Η Άγρα επιμορφώνεται… «αντιοξειδωτικά» Καινοτόμα δράση από το Γυμνάσιο με οφέλη για όλους

 Μια καινοτόμα δράση και πρόγραμμα σχετικά με παραμέτρους υγείας σε παιδιά και εφήβους αναφορικά με την ποιότητα των τροφίμων και ροφημάτων έγινε στις 13 και 14 Φεβρουαρίου , στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Άγρας και καταγράφτηκε από την κάμερα της ΕΡΤ3 για την εκπομπή της «Τα παιδιά είναι εν τάξει» που θα προβληθεί τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με Λ.Τ. Άγρας προμηθεύτηκε για το σχολείο συσκευή μέτρησης αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα, τα ροφήματα και το αίμα, που εφευρέθηκε από Ελληνικό Πανεπιστήμιο, προκειμένου να συνδυαστεί η χρήση του με το πρόγραμμα «Ευ ζην» το οποίο έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση του ρυθμού ανάπτυξης των μαθητών, τις διατροφικές τους συνήθειες, την σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο φυσικής τους κατάστασης .
«Είναι γνωστό ότι ο όρος “αντιοξειδωτικό” έχει εισβάλει στην καθημερινότητα μας τα τελευταία χρόνια. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που παράγονται από τον οργανισμό μας ή προσλαμβάνονται μέσω της τροφής και παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού μας, με την εξουδετέρωση της περίσσειας των ελεύθερων ριζών, η οποία έχει συσχετιστεί με πληθώρα παθολογικών καταστάσεων (καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα νευροεκφυλιστικές ασθένειες κλπ).
Το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Άγρας κάνει ένα βήμα μπροστά και με την χρήση του μηχανήματος μέτρησης αντιοξειδωτικών, προχωρά στον έλεγχο την ποιότητα της τροφής που λαμβάνουν οι μαθητές όπως των γαλακτοκομικών προϊόντων, ροφημάτων κ.α. καθώς και στην μέτρηση της αντιοξειδωτικής κατάστασης ενός ανθρώπινου οργανισμού» εξηγεί στο «Ε» ο διευθυντής του σχολείου, Λάζαρος Χονδροματίδης.
Πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία
Τα αποτελέσματα της δράσης αυτής ήταν πολύ ενθαρρυντικά αφενός για τους μαθητές του σχολείου και αφετέρου για τις επιχειρήσεις του τόπου μας (τυροκομεία, οινοποιεία, μονάδες παραγωγής γάλατός , ξενοδοχεία), που τα προϊόντα τους παρουσιάζουν κορυφαία ποιότητα από άποψη αντιοξειδωτικής ικανότητας. Η δράση αυτή του Γυμνασίου με Λ.Τ. Άγρας συνέβαλε στην επιμόρφωση της σχολικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν την υγειά των μαθητών και στην ενίσχυση του ρόλου του σχολείου σε σχέση με την οικογένεια και την κοινωνία μέσα από συνεργασία και παράλληλες δράσεις εκπαιδευτικών – μαθητών – γονέων που υλοποιούνται για το σχολικό και κοινωνικό σύνολο.
Ο Διευθυντής του Γυμνασίου με Λ.Τ Άγρας μας ενημέρωσε ότι στα πλαίσια της θεματικής εβδομάδας και των δημιουργικών εργασιών με στόχο την Έρευνα – Δημιουργία – Καινοτομία πρόκειται να γίνουν μετρήσεις, για πρώτη φορά, της αντιοξειδωτικής ικανότητας των βοτάνων της Λέσβου, με την χρήση του μηχανήματος μέτρησης αντιοξειδωτικών και σε συνεργασία με το Ελληνικό Πανεπιστήμιο που το κατασκεύασε.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με Λ.Τ. Άγρας, ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου εξέφρασαν τις θερμές του ευχαριστίες προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων λόγω της άμεσης ανταπόκρισης του στην χορήγηση των απαιτούμενων αδειών για την προμήθεια, χρήση και παρουσίαση του μηχανήματος μέτρησης αντιοξειδωτικών, αλλά κυρίως για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά τους να ασχοληθούν και να έχουν βιωματική εμπειρία σχετικά με την έρευνα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο