Η ανάδειξη Γεωλογικών Μνημείων γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Λέσβου Πεκίνου σε Τουρισμό – Πολιτισμό – Οικονομία

 

Σημαντικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας από το Γεωπάρκο Σινικού Τείχους – Υanqing της Κίνας στο Γεωπάρκο Λέσβου

 Νέες προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της προώθησης τοπικών προϊόντων διανοίγονται από την προώθησης της συνεργασίας της Λέσβου με την περιοχή Γιαντσίγκ της Μητροπολιτικής περιοχής του Πεκίνου όπως επιβεβαιώθηκε από τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο Σινικού Τείχους – Υanqing της Κίνας στο Γεωπάρκο Λέσβου στις 16 Φεβρουαρίου 2017.

Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κα Χ. Καλογήρου, το Δήμαρχο Λέσβου κ Σ. Γαληνό, επισκέφτηκε την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Απολιθωμένο Δάσος, ηφαιστειακούς γεωτόπους και προστατευόμενες περιοχές.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο κ. Li Zhijun επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της περιοχής Yanqing του Πεκίνου και επικεφαλής του Γεωπάρκου Yanqing, o Διευθυντής του Γεωπάρκου Yanqing κ. You Baojun, o Αναπλ. Διευθυντής της Γραμματείας της τοπικής κυβέρνησης της περιοχής Yanqing κ. Ma Honghuan, ο Δήμαρχος της αλπικής περιοχής Zhangshanying η οποία θα είναι το κέντρο των αθλητικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2022 κ. Yu Shimin, ο Διευθυντής του Γραφείου Αθλητισμού του Δήμου του Πεκίνου κ. Dang Qiang καθώς και τα στελέχη κ. Huang Warlong, κ. Zhu Xiangchen και κα. Yang Ying.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας από την Κίνα στη Λέσβο εντάσσεται στο πρόγραμμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει το Γεωπάρκο Λέσβου στα πλαίσια του Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα γεωδιατήρησης, ανάδειξης και προστασίας φυσικών μνημείων και ειδικότερα του Απολιθωμένου που έχουν αναπτυχθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου, τα οποία θεωρούνται πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και η συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου.

Συνάντηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Η αντιπροσωπεία από το Γεωπάρκο Yanqing της Κίνας συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και εκπροσώπους φορέων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Περιβάλλοντος & Βιομηχανίας Περιφέρειας Βορείου κ. Θόδωρος Βαλσαμίδης, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Γιώργος Σπανέλλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο Πρόεδρος Ελλήνων Ποτοποιών κ. Νίκος Καλογιάννης, η Πρόεδρος Οινοποιών Αιγαίου κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, ο Πρόεδρος της ΛΕΣΕΛ Α.Ε. κ. Κωνσταντίνος Κολυβάς.

Την αντιπροσωπεία συνόδευαν οι Καθηγητές Νίκος Ζούρος και Νίκος Σουλακέλλης και στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα. Χ. Καλογήρου αφού καλωσόρισε τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Κίνα, αναφέρθηκε στη φυσιογνωμία των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά τους και ιδιαίτερα της Λέσβου. Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική σύνδεση μεταξύ δύο μεγάλων πολιτισμών της Ελλάδας και της Κίνας και τόνισε τη σημασία του Γεωπάρκου Λέσβου για την ανάδειξη της στενής συνεργασίας των δύο περιοχών τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον τομέα της γεωδιατήρησης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δυνατότητες συνεργασίας περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των εμπορικών συναλλαγών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα μοναδικά χαρακτηριστικά και τα ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα της Λέσβου όπως το ελαιόλαδο, το ούζο και το κρασί ενώ εδέσματα κεράστηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου η αντιπροσωπεία από την Κίνα να γνωρίσει τις μοναδικές γεύσεις του λεσβιακού πρωινού αλλά και προκειμένου η γνωριμία τους αυτή να αποτελέσει έναυσμα για την προώθησή τους στην αγορά της Κίνας.

Ο επικεφαλής της Κινεζικής αντιπροσωπείας, κ. Li Zhijun, αφού ευχαρίστησε την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου την προσκάλεσε να επισκεφτεί το Γεωπάρκο Υanqing προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο οι δεσμοί συνεργασίας για την ανάδειξη των γεωμνημείων, την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και την τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, τόνισε ότι με την επιστροφή της αντιπροσωπείας στην Κίνα θα ξεκινήσουν δράσεις για την προώθηση της συνεργασίας τόσο στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού όσο και στον τομέα του εμπορίου και της προβολής και προώθησης των προϊόντων της Λέσβου στην Κίνα.

Επίσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

Η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής όπου συναντήθηκαν με τον Γενικός Διευθυντή κ. Παύλο Μιχαλακέλλη, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Γενικού Γραμματέα κ. Γιάννη Γιαννέλλη και τους ενημέρωσε αναλυτικά για το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της αξιοποίησης όλων των φυσικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει το Γεωπάρκο Λέσβου το οποίο προωθηθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη.

 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Λέσβου

Η Κινεζική Αντιπροσωπεία έγινε δεκτή στο Δημαρχείο από το Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και του Γεωπάρκου Υanqing της Κίνας και την περαιτέρω συνέχισή της. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία του Απολιθωμένου Δάσους για το νησί της Λέσβου και τα καινά στοιχεία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την ανάπτυξη στενότερης συνεργασία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη εμπορικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων, προς όφελος και των δυο μερών.

Ο επικεφαλής της Κινεζικής αντιπροσωπείας, κ. Li Zhijun δήλωσε εντυπωσιασμένος από το υψηλό επίπεδο του Γεωπάρκου Λέσβου, γεγονός που είναι παγκοσμίως γνωστό όπως ανέφερε αλλά είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει από κοντά και ο ίδιος. Επίσης, ανέφερε στο Δήμαρχο τη μεγάλη ικανοποίησή του για τις δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ των δύο περιοχών σε νέους τομείς όπως του εμπορίου και του τουρισμού σε συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών στους τομείς της συντήρησης και ανάδειξης απολιθωμάτων, της γεωδιατήρησης και της έρευνας.

Ακολούθησε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας όπου τονίζεται η πρόθεση των δύο πλευρών για την προώθηση αδελφοποίησης των Δήμων Yanqing  και Λέσβου λόγω των κοινών στοιχείων που τις ενώνουν, με στόχο την ενίσχυση των ανταλλαγών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, της παιδείας και του πολιτισμού, την προβολή των δύο περιοχών αντίστοιχα στις δύο χώρες μέσω κοινών δράσεων και κάθε άλλη μορφή συνεργασίας που θα αποφασισθεί από κοινού.

Ο επικεφαλής της Κινεζικής αντιπροσωπείας, κ. Li Zhijun, προσκάλεσε τον κ. Γαληνό να επισκεφτεί το Γεωπάρκο Υanqing προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο οι δεσμοί συνεργασίας που έχουν ήδη δημιουργηθεί μεταξύ των δύο Γεωπάρκων των δύο περιοχών και να προχωρήσει η διαδικασία αδελφοποίησης των δύο πόλεων για την ανάδειξη των γεωμνημείων, την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και την τοπική ανάπτυξη.

Επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη δήλωσε η κινέζικη αντιπροσωπεία με τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενημερώθηκαν από το Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νίκο Ζούρο για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό μνημείο με παγκόσμια ακτινοβολία, τα ευρήματα των ανασκαφών που αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στο είδος του απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα με πάνω από 50 είδη φυτών και αρκετά είδη ζώων, καθώς και τις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ειδική αναφορά έγινε για το νέο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, το οποίο αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και προσκάλεσε την αντιπροσωπεία από την Κίνα σε επόμενη επίσκεψή τους να συμμετάσχουν στη νέα γεωτουριστική δραστηριότητα του Μουσείου που περιλαμβάνει θαλάσσια περιήγηση με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νέα ευρήματα κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ανάδειξης και παρουσίασης των απολιθωμάτων στους υπαίθριους χώρους και τα εκτεταμένα προγράμματα ανασκαφής, συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων που υλοποιεί το Μουσείο.

 Συνεργασία Γεωπάρκων Yanqing & Λέσβου

Το Γεωπάρκο Yanqing βρίσκεται στα βόρεια του Πεκίνου, καλύπτει έκταση 620.38 km2 και αποτελεί τμήμα της μητροπολιτικής διοίκησης του Πεκίνου. Είναι μία από τις πιο γνωστές περιοχές οικοτουρισμού και προσφέρει στους επισκέπτες πέρα από το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία πολλές δυνατότητες αναψυχής που περιλαμβάνουν οργανωμένους χώρους περιήγησης και πάρκα, δίκτυα περιπατητικών διαδρομών, υποδομές παρατήρησης φύσης, δραστηριότητες ποδήλατου, ιππασίας, επισκέψιμα αγροκτήματα, κλπ.

Διαθέτει ένα σημαντικό απολιθωμένο δάσος ηλικίας Ιουρασικού που περιλαμβάνει κυρίως κωνοφόρα δένδρα, τα οποία μπορεί κανείς να τα θαυμάσει στη φυσική τους θέση όπως και στη Λέσβο. Για το σκοπό αυτό έχει διαμορφωθεί ειδικό υπαίθριο πάρκο, που περιλαμβάνει περιπατητικές διαδρομές οι οποίες ενώνουν τις θέσεις των απολιθωμάτων, για τα οποία έχουν κατασκευασθεί ειδικά παραδοσιακά καλύμματα που ομοιάζουν με παγόδες με στόχο την προστασία τους από τις καιρικές συνθήκες. Επίσης έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ιχνοαπολιθώματα δεινοσαύρων ενώ τα ιδιαίτερης ομορφιάς τοπία με τα εντυπωσιακά φαράγγια προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Το Γεωπάρκο Yanquing του Πεκίνου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του Σινικού τείχους, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο 9 εκατομμύρια επισκέπτες.

Τα πρώτα απτά δείγματα της συνεργασίας μεταξύ του Γεωπάρκου Λέσβου και του Γεωπάρκου Yanqing ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2013 με την ανταλλαγή επισκέψεων με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της προώθησης και προστασίας της γεωλογικής κληρονομιάς. Οι αντιπροσωπείες δεν περιορίστηκαν σε απλές επισκέψεις, αλλά εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής προσωπικού, την πραγματοποίηση από κοινού ερευνητικών δραστηριοτήτων, καθώς και την προβολή του ενός Γεωπάρκου στους χώρους επίσκεψης του άλλου.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παρουσίαση εκθεμάτων τα οποία έχουν βρει μόνιμα τη θέση τους στα μουσεία των δύο γεωπάρκων.  Ένας απολιθωμένος κορμός κωνοφόρου δένδρου από την Κίνα ηλικίας Ιουρασικού, που αποτελεί ιδιαίτερα σπάνιο έκθεμα, παρουσιάζεται στην ειδική εκθεσιακή ενότητα «Η εξέλιξη της ζωής» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Πρόκειται για σπάνιο απόκτημα που δωρίθηκε στο Μουσείο από την το Γεωπάρκο  Yanqing το 2013.

Αντίστοιχα σε περίοπτη θέση στο εσωτερικό του Μουσείου του Γεωπάρκου Yanqing, έχει αναρτηθεί ενημερωτική αφίσα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενο στα κινέζικα και τα αγγλικά για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Έτσι, οι χιλιάδες επισκέπτες του Μουσείου του Γεωπάρκου Yanqing κατά την επίσκεψή τους, ενημερώνονται ταυτόχρονα για το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων  για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την επιτόπια ερευνητική προσπάθεια με στόχο τη συνεργασία για την ανασκαφή, αναστήλωση και συντήρηση απολιθωμένων κορμών στο γεωπάρκο Yanqing. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε ανασκαφή σε τρεις απολιθωμένους κορμούς, στους οποίους στη συνέχεια έγινε και συντήρηση, ένας κορμός αναστηλώθηκε και συντηρήθηκε, ενώ συντηρήθηκαν άλλοι δύο απολιθωμένοι κορμοί. Η θέση και η σημασία του Γεωπάρκου Yanqing μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό για την προβολή της Λέσβου στην Κίνα

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο