Έξι προτάσεις του Ε.Ο.Α.Ε.Ν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

eoaen-metanastes-1

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Χίο, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016, η διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), με κύριο θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, που δυσανάλογα επωμίζονται τα νησιά του Αιγαίου.

Στη συνάντηση, πέραν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΑΕΝ και τους Προέδρους και μέλη Διοικήσεων νησιωτικών Επιμελητηρίων, συμμετείχαν ο κ. Γ. Γιανέλλης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Α. Μιχαηλίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χίου, ο κ. Ν. Μηταράκης Βουλευτής Ν.Δ. Χίου, ο κ. Μ. Βουρνούς Δήμαρχος Χίου, ο κ. Κ. Βεργίνας ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφεριάρχη Χίου, ο κ. Π. Μπουγδάνος, Περιφερειακός Σύμβουλος Χίου και ο κ. Γ. Τούμπος, Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Επίσης παρευρέθηκαν όλα τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Χίου και αρκετά μέλη του Δ.Σ., με τον Πρόεδρο τους κ. Γεώργιο Γεωργούλη, που ανέλαβε και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων.

eoaen-metanastes-2

Πριν την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής περιηγήθηκε στου χώρους του ιδιόκτητου κτιρίου του ΕΟΑΕΝ, που ανακαινίστηκε πρόσφατα με επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας και σ΄αυτό στεγάστηκε η υπηρεσία της ΣΧΟΠ Ν. Χίου.

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης, παρουσίασε το Επετειακό Λεύκωμα-Οδηγό Ανάπτυξης 2016, που πρόσφατα εξέδωσε  ο ΕΟΑΕΝ, για τα 22 χρόνια προσφοράς και δράσης του στην νησιωτική ανάπτυξη.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία, τον έντονο προβληματισμό και την απογοήτευσή τους για τις δραματικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής- προσφυγικής  κρίσης  στην οικονομική και κυρίως τουριστική δραστηριότητα  των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου,  κρίση που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο  από τα πρόσφατα γεγονότα  στη γείτονα Τουρκία, αλλά και τα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης (κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ, αύξηση φορολογίας, χαράτσι στις διανυκτερεύσεις, κ.λ.π.).

Επίσης φόβοι εκφράστηκαν και για το διαφαινόμενο κοινωνικό ρήγμα, εξ΄ αιτίας των συχνών βίαιων επεισοδίων μεταξύ των μεταναστών και των αυξανόμενων κρουσμάτων παραβατικής συμπεριφοράς  με κλοπές σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αλλά και σε πεζούς πολίτες.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανάλαβε από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του για την ενεργοποίηση των διατάξεων του ν. 4150/2013, σχετικά με την ρήτρα νησιωτικότητας, το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής και το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Επίσης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ενέργειες που πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα με στόχο τη στήριξη των νησιών, μετά την πρόσφατη κοινή συνεδρίαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π και του ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Για την προσφυγική κρίση τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα αυτό έδειξε το χειρότερο πρόσωπό της, ενώ εξέφρασε την προσωπική του άποψη ως νομικού, λόγω του υφιστάμενου συνταγματικού πλαισίου, ότι είναι αντισυνταγματική η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Χίου, κ. Δ. Κυτριλάκης, παρουσίασε με αναλυτικά στοιχεία τη μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης στη Χίο το 2016, μείωση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αρνητικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης.

Για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών και την αποκατάσταση του κλίματος ανασφάλειας, προτάθηκε:

 α) η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους αντιστοιχεί στο 4-5% του πληθυσμού τους, όταν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι από 0 έως 0,5%,

 β) οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα υπέστησαν ζημιές από την προσφυγική κρίση να αποζημιωθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους,

Σχετικές δημοσιεύσεις

3 Άποψη για τα “Έξι προτάσεις του Ε.Ο.Α.Ε.Ν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης”

Αφήστε ένα σχόλιο