Οι Λέσβιοι της Θεσσαλονίκης γιόρτασαν την Κυριακή τα “Ελευθέρια” !!!

eleftheria-thesaloniki-161

Την επέτειο των 104 χρόνων απελευθέρωσης της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό, στις 8 Νοεμβρίου 1912 γιόρτασαν την Κυριακή οι Λέσβιοι της Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε Θ. Λειτουργία και δοξολογία στο ναό της του Θεού Σοφίας με την παρουσία Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, του Αντιδημάρχου του Δήμου Λέσβου Κωνσταντίνου Κατσαρού, των Βουλευτών και πρώην Υπουργών  Σταύρου Καλαφάτη και Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, εκπροσώπου του Διοικητή του  Γ΄ Σ.Σ., του Προέδρου της εταιρίας ” Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε. ” Παναγιώτη Μυριτζή, του Προέδρου του Δ.Σ. της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Δ. Κουτλή και των μελών του Δ.Σ. και τη συμμετοχή Λέσβιων και φίλων της Λέσβου.

Η Γαλανόλευκη Σημαία και το Λάβαρο με την εικόνα της ΛΕΣΒΟΥ, στα χέρια των βρακοφόρων νέων του Συλλόγου, τόνισαν πρεπόντως   τη λεσβιακή ατμόσφαιρα, η δε δοξολογία υπήρξε μεγαλοπρεπέστατη με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου λέσβιου Μητροπολίτη  Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου Αβαγιαννού από το Μεσαγρό, του Πρωτοσύγγελου της Ι. Μ. Ιερισσού Αγίου Όρους Χρυσοστόμου Μαϊδώνη από το Πλωμάρι, του π. Ελευθέριου Κονάκα ιερέα στη Ν. Αφρική από τα Μυστεγνά και κληρικών της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης.

eleftheria-thesaloniki-162

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης  ο οποίος έκανε μια πολύπλευρη αναδρομή στον Αγώνα για την Απελευθέρωση τονίζοντας ότι  η 8 Νοέμβρη 1912  είναι ημέρα πλησμονής χαράς στην καρδιά κάθε Λέσβιου όπου κι αν βρίσκεται σήμερα όπως και κείνες τις μέρες του 1912 που το θρησκευτικό συναίσθημα ενισχύει η χάρη του Ταξιάρχη και ο πατριωτικός ενθουσιασμός κυριαρχεί στις καρδιές των Λεσβίων.

Και όταν στις 7 το πρωί μπροστά στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο Ελληνικός στόλος με επικεφαλής το θωρηκτό “Αβέρωφ” οι Έλληνες της Μυτιλήνης ξεχύνονται στους δρόμους και η καρδιά τους γεμίζει από ξέφρενη χαρά και μεγαλείο. Το παραλήρημα του πλήθους από ενθουσιασμό είναι αφάνταστα μεγάλο. Χαιρετίζουν την πολυπόθητη λευτεριά. Χιλιάδες ελληνικές σημαίες στόλισαν τα χριστιανικά σπίτια, τα δημόσια κτήρια, το δημοτικό κήπο και την προκυμαία. Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και χαιρετιστήριοι πυροβολισμοί ακούγονταν από τα χριστιανικά παράθυρα.   Η σημερινή μας παρουσία στο ναό της του Θεού Σοφίας είναι μαρτυρία αγάπης προς τον γενέθλιο τόπο μας τη Λέσβο και διερμηνεύει τα αισθήματα χαράς για το μεγάλο ιστορικό γεγονός της 8ης  Νοεμβρίου 1912 !

Στη συνέχεια τιμήθηκαν οι πεσόντες για την απελευθέρωση της Λέσβου στη Προτομή του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη Μακεδονομάχου, από τη Στύψη, που βρίσκεται στη Πλατεία Αριστοτέλους, παρουσία Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παναγιώτη Δ. Κουτλή.

Ακολούθησε συνεστίαση των μελών του Συλλόγου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο