Έστω και αργά τιμήθηκαν τα θύματα του ναζισμού στη Λέσβο…

thimata-nazismou-13

Πάνω από τριακόσια άτομα (συγγενείς των τραγικών θυμάτων, επίσημοι προσκεκλημένοι και ιδιαίτερα εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άνθρωποι του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών, νέες και νέοι) τίμησαν την Τετάρτη το βράδυ με την παρουσία τους την πλούσια εκδήλωση τιμής και μνήμης στα θύματα του ναζισμού και παρουσίασης  του νέου βιβλίου του Γιώργου Γαλέτσα «ΛΕΣΒΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – πορεία προς το θάνατο» (Εκδόσεις ΑΙΟΛΙΔΑ), που έγινε στα Τσαμάκια, στο χώρο όπου εκτελέστηκαν από τους ναζί 42 πατριώτες κατά τη διάρκεια της Κατοχής και ο οποίος ονομάστηκε με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου «Μαρτυρικός Τόπος Ιστορικής Μνήμης», ο δε δρόμος από το Άγαλμα της Ελευθερίας μέχρι τα Τσαμάκια οδός ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ. Κεντρικός ομιλητής ο Απόστολος Κομνηνάκας. Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο συγγραφέας.

thimata-nazismou-12

Είναι βέβαιο ότι οι τραυματικές εμπειρίες της φασιστικής κατοχής της περιόδου 1941-1944 άφησαν ανεξίτηλα σημάδια και πληγές, που για πολλούς ακόμα δεν επουλώθηκαν. Παρόλα αυτά, έστω και με σφιχτή την καρδιά μας, πρέπει πάντα να ανατρέχουμε στο ιστορικό παρελθόν, για να αντλούμε τα αναγκαία διδάγματα. Γιατί, λαοί που δεν διδάσκονται από το ιστορικό παρελθόν τους, είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν! Σήμερα που η ελληνική κοινωνία βιώνει μια βαθιά, πολύπλευρη – και όχι μόνο οικονομική – κρίση, που αιματοκυλούνται οι λαοί για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών τυχοδιωκτισμών των κυρίαρχων του κόσμου και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην πολύπαθη γειτονιά μας, που το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα σαν τσουνάμι σαρώνει τα νησιά μας, και που όλα αυτά μαζί εκκολάπτουν το αβγό του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και ανασταίνουν το φασιστικό θεριό, είναι επιτακτική ανάγκη να ζωντανέψει και πάλι η μνήμη, να διαλύσει το πηχτό σκοτάδι της λήθης και να αναδείξει την απάνθρωπη και εγκληματική φύση της φασιστικής ιδεολογίας. Μνήμη εναντίον λήθης.

thimata-nazismou-11

Ένας διαρκής ιδεολογικός αγώνας, για να μην ξεχαστούν οι εκατόμβες των θυμάτων που έγιναν λίπασμα στο δέντρο της λευτεριάς, για να μην περάσει η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, για να θανατωθεί το φασιστικό τέρας πριν ορθοποδήσει και γιγαντωθεί. Η λήθη με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να κερδίσει τη μάχη! Γι’ αυτό γράφτηκε κι αυτό το βιβλίο, γι’ αυτό οργανώθηκε κι η σημερινή εκδήλωση. Ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των ηρωικών νεκρών κι ως ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της αντιφασιστικής πάλης. Λένε πως το ρατσισμό τον νικάς με τα ταξίδια και το φασισμό με τη γνώση, με την ακατάλυτη δύναμη της παιδείας. Με τη μνήμη και την ιστορία νικάμε το φασισμό. Πιστεύουμε ότι το βιβλίο του Γιώργου Γαλέτσα υπηρετεί αταλάντευτα αυτό το στόχο. Γι’ αυτό και πρέπει να κοσμήσει κάθε βιβλιοθήκη. Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης.

ΦΙΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο