Ο Γιώργος Πάλλης στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου Γιώργος Πάλλης ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP-PA) που έλαβε χώρα από στις 13-14 Απριλίου στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας (14/4) απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Κύριε Πρόεδρε του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με χαρά επανέρχομαι στη Λιουμπλιάνα για τη Σύνοδο Ολομέλειας της Συνέλευσής μας. Με τιμά ιδιαίτερα η δυνατότητα που μου δίνεται για ακόμη μια φορά να εκπροσωπήσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων σε αυτή τη διαδικασία συνεργασίας.

Όταν σκέφτομαι την προοπτική της Συνέλευσης υπό το φως των νέων γεωπολιτικών σχέσεων στην Ευρώπη, στο μυαλό μου έρχεται ο χάρτης που δείχνει τη ΝΑ Ευρώπη ανάμεσα σε ΕΕ και Ασία, ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Το πολιτικό και πολιτιστικό μωσαϊκό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οφείλεται στη γεωγραφική θέση της. Ανέκαθεν η περιοχή μας λειτουργούσε σαν σταυροδρόμι. Με έναν τρόπο ενώνει δυο «άκρα», με έναν άλλο τα διατηρεί σε μια ασφαλή απόσταση. Χρήσιμη, σε κάθε περίπτωση!

Μετά από πολλές περιπέτειες, φτάσαμε στο σημείο να κοιτάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Έχοντας στραμμένο το βλέμμα μας προς τη δύση, συμφωνήσαμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή προοπτική. Επιβεβαιώνουμε σε κάθε ευκαιρία τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ, για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στη «γειτονιά» μας.

Και η ανταπόκριση είναι δηλωμένη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράστηκε με σαφήνεια στις τελευταίες συνεδριάσεις του. Η πρόθεση είναι ισχυρή υπέρ της διεύρυνσης. Ωστόσο, η περιοχή μας εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται, και όχι άδικα, «εύθραυστη και ασταθής». Όποια προοπτική διεύρυνσης απαιτεί υιοθέτηση και υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, έθεσε επιπλέον ως προϋπόθεση για κάθε προσχώρηση τη διευθέτηση όλων των εκκρεμών διμερών ζητημάτων με δεσμευτικό τρόπο.

Και είναι απολύτως κατανοητό.

Σήμερα, που βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση…

Σήμερα, που ακόμα αναζητούμε ένα κατάλληλο μοντέλο για το Brexit…

Σήμερα, που έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η οικονομική και η κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να συμβαδίσουν…

Σήμερα, που επιδιώκεται ο εκδημοκρατισμός της οικονομικής διακυβέρνησης…

Σήμερα, που η ΕΕ παλεύει με τους δαίμονές της, δεν διαπραγματεύεται τις βασικές αξίες της. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η συμφιλίωση, οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που πρέπει εν τέλει να διαφυλαχτεί και να διαχυθεί.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η Συνέλευσή μας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία καλλιέργειας σχέσεων συνεργασίας, συνανάπτυξης και φιλίας. Σε αυτές τις σχέσεις δεν χωρούν ανταγωνισμοί, εγωισμοί, αλυτρωτισμοί και ηγεμονισμοί. Στοχεύουμε σε σχέσεις μεταξύ ισότιμων μερών. Στοχεύουμε στην ισχυροποίηση της κοινής μας γεωπολιτικής θέσης.

Πριν ένα χρόνο, στη διάρκεια της Κροατικής Προεδρίας συζητούσαμε τα ζητήματα «Σύνδεσης, Επικοινωνίας και Συνεργασίας». Ο ενεργειακός «Νότιος Διάδρομος» θα περνά από Τουρκία, Ελλάδα και Αλβανία, πριν καταλήξει στην Ιταλία. Ο διάδρομος 9 καταλήγει στο Ελσίνκι, από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία και Ρωσία. Ο διάδρομος 10 μας οδηγεί από το Αιγαίο στην καρδιά της Ευρώπης, μέσω Θεσσαλονίκης, Σκοπίων, Βελιγραδίου, Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα. Οι δρόμοι είναι κοινοί. Οι προκλήσεις είναι κοινές. Δοκιμαζόμαστε από κοινού. Όπως από κοινού και συντεταγμένα μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική μας υπεραξία. Πιστεύω ειλικρινά ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι ο άσσος στο μανίκι της ΕΕ για να ισχυροποιήσει την ανταγωνιστικότητά της και τη διεθνή της επιρροή. Αυτό όμως δεν θα γίνει εις βάρος της συνεκτικότητάς της, η οποία ήδη έχει δεχθεί αρκετά πλήγματα. Η παρούσα κατάσταση της γειτονιάς μας, δεν πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Συνάδελφοι, αφού επιλέξαμε να βρισκόμαστε εδώ σήμερα, επιλέξαμε τη διαπραγμάτευση έναντι της σύγκρουσης. Επιλέξαμε να λύνουμε τις διαφορές μας, λαμβάνοντας συναινετικές αποφάσεις. Δυστυχώς, η ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής Χερσονήσου έχει αποδείξει ότι η παραμικρή αφορμή διαφωνίας μας οδηγεί αυτομάτως σε αδιέξοδα, διχασμούς και συγκρούσεις. Πρέπει επιτέλους να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ελέγξουμε αυτές τις τάσεις που όλα τα κράτη διατηρούμε, λίγο έως πολύ.

Πάρτε για παράδειγμα το κοινό μας προσφυγικό ζήτημα. Όσο υπάρχουν εμπόλεμες περιοχές, θα υπάρχουν και πρόσφυγες. Η απάντηση της Ε.Ε., όπως αποδείχθηκε δεν είναι το συρματόπλεγμα. Η απάντηση βρίσκεται προφανώς στην παύση των εχθροπραξιών, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην εξεύρεση πολιτικών λύσεων. Και αυτό είναι λογικό και σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομιμότητα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Η Ένωση… εδράζεται στις αδιαίρετες και οικουμενικές αξίες της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης… Η απόλαυση των δικαιωμάτων αυτών συνεπάγεται ευθύνες και καθήκοντα έναντι τόσο των τρίτων όσο και της ανθρώπινης κοινότητας…». Αυτά ορίζει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Να εντάξουμε τη δράση μας, το κοινοβουλευτικό μας έργο, σε αυτό το πλαίσιο. Να επιδιώξουμε τη διάχυση αυτού του πνεύματος. Αυτή είναι η πρότασή μου.»

Σημειώνεται πως, στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Πάλλης αναφέρθηκε εκτός κειμένου στις πυραυλικές επιδρομές που είχαν ξεκινήσει ελάχιστες ώρες νωρίτερα στη Συρία και κάλεσε την Ολομέλεια να εκδώσει ψήφισμα καταδίκης των πολεμικών επιχειρήσεων και υποστήριξης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο