρέμβαση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου στην Διοίκηση της Αστυνομίας, για να αφαιρεθούν οι χειροπέδες. Ο ασθενής είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν, που κρατείται από την αστυνομία μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει. Παρόμοιο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, είχε συμβεί προ μηνών στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και είχε καταγγελθεί στους υπεύθυνους από γιατρούς του νοσοκομείου.

Η συμπεριφορά αυτή προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνιστά βασανισμό κρατουμένου. Είναι από όλες τις απόψεις καταδικαστέα καθώς δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μέτρο ασφαλείας απέναντι σε επικίνδυνο εγκληματία αλλά στρέφεται ενάντια σε πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας προκειμένου να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την έσχατη φτώχεια. Οι κρατούμενοι για όσο διάστημα νοσηλεύονται ή έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης στον χώρο του νοσοκομείου ή σε δομή Π.Φ.Υ., έχουν το δικαίωμα να περιθάλπονται σε συνθήκες αξιοπρέπειας, χωρίς χειροπέδες και να δέχονται επισκεπτήριο, όπως όλοι οι ασθενείς.

Καλούμε την Διοίκηση του νοσοκομείου και την ηγεσία της Αστυνομίας να διασφαλίσουν το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τα δικαιώματα των ασθενών και των κρατουμένων, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.”

Μυτιλήνη, 16 Δεκέμβρη 2016

ο Πρόεδρος                                              ο Γραμματέας

Στρατής Παυλής                                    Νίκος Χρυσαφίδης

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Άποψη για τα “Καταγγελία των γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου κατά της Αστυνομίας για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε ασθενή – μετανάστη”

  1. The Greek Cookie

    Εδω σπανε τζαμαριες κ κλεβουν κ λενε για ρατσιστικη συμπεριφορα επειδη τον ειχαν με χειροπεδες? αν ηταν Ελληνας τιποτα δεν θα λεγανε οι πονοψυχοι γιατροι, γιατι μη μου πειτε οτι ειναι η πρωτη φορα που φεραν κρατουμενο με χειροπεδες στο νοσοκομειο

Αφήστε ένα σχόλιο