Η Λέσβος μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που συμμετέχει στη BIENALE της Κωνσταντινούπολης

Προσκεκλημένος της οργανωτικής επιτροπής της BIENALE της Κωνσταντινούπολης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λέσβου Κώστας Αστυρακάκης – εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Λέσβου και το Δήμο Λέσβου-,  (αφού το νησί μας είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που συμμετέχει στη BIENALE της Κωνσταντινούπολης) επισκέφτηκε την Δευτέρα το πρωί τον Έλληνα Πρόξενο στην Πόλη  κ. Ευάγγελο Σέκερη.

Του επέδωσε αναμνηστικά του Δημάρχου και της Λέσβου και συζήτησαν για την συχνή παρουσία της Λέσβου στα πολιτιστικά δρώμενα της Κωνσταντινούπολης και το αντίκτυπο που έχουν αυτά στον τουρισμό του νησιού – σε κάτι που έχει  βοηθήσει και ο ίδιος ο Πρόξενος με την παρουσία του στις προηγούμενες κοινές εκδηλώσεις- είτε στο Μουσείο ELGIZ, είτε στο Σισμανόγλειο Πολιτιστικό Κέντρο, είτε στον ΕΟΤ της Πόλης.

Κατόπιν, ο Αντιδήμαρχος παρευρέθη στο άνοιγμα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, όπου εκεί παρουσιάστηκε και το έργο του Volkan Aslan που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης από 17 Σεπτεμβρίου έως τέλος Νοεμβρίου.

Κατόπιν επισκέφτηκαν το Μουσείο Σαπαντζή, όπου έγινε η έναρξη της μεγάλης έκθεσης του Ai WeiWei. Εκεί μίλησαν για το νησί και με την κα. Σαπαντζή και με τον καλλιτέχνη, ο οποίος είναι γνώριμος στη Λέσβο από την παρουσία του και την προσφορά του κατά την διάρκεια των προσφυγικών ροών.

Σε όλα τα μουσεία της Κωνσταντινούπολης, στα πλαίσια της BIENALE, πραγματοποιούνται εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών, παγκοσμίως γνωστών και γίνονται σε όλα αναφορές – στις εναρκτήριες ομιλίες και παρουσιάσεις- για τη Λέσβο και τη συνεργασία του Δήμου μας με την οργανωτική επιτροπή της BIENALE.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της παλιάς Γαλλικής Πρεσβείας, το «OPENING» όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αλλά και σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής από την Ελλάδα. Ακούστηκε η Λέσβος για αυτή τη συνεργασία και χειροκροτήθηκε από τους χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Το πρωί είχε προηγηθεί επίσκεψη στο Ελληνικό σχολείο  του Γαλατά. «Να είστε σίγουροι ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που υφιστάμεθα τις συνέπειες των εντάσεων μεταξύ των ηγεσιών των δύο χωρών.

Η συμμετοχή της Λέσβου στη 15η Bienale της Κωνσταντινούπολης έχει να κάνει με τις καλές σχέσεις απλών πολιτών και καλλιτεχνών και από τις δύο χώρες» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Πρόσκληση απευθύνθηκε προς τον Δήμο Λέσβου για εγκαίνιά της, στην Σχολή Γαλατά, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10:00.

Την ίδια πρόσκληση μας απηύθυνε και ο Σύνδεσμος Υποστήριξης  Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων.

Μας έδωσαν και το πρόγραμμα, το οποίο σας επισυνάπτουμε.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου το πρωί, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ELGIZ, εγκαινιάστηκε η έκθεση της Ειρήνης Παναγοπούλου, παρουσία πολλών ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, πολλών Ελλήνων αλλά και της κοινωνικής ζωής της Πόλης, όπου για ακόμα μια φορά το νησί της Λέσβου είχε την τιμητική του. Τέλος την Κυριακή, στην κοινή έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών και ενός Τούρκου, του Volkan Aslan, που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη», εκτός από τους πολλούς Τούρκους επισκέπτες του καλλιτεχνικού κόσμου της γείτονος χώρας και την ομάδα των «Φίλων της Μυτιλήνης», θα μετέχουν και δημοσιογράφοι και ανταποκριτές Ευρωπαϊκών χωρών.

Στην έκθεση θα παρευρίσκεται και ο ανακυρηχθής από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου ως «Πρέσβης της Λέσβου» στην γείτονα, ο Dr Zan Elgiz.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (που εξέφραζε τα αισθήματα και τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας του Λεσβιακού λαού) ώστε να μετέχει η Λέσβος στη BIENALE της Κωνσταντινούπολης – ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός- και που έγινε αποδεκτή από την οργανωτική επιτροπή της BIENALE, αποδείχτηκε επωφελής για το νησί μας, αφού η διαφήμισή  του όλες αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στην εκδήλωση θα μετέχει το συγκρότημα «Τα φώτα απέναντι» με το χορευτικό του Δήμου Λέσβου, για να παρουσιάσουν Ελληνικούς χορούς και τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού  Δήμου Λέσβου

Κωνσταντίνος Αστυρακάκης

Θέμα: Εγκαίνια 15ης Μπιενάλε στην Αστική Σχολή Γαλατά – Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10:00 – 18:00

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,
Σας προωθούμε το πρόγραμμα για την 15η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης με θέμα “Ένας καλός γείτονας” στη Σχολή Γαλατά. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10:00 – 18:00.

Με εκτίμηση,
Χριστοδούλου Βασιλική
Γραμματεία ΣΥΡΚΙ

 

Rum Cemaat Vakıfları Destekleme Derneği

Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της 15ης  Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης. Το δημόσιο αυτό πρόγραμμα θα έχει διάρκεια δυο μηνών και αφορά περισσότερες από πενήντα δραστηριότητες.
Στις 16 Σεπτεμβρίου το İstanbul Kültür Sanat Vakıf (İKSV) υπό την αιγίδα του Koç Holding ανοίγει την Μπιενάλε με θέμα “Ένας καλός γείτονας”. Την επιμέλεια αυτής ανέλαβαν οι  Elmgreen & Dragset και αφορά 56 καλλιτέχνες από 32 χώρες. Στην Κωνσταντινούπολη το γεγονός αυτό φέρνει πρώτη φορά κοντά ανθρώπους της τέχνης που θα παράγουν 30 ολοκαίνουργια έργα. Στο πλαίσιο του θέματος “Ένας καλός γείτονας” θα δοθούν θέματα προς συζήτηση που θα έχουν σχέση με έννοιες όπως το σπίτι και οι γειτονιές.
Οι εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στους φιλόξενους  χώρους του İstanbul Modern, Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera Müzesi,Küçük Mustafa Paşa Hamamı,  αλλά και στο χώρο του Yoğunluk Sanatçı Atölyesi  στο Asmalımescit και στο ARK Kültür στο Cihangir. Η είσοδος στις δραστηριότητες της Μπιενάλε θα είναι ελεύθερη. Οι συμμετέχοντες για δυο μήνες θα μπορούν από κοινού, μαζί με τους καλλιτέχνες να σκέφτονται, να μαγειρεύουν, να διαβάζουν και να γράφουν μουσική.
Το πρόγραμμα αυτό θα ασχοληθεί με θέματα όπως η γραμμή των συνόρων που διαχωρίζει τα εθνικά σύνορα από τη γραμμή των εξωτερικών συνόρων, τα φιλελεύθερα σημάδια πολλών κουλτούρων και θα απασχολήσει το κοινό με το πρόγραμμα «Σκεφτόμαστε μαζί, μαγειρεύουμε μαζί, διαβάζουμε μαζί και ασχολούμαστε με τη μουσική».

Στην Αστική Σχολή Γαλατά οι καλλιτέχνες που θα εκθέσουν τα έργα τους είναι οι:
Heba Y. Amin
Mark Dion
Jonah Freeman & Justin Lowe
Kasia Fudakowski
Pedro Gómez-Egaña
Lungiswa Gqunta
Andrea Joyce Heimer
Morag Keil & Georgie Nettell
Olaf Metzel
Mahmoud Obaidi
Erkan Özgen
Leander Schönweger
Dan Stockholm
Ali Taptık
Bilal Yılmaz

Η Αστική Σχολή Γαλατά βρίσκεται Kılıçali Paşa Mahallesi Kemeraltı Cad. No: 49 34425 Galata, Beyoğlu, Istanbul
και οι ώρες λειτουργίας είναι οι εξής: 16 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου 2017
10.00-18.00 όλες τις μέρες πλην Δευτέρας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο