Για νέα χρηματικά εργαλεία μίλησε ο Αλέξης Χαρίτσης κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο

Επίσκεψη στο νησί της Λέσβου πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, συνοδευόμενος από την Ειδική Γραμματέα αρμόδια για τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ευγενία Φωτονιάτα και τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη.

Το πρωί ο κ. Χαρίτσης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου όπου συζήτησε μαζί τους τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, εστιάζοντας σε εκείνες που αφορούν την περιφέρεια Β. Αιγαίου και τη Λέσβο.

Ο Δήμαρχος και η Περιφερειάρχης εξέθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό τα προβλήματα της περιοχής και ζήτησαν στήριξη για την υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους.

Στην συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς όπου παρουσίασε τον συνολικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομίας για την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη της ανάπτυξης στην περιοχή. Ο κ. Χαρίτσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου το οποίο, με αρχική δέσμευση πόρων ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα χρηματοδοτήσει πλήθος από έργα και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Αμέσως μετά, ο Αναπληρωτής Υπουργός συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς και νέους καινοτόμους επιχειρηματίες της Λέσβου όπου ανέλυσε τις χρηματοδοτικές και θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα και κεφάλαια, αλλά και την ενίσχυση της έρευνας και τη σύνδεση της με την παραγωγή.

Ο Υπουργός παρουσίασε αναλυτικά το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» με προϋπολογισμό 270 εκατ. ευρώ το οποίο προκηρύχθηκε πριν από λίγες μέρες και θα δώσει σημαντική ώθηση στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας τη σύμπραξη τους με ερευνητικούς οργανισμούς.

Ο κ. Χαρίτσης ολοκλήρωσε την επίσκεψη του το βράδυ με ομιλία σε κεντρική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λέσβου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε τη σταθεροποίηση της οικονομίας, μετά από 7 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και τόνισε πως: «Το στοίχημα της ανάπτυξης θα κριθεί από το κατά πόσο θα μπορέσουμε να ωθήσουμε την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας χωρίς να αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος».

Στη συνέχεια παρουσίασε τον συνολικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό του Υπουργείου που όπως εξήγησε: «Δίνει προτεραιότητα σε κλάδους όπου η ελληνική οικονομία εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και τη δικτύωση των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή, μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος στην αγορά».

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε το Υπουργείο, τα οποία θα διαθέσουν συντονισμένα πάνω από 2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσφέροντας ουσιαστική ένεση ρευστότητας και ώθηση στην ανάπτυξη.

Αμέσως μετά ο κ. Χαρίτσης έκανε ειδική μνεία στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις του Υπουργείου για τη Λέσβο και την ευρύτερη περιοχή του Β. Αιγαίου, σημειώνοντας πως: «Η Λέσβος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αλλά διαθέτουν και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας, σχεδιάσαμε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που, σε συνέργεια με τις υπάρχουσες χρηματοδοτικές και αναπτυξιακές δομές, θα στηρίξει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή και θα εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση σε απαραίτητα έργα υποδομής και σε νέα επιχειρηματικά σχέδια. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και έχει αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ τα οποία θα αυξηθούν ανάλογα με τις προτάσεις που κατατίθενται και την σημασία τους για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η διαχείριση του προγράμματος θα γίνει από το Υπουργείο Οικονομίας σε άμεση συνεργασία με όλους τους τοπικούς παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και πολύ σύντομα θα έχουμε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα».

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην έκτακτη στήριξη που προσέφερε το Υπουργείο στη Λέσβο και τα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου για την αντιμετώπιση των αναγκών από τις αυξημένες προσφυγικές ροές τονίζοντας πως: «Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τα νησιά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων, ενώ προχωρήσαμε και σε μία σειρά έκτακτες παρεμβάσεις για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συνεχισθούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Χαρίτση και της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Ευστράτιος Ζαφείρης, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ευγενία Φωτονιάτα, ο Βουλευτής κ. Γιώργος Πάλλης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, κ. Χρύσανθος Αργυρίου και κα. Καλλιόπη Γόμου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Γιώργος Καμπούρης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αλέξανδρος Ροδίτης, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο» κ. Γεώργιος Πλακωτάρης, οι Γενικοί Διευθυντές, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στην Περιφέρεια κ. Γιώργος Λαγουτάρης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Συζητήθηκαν διεξοδικά δράσεις και έργα που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αξιοποιώντας τόσο τους Ευρωπαϊκούς πόρους, όσο και τους Εθνικούς πόρους που διατίθενται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενόψει μάλιστα της ενεργοποίησης από την κυβέρνηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, έγινε εκτενής  αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των ιδιωτικών επενδύσεων και συμφωνήθηκε να υπάρξει ειδική συνάντηση για το θέμα αυτό στο Υπουργείο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημερώθηκε για θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της, για τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί η νησιωτικότητα και παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.

Η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό για την εξαιρετική συνεργασία και επεσήμανε ότι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην εκπόνηση ειδικού προγράμματος στήριξης για τα νησιά θα δώσει τη δυνατότητα για υλοποίηση δράσεων και έργων που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, στην αναβάθμιση των υποδομών, στη στήριξη του κλάδου της αγροτικής ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και του κλάδου του τουρισμού που έχει πληγεί σημαντικά.

Ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε στην κα. Καλογήρου αλλά και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα εξαιρετική συνεργασία, αλλά και για την αναλυτική ενημερωτική συζήτηση και ζήτησε τη συνεργασία της Περιφέρειας για την υλοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΧΑΡΙΤΣΗ

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, εν όψει και της έναρξης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου.

Ο Δήμαρχος, παρουσία των Αντιδημάρχων Κώστα Κατσαρού, Αναστασίας Αντωνέλλη, Νίκου Καρασάββα, Παναγιώτη Τσουπή, Γιώργου Κατζανού, Γιάννη Αμπουλού, του Συντονιστή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Προκόπη Σινάνη, του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ Αντώνη Γιαννάκη, του Βουλευτή Γιώργου Πάλλη και της Δημοτικής Συμβούλου Χρυσούλας Ζωγραφου – Στεριανού και συνεργατών του Αναπληρωτή Υπουργού, καλωσόρισε τον κ. Χαρίτση στη Λέσβο και αφού επεσήμανε την πολύ καλή συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο, τον ενημέρωσε διεξοδικά για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του που αφορούν το νησί μας. Ο κ. Γαληνός, ζήτησε την αρωγή και υποστήριξη του Υπουργείου για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα έργα του βιολογικού της νότιας πόλης, του βιολογικού του Πολιχνίτου, της νότιας παράκαμψης, στην παραχώρηση του Παρκινγκ και του κτιρίου του Παλιού Λιμεναρχείου, στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και στην ανάγκη αποκατάστασης της παραλίας Ερεσού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης του προγράμματος τουριστικής προβολής της Λέσβου, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας του Δήμου Λέσβου για την τουριστική ανάκαμψη του τόπου μας.

Μετά από αναλυτική συζήτηση και τις τοποθετήσεις των Αντιδημάρχων για θέματα αρμοδιότητάς τους ο Δήμαρχος παρέδωσε στον κ. Χαρίτση, υπόμνημα με συγκεκριμένα έργα και ενέργειες για ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Ο κ. Χαρίτσης, αφού άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις επισημάνσεις και τις προτάσεις του Δημάρχου, τον ευχαρίστησε για την αναλυτική ενημέρωση και τη φιλοξενία. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πηγές χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση των έργων που προτείνει ο Δήμος Λέσβου, ενώ για το θέμα της χρηματοδότησης των ενεργειών και δράσεων τουριστικής προβολής δήλωσε ότι θα εξετασθεί άμεσα η δυνατότητα ένταξης του έργου της προβολής του νησιού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της τουριστικής προβολής των νησιών που αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δηλώσεις, ιδιαίτερα από τοπικούς παράγοντες, που δίνουν προς τα έξω λάθος εικόνα του νησιού, ζημιώνουν την προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση επισκεπτών».

Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος χάρισε στον κ. Χαρίτση εκδόσεις, με θέμα τη ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου.

 

Ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ: «Άνθρακες» αποδείχτηκε τελικά ο «θησαυρός»

«Άνθρακες» αποδείχτηκε τελικά ο «θησαυρός» που μοίρασε χθες στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Ο υπουργός αρκέστηκε να επαναλάβει το πρόγραμμα με το βαρύγδουπο τίτλο «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα Νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου» συνολικής αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει ήδη εξαγγελθεί από τα τέλη του 2016. Δηλαδή, 25 εκατομμύρια για όλο το Βόρειο Αιγαίου -και άλλα 25 για το Νότιο- και αυτά μέχρι το 2020. Τόσα πολλά!!!

Όταν, για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης για το τι μπορεί να φτιάξεις με τα 25 εκατομμύρια, σε όλο το Βόρειο Αιγαίο τα επόμενα 4 χρόνια, μόνο ο δρόμος Καλλονής-Σιγρίου προϋπολογίζεται σε 14 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειώσουμε ακόμα πως το πρόγραμμα αυτό δεν προβλέπει καθόλου έργα υποδομών (άρα για ποια ανάπτυξη μιλάνε;) παρά μόνο «μελέτες».

Από κει και πέρα ο Υπουργός παρέπεμψε σε πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 270 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, δηλαδή σε ψίχουλα για το νησί και αυτά αν προκριθούν επιχειρήσεις και από την Λέσβο για να ωφεληθούν από αυτό.

Ο λαός της Λέσβου έχει πλέον αντιληφθεί ότι το ανάγνωσμα της κοροϊδίας υπό τον τίτλο «ανάπτυξη» που σερβίρεται τελευταία με διάφορες γαρνιτούρες από την Κυβέρνηση, έχει σαν μόνο στόχο να τον ξεστρατίσει από την διεκδίκηση του:

  • Να αποζημιωθούν πλήρως όλοι όσοι είχαν και έχουν απώλειες από την έξαρση του προσφυγικού-μεταναστευτικού κοινωνικού φαινομένου στο νησί.
  • Να αποκατασταθούν στο έπακρον οι απώλειες της οχταετίας της κρίσης.
  • Να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών που ζουν στο νησί.

Το μαζικό κίνημα, όλοι οι φορείς του νησιού είναι ώρα να πάρουν στα χέρια τους την διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων ζωής για τους Λέσβιους, δίνοντας στους παραμυθάδες της Κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων την πρέπουσα απάντηση.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο