Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη μάχη του Σκρα

Με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου γιορτάσθηκε η επέτειος των 100 ετών από τη Μάχη του Σκρα. Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Παναγιώτη Κουτλή, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εικοσαμελές τμήμα φοιτητών και εργαζομένων νέων με τις εθνικές ενδυμασίες, τη Σημαία και το λάβαρο του Συλλόγου, αλλά και μέλη της Ένωσης, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν στις 28 Απριλίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου με θέμα «Η μάχη του Σκρα και το Μακεδονικό Μέτωπο».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στο χωριό Σκρα με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγου και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων, Προσκλητήριο Πεσόντων, κατάθεση στεφάνου και ομιλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Σκρα έκλεισαν με την παρέλαση των τμημάτων της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Κρητών.

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ζήσαμε στο προσκλητήριο νεκρών ακούγοντας τα ονόματα των συμπατριωτών μας, βλέποντας και τις εντοιχισμένες τέσσερις (4) μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματά τους και την πέμπτη τιμητική πλάκα, την προσδιοριστική του τόπου καταγωγής τους, που μετά από μεγάλες και συνεχείς προσπάθειες τις Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκαν το έτος 1996. Στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 2567/96 έγγραφό της προς το Σύλλογό μας η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει:

«Αποτελούσε ύψιστο χρέος για το νομό Κιλκίς η απόδοση της οφειλόμενης Τιμής στους νεκρούς της Μάχης του Σκρα, στα παλικάρια της Μεραρχίας του Αρχιπελάγους που θυσίασαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι και με τη δική σας συνδρομή (αποστολή κατάστασης με τα ονόματα των νεκρών, καταγόμενων εκ Λέσβου) η Περιφερειακή Διεύθυνση Νομού Κιλκίς προέβη σε όλες της ενέργειες και ήδη η πλάκα με εγχαραγμένα τα ονόματα των νεκρών εκ Λέσβου έχει τοποθετηθεί στο Ηρώο Πεσόντων Σκρα στον φερώνυμο οικισμό του νομού Κιλκίς.

Με την πεποίθηση ότι επιτελέσαμε το δικό μας Χρέος τιμής, σας ευχαριστούμε για την επισήμανση της μέχρι πρότινος παράλειψής μας και τη συνδρομή σας στην εκπλήρωση του ιστορικού χρέους μας.»

Το μεσημέρι της Κυριακής έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πολυκάστρου η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη και γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο παρακάθησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν Υπουργός, Βουλευτές, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Μπίκος, Ανώτεροι Αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Παπαδάκης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Σύνδεσμοι Εφέδρων Αξιωματικών και πλήθος κόσμου.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο τύπου  της Ένωσης: «Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης θεωρεί χρέος και τιμή να συμμετέχει κάθε χρόνο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μάχης του Σκρά. Τιμούμε τους 24 αξιωματικούς και 314 οπλίτες νεκρούς της Μεραρχίας του Αρχιπελάγους, οι οποίοι δίνοντας τη ζωή τους συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην νικηφόρο για τους συμμάχους, κατάληξη του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, με συνέπεια τις επωφελείς για την πατρίδα μας συνθήκες».

 

Ο Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Δ. Κουτλής

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο