Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το “σπάσιμο” των Δήμων που όμως ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα

Φουντώνουν όλο και περισσότερο οι αντιδράσεις τοπικών φορέων και κατοίκων από την περιοχή Πλωμαρίου και Γέρας,  για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου μόνο σε δύο Δήμους – Δήμος Μυτιλήνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου – και όχι σε τρεις όπως επιθυμούσαν.

Ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Μυτιλήνης στον Γιάννη Συνάνη, εκτόξευσε βαρύτατες κατηγορίες κατά του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Λέσβου Γιώργο Πάλλη, θεωρώντας τον υπεύθυνο για το “σπάσιμο” του Δήμου Λέσβου μόνο σε δύο Δήμους.

Μάλιστα χαρακτήρισε “χουντικές μεθόδους” τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στις αλλαγές αυτές, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις των τοπικών “αρχόντων” Πλωμαρίου και Γέρας.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ “ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Την ώρα που η τροπολογία για το «σπάσιμο» των δήμων παραμένει άφαντη, καθώς, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του κόμματος, φουντώνουν οι αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε χθες η aftodioikisi.gr, φαίνεται ότι, μετά τις αντιδράσεις του τοπικού βουλευτή αλλά και της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγείται σε διάσπαση και πέμπτος δήμος, η Σάμος.

Ωστόσο, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, αντιδράσεις εξακολουθούν να υπάρχουν απ’ όσους διαφωνούν με το «σπάσιμο», με προεξάρχοντα τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση  o οποίος, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, βρίσκεται σε έντονη κόντρα με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και προκάτοχό του στο ΥΠΕΣ Πάνο Σκουρλέτη αλλά και τους βουλευτές Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη και Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος φοβάται ένα «νέο 2010«, όταν πολλές περιοχές της Κρήτης αντιδρούσαν στις συνενώσεις του «Καλλικράτη».

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να «σηκώσουν» το θέμα κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας στη Βουλή. Ήδη σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε λόγο για «περαιτέρω διάλυση της Αυτοδιοίκησης», ενώ αντιδράσεις αναμένονται και από άλλα κόμματα με προεξάρχων το ΚΙΝΑΛ.

Με την διάσπαση των δήμων όμως διαφωνούν και πολλοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών. Ήδη η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας με επιστολή της στον πρωθυπουργό ζητά να μετατεθεί το όποιο σχέδιο της Κυβέρνησης για την διάσπαση των δήμων  για τις επόμενες εκλογές, ενώ αντίθετος είναι ο, εκλεγμένος με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, δήμαρχος Κερκυραίων Κώστας Νικολούζος.  Αντίθετος με το «σπάσιμο» του δήμου Σερβίων-Βελβεντού είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο νυν δήμαρχος Αθανάσιος Κοσματόπουλος.  Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στην Κεφαλονιά από τοπικούς παράγοντες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνεί με αυτή την εξέλιξη και ο δήμαρχος του νησιού και πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Αλέξανδρος Παρίσης.  Να σημειωθεί, ότι στην Κεφαλλονιά, μετά τους Θηνιάτες ξεσηκώθηκαν και οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, συγκεντρώνοντας υπογραφές ενώ έστειλαν και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το “σπάσιμο” των Δήμων που όμως ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα”

  1. Απόστολος Πασπαλάς, Διπλ. Χημικός Μηχανικός Αποκ. Διοικ. Αιγαίου κάτοικος Παπάδου

    Γιατί βάζετε τους κατοίκους τις Γέρας μαζί με αυτούς του Πλωμαρίου: Οι κάτοικοι της Γέρας είναι τελείως αντίθετοι με τους 3 Δήμους, ιδίως όταν έδρα του 3ου Δήμου θα είναι το Πλωμάρι. Είμαστε κοντά στην Μυτιλήνη (μας χωρίζει μόνο ο κόλπος) κι έτσι θέλουμε να παραμείνουμε, με διάσπαση ή χωρίς.

Αφήστε ένα σχόλιο