Γ. Μουζάλας: ” Οι μετανάστες ταλαιπωρούν τους νησιώτες και τους νοικοκυραίους πρόσφυγες” (ΒΙΝΤΕΟ)

mouzalas-metanastes-11

Το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών παρουσίασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Βουλή, τονίζοντας πως πλέον το προσφυγικό πρόβλημα έγινε μεταναστευτικό. Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι ο νησιωτικός λαός δοκιμάζεται από δύο παράγοντες.

Από τη μια παρατηρείται υπερσυγκέντρωση και παρατεταμένη παραμονή που γεμίζει μετανάστες και πρόσφυγες με «θυμό και απελπισία» και από την άλλη έχει αλλάξει η ροή και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «Στα νησιά έχουμε πρόβλημα. Ο πληθυσμός εγκλωβίζεται και μένει καιρό. Τελειώνουν τα λεφτά του. Είναι θυμωμένος και απελπισμένο. Αλλάζει η ροή. Ενώ είχαμε στην αρχή 80% προσφυγικό τώρα είναι 70-75% μεταναστευτικό. Αυτό δοκιμάζει τους νησιώτες και τους νοικοκυραίους πρόσφυγες».

Όπως σημείωσε ο υπουργός δεν είναι εύκολη η αποχώρηση του ξένου πληθυσμού και δεν αποτελεί λύση καθώς θα καταρρεύσει η συμφωνία και το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν οι ροές: «Προτείνουμε και προσπαθούμε την αποσυμφόρηση των νησιών παίρνοντας αυτούς που κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Ξεκινήσαμε εδώ και 20 ημέρες αλλά η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά γιατί δημιουργεί άλλα προβλήματα. Θα γίνει σιγά-σιγα. Θα μεταφέρουμε επίσης τα ασυνόδευτα ανήλικα. Καταβάλλουμε και τεράστια διπλωματική προσπάθεια για διεύρυνση συμφωνίας ώστε να μεταφερθεί ένας αριθμός μεταναστών από τα νησιά σε κλειστά κέντρα της ενδοχώρας και να είναι υπο κράτηση».

Αναφερόμενος στο άσυλο ο αναπληρωτής υπουργός προειδοποίησε ότι «κινδυνεύει να καταπέσει όλο. Πήραμε μία Υπηρεσία Ασύλου με 200 άτομα, κρατήσαμε την ίδια διευθύντρια, έχουν γίνει 600 και θέλουμε να τους διπλασιάσουμε. Ακόμη θέλουμε τα 80 άτομα από τον EASO να έρθουν άμεσα. Αν τα καταφέρουμε θα έχουμε τον Νοέμβριο επιστροφή 250 άτομα κάθε εβδομάδα που θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα».

Επιπλέον τόνισε πως «Θα πάμε σε αποσυμφόρηση με αύξηση της αστυνόμευσης για να αντιμετωπιστούν κακοποιά στοιχεία» ενώ για τις επιστροφές υποστήριξε ότι«θα γίνονται 150 την ημέρα. Δεν είναι πολλές αλλά είναι μήνυμα προς τους δουλεμπόρους».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Γ. Μουζάλας: ” Οι μετανάστες ταλαιπωρούν τους νησιώτες και τους νοικοκυραίους πρόσφυγες” (ΒΙΝΤΕΟ)”

Αφήστε ένα σχόλιο