FT: Ο Τσίπρας συμφώνησε με τη Μέρκελ επιστροφή των μεταναστών στην Ελλάδα

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη του Γιάννη Μπαλάφα στη Λέσβο και μετά τις υποσχέσεις που έδωσε στον Πρόεδρο της Μόριας Νίκο Τρακέλλη και τον Πρόεδρο της Παναγιούδας Βαγγέλη Διόλατζη, για σταδιακή αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας, ένα δημοσίευμα των «Financial Times» φιλοξενεί ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό, όπου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συμφωνεί με την Άγκελα Μέρκελ για την επιστροφή στη χώρα μας χιλιάδων μεταναστών.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Skai.gr

“Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές”

“Χείρα βοηθείας” στην Άνγκελα Μέρκελ δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο προσφυγικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης όπως προκύπτει από συνέντευξή του στους Financial Times.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, “ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής”.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του “ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις ‘δευτερογενείς μετακινήσεις’ των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία”. Έτσι θα διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία που κλυδωνίζεται λόγω του προσφυγικού:

“Η κ. Μέρκελ δέχεται έντονη πίεση από τους εταίρους του συντηρητικού συνασπισμού της Βαυαρίας (σ.σ το CSU του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ) για να πείσει τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Απειλούν να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν καταφέρει να το επιτύχει έως το τέλος αυτού του μήνα”.

“Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους FT. Και προσθέτει:

“Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία”.
“Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα” σημειώνει μάλιστα ο πρωθυπουργός στη βρετανική εφημερίδα.
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα αναφέρει ότι η συμφωνία του Δουβλίνου δεν έχει μέλλον, ενώ εκφράζει την άποψη ότι το προσφυγικό δεν θα τελειώσει ακόμα και επιτευχθεί πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής. “Το (μεταναστευτικό) είναι εδώ για να μείνει, να μείνει για πολύ καιρό” προειδοποιεί.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε δε ότι οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και “μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων”.

“Διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ιταλία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές της με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών, ενδεχομένως με την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σοβαρά” τονίζεται στο άρθρο.

Σπυράκη: Ο Τσίπρας φανερώνει εκ νέου το ποιος είναι

Την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται τις διεθνείς επαφές του ως ένα μεγάλο παζάρι εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, με αφορμή την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους «Financial Times».

«Το εισπράξαμε και στο ζήτημα των Σκοπίων» τόνισε η κ. Σπυράκη, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει δείξει χαμηλή αποτελεσματικότητα στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ανέφερε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κυβέρνηση ΝΔ ένα από τα βήματα που θα κάνει είναι να αλλάξει το νομό για την απόδοση ασύλου.

skai.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο